Διαχείριση άγχους

Λόγοι ύπαρξης και τρόποι αντιμετώπιση

  • Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές της έννοιες του άγχους και του στρες και πώς να το αποβάλουν, διοργανώθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου ημερίδα με θέμα τη διαχείριση άγχους, με πρωτοβουλία του εκπαιδευτηρίου So Easy Σύρου και συνδιοργάνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της εταιρίας Αμφιάρος. Για την εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος παρευρέθηκε στην ημερίδα ο ψυχολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κωστόπουλος, ο οποίος απάντησε σε πληθώρα ερωτημάτων από τους παρευρισκομένους.

Η αρχή για μια σειρά δραστηριοτήτων

Η υπεύθυνη του So Easy , Σταθογιάννη Φωτεινή, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε μετά από πολύ σκέψη καθώς αποτελεί ένα μείζον θέμα τις εποχής, αφού πλέον όλοι οι άνθρωποι, ασχέτως με το πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας ξεχωριστά, αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους. Επίσης η ίδια δήλωσε ότι η ημερίδα αποτελεί το ξεκίνημα μιας σειράς ενεργειών και δραστηριοτήτων που πρόκειται να υλοποιηθούν, με γνώμονα την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι δραστηριότητες αυτές, όπως μαθησιακή και λογοθεραπευτική εκτίμηση των παιδιών και τα σεμινάρια για γονείς σχετικά με θέματα όπως η σχολική βία, θα πραγματοποιούνται με τη συμβολή της επιστημονικής και συμβουλευτικής ομάδας Αμφιάρος.

Σημαντικός ο ρόλος του εκπαιδευτικού

Με τη σειρά του ο ψυχολόγος, Κωστόπουλος Παναγιώτης, αναφέρθηκε στο ρόλο του εκπαιδευτικού τον οποίο θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ παιδιού και των γονιών. Άλλωστε πολλές φορές τα παιδιά εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς και τους θεωρούν σαν δεύτερους γονείς, κάτι το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν ως «πυροσβεστήρες» σε διάφορα ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν. Από την άλλη αναφέρθηκε στις αυξημένες απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταπεξέλθουν οι γονείς, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων αυξάνει τα επίπεδα άγχους. Βέβαια αυτό δεν πρέπει να τους φτάνει σε σημεία παραίτησης διότι επωμίζονται την ευθύνη να γαλουχήσουν τους μελλοντικούς πολίτες της χώρας. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι μικρές καθημερινές προσπάθειες διαχείρισης άγχους, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με απλούς τρόπους. Όσον αφορά στις αυξημένες απαιτήσεις που πρέπει να ανταπεξέλθουν τα παιδιά στη σύγχρονη εποχή, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχουν κάθε δυνατότητα, ειδικά μέσω των δυνατοτήτων που τους δίνει η τεχνολογία.

Τέλος τόνισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του ειδικού, να είναι προληπτικός πριν φτάσει το άγχος σε επίπεδα δυσλειτουργικά. Το άγχος ούτως η άλλως είναι κάτι που υπάρχει στη ζωή μας και ως ένα βαθμό θεωρείται απαραίτητο για την αποδοτικότητα του ανθρώπου στους διάφορους τομείς της ζωής του. Αν όμως το απλό άγχος περάσει σε άλλα επίπεδα τότε αυτό οδηγεί σε δυσλειτουργία. Όσον αφορά στις πηγές άγχους ο κ. Κωστόπουλος εξήγησε ότι οφείλεται στην μη επαγγελματική αποκατάσταση, σε οικονομικά προβλήματα, οικογενειακές σχέσεις, συναισθηματική ισορροπία ή κοινωνική αποδοχή.

Ετικέτες: 

Σχόλια

phoenix simon Δευ, 2 Ιουν. 2014 - 17:47

Η εκδήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική για το πώς βλέπουν μερικοί τη λειτουργία του Δήμου, τώρα, αλλά και στο μέλλον... Ας το δούμε λίγο : Ο Δήμος οργανώνει ημερίδα, με χορήγηση μάλιστα και βεβαιώσεων παρακολούθησης, ευτυχώς δωρεάν (αυτό τώρα, γιατί στο μέλλον δεν ξέρουμε με ποιο αντίτιμο), σε χώρο και αίθουσα ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (φτιαγμένου, δηλαδή, με χρήματα του ελληνικού λαού για να υπηρετεί το δωρεάν δημόσιο αγαθό της Παιδείας ), σε συνεργασία με ιδιωτικών συμφερόντων φροντιστήρια. Θέμα της ημερίδας ένα επίκαιρο, λόγω και πανελλαδικών εξετάσεων, ζήτημα (και για αυτό "πιασιάρικο" για αυτούς που έχουν συμφέρον να βρουν πελατεία για τα "μαγαζιά" τους): Η διαχείριση του άγχους. Και ρωτώ ο αφελής: 1) Δεν θα μπορούσε ο Δήμος, αν ήθελε, να πραγματοποιήσει την ημερίδα (διάλεξη ουσιαστικά) σε άλλη αίθουσα που είναι για αυτές τις εκδηλώσεις ιδιωτικών φορέων, π.χ. στο Πνευματικό Κέντρο ή στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ή στην αίθουσα της Πινακοθήκης κ.τ.λ.) ; 2) Επιπλέον, αν πραγματικά τον ενδιέφερε τον Δήμο το δημόσιο καλό, γιατί δεν συνεργάστηκε με εκλεκτότατους (δεν είναι του παρόντος να αναφέρω ονόματα τέτοιου είδους εκλεκτών) ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ της Σύρου ή έστω και εκτός Σύρου, για μια τέτοια ημερίδα ; Υπάρχουν απαντήσεις στα παραπάνω ; Αν δεν υπάρξουν, τότε δεν θα μπορούσαν οι πολίτες να συμπεράνουν, ευλόγως κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι ο Δήμος ενεργεί ουσιαστικά ως διαφημιστής - προωθητής ιδιωτικών συμφερόντων ; Αυτός (θα) είναι ο Δήμος του μέλλοντος μας ; Αυτό είναι που οραματίζονται και ζητούν οι πολίτες για τον Δήμο τους ;