Τα ηφαίστεια της Σαντορίνης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Τα ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους” θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Θήρας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης, στο πλαίσιο της δράσης “Γνωριμία με το Ηφαίστειο, το συγκάτοικό μας στην Σαντορίνη”, που έχει ως στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου.

Οι κύριες ομιλίες της εκδήλωσης θα είναι:

  1. Η Παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και οι δραστηριότητες του ΙΜΠΗΣ: Στοιχεία από τη γεωχημική και θερμομετρική παρακολούθηση, Μιχάλης Φυτίκας από τον Ομότιμο καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)
  2. Η ηφαιστειακή έξαρση του 2011-2012 όπως αποκαλύπτεται από τα σεισμολογικά και άλλα γεωφυσικά-γεωδαιτικά δεδομένα και η σημασία της για την αντισεισμική προστασία της Σαντορίνης, από τον Κωνσταντίνο Παπαζάχο, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης
  3. Συγκατοικώντας με ένα ηφαίστειο με πολύπλοκη ιστορία και εξέλιξη: Το παράδειγμα της κατολίσθησης της Κόκκινης Παραλίας από τον Σπύρο Παυλίδη, Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ΙΜΠΗΣ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σεισμική δόνηση σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με επίκεντρο την περιοχή του ηφαιστείου Κολούμπος, βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές του νησιού. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 3,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος του 7.60 χλμ.