Εγκαίνια της έκθεσης «Αρχέγονο Μέλλον» της Βένιας Δημητρακοπούλου

Το νήμα που συνδέει τον ελληνικό με τον ιταλικό πολιτισμό

Παρουσία του Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, Luigi Marras και της Ιστορικού Τέχνης – Μουσειολόγου, Κατερίνας Κοσκινά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αρχέγονο Μέλλον» της διεθνούς φήμης εικαστικού, Βένιας Δημητρακοπούλου, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Με αφορμή την ομότιτλη επιτυχημένη τριλογία εκθέσεων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο, στο Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο και στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto στην Τεργέστη, η καλλιτέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

«Και οι τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται ενιαία στη Σύρο ενώνονται με το ίδιο νήμα, το οποίο κρατώ κι εγώ στο χέρι σφιχτά για να μη χαθώ, αυτό που ονομάζω αρχέγονο μέλλον. Έρχεται από τα βάθη του χρόνου και με συνείδηση του παρόντος νιώθω ότι μπορεί να μας οδηγήσει στο μέλλον και να το καταστήσει λιγότερο αβέβαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η εικαστικός.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Αντωνίου Κομνηνού τόσο για την ευγενική χορηγία του στην παρούσα έκθεση, όσο και για τη συνολική στήριξή του στον πολιτισμό της Σύρου απηύθυνε, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Θωμαή Μενδρινού, η οποία δεν παρέλειψε να συγχαρεί την καλλιτέχνιδα και τον πρόεδρο της Ομάδας Εικαστικών του Δήμου, Γιώργου Αλτουβά για το αξιόλογο έργο του.

Ενδυνάμωση του πολιτιστικού διαλόγου

«Καλλιτέχνες όπως η Βένια Δημητρακοπούλου μας βοηθούν να καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας, να δούμε μπροστά, να βρούμε νέες λέξεις και να τις βάλουμε σε σειρά για να περιγράψουμε αυτό που βλέπουμε, να προσέχουμε αυτό που μετράει, να φανταζόμαστε και να βάζουμε νέους στόχους», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Ιταλός Πρέσβης κ. Marras.

Επιπλέον, κατέστησε γνωστό πως η τριλογία της Ελληνίδας γλύπτριας στην Ιταλία με τους επιμέρους τίτλους «Ύλη-Λόγος-Ήχος» εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα «Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2019», την οποία υιοθέτησαν το Ιταλικό και Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό την ενδυνάμωση του πολιτιστικού διαλόγου και την προβολή των πολιτιστικών σχέσεων και στοιχείων που ενώνουν τις δύο χώρες.

Στη σύνδεση του ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, που επιτυγχάνεται μέσω των έργων της κ. Δημητρακοπούλου, αναφέρθηκε με τη σειρά της η κ. Κοσκινά. Όπως τόνισε, η έκθεση της εικαστικού στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θέτει ερωτήματα στο κοινό και το βάζει σε σκέψη να αναλογιστεί κατά πόσο σήμερα υπάρχουν ακόμα σχέσεις ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς. «Η τέχνη μπορεί να διατηρεί στον πυρήνα της σχέσεις που έχουν ατονήσει με την πάροδο των χρόνων. Και η Βένια μας θυμίζει όχι μόνο φορμαλιστικά ή θεματικά αλλά και σε επίπεδο μιας συνεχούς πάλης τη σχέση με το παρελθόν και το παρόν», τόνισε η Ιστορικός Τέχνης.