Στην αύξηση των ωρών λειτουργίας και στην τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού επιμένει η Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη

«Δεν υποστηρίζεται ο ρόλος και ο χαρακτήρας της»

Πιστοί στο αρχικό αίτημά τους για την αύξηση των ημερών λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης, αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της μέσω του δανεισμού βιβλίων και τη διοργάνωση σχετικών δράσεων, παραμένουν οι γονείς και οι πολίτες της Σύρου, που συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την υποστήριξη της «ταλαιπωρημένης» αυτής δομής.

Όπως υποστηρίζουν, ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία της, η δομή αναζητά ακόμη την ταυτότητά της, δεδομένου ότι λειτουργεί περισσότερο ως εργαστήρι κάθε είδους και λιγότερο ως βιβλιοθήκη.

Χωρίς δυνατότητα δανεισμού

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Παιδική Βιβλιοθήκη σημειώνουν ότι παρά τις δεσμεύσεις του Δήμου για επέκταση του ωραρίου της και την προοπτική απασχόλησης μόνιμου προσωπικού που θα ασχολείται τόσο με το δανεισμό βιβλίων, όσο και με την υλοποίηση δράσεων, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει πράξη.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τον χώρο. «Έρχονται, ξεφυλλίζουν κάποια βιβλία, αλλά από κει και πέρα δεν μπορούν να τα πάρουν στο σπίτι τους. Οπότε, παραμένει το αίτημα να προμηθευτεί υλικό ο Δήμος, ώστε να το δανείζονται οι επισκέπτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά χάνουν την επαφή τους με τον χώρο»

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης σε μια πόλη του μεγέθους της Σύρου θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, αν λάβει κανείς υπόψη τη λειτουργία αντίστοιχων δομών σε Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ζάκυνθο, Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Η Παιδική Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως χώρος συσπείρωσης των παιδιών, ως χώρος που βρίσκονται και αλληλοεπιδρούν. Δεν μπορεί να λειτουργεί μία ημέρα. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι ένας χώρος που είναι ζεστός και θα τα αγκαλιάσει, θα λειτουργεί μόνιμα για να βρεθούν εκεί όποιο απόγευμα το επιθυμούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν, να διαβάσουν, να δανειστούν» προσθέτουν, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά, το πρόγραμμα των οποίων δεν τους επιτρέπει την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη κάθε Τετάρτη, με αποτέλεσμα τα ίδια να χάνουν την επαφή τους με τον χώρο.

Χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων

Σημειώνεται ότι εν όψει των εορτών, η Πρωτοβουλία κάλεσε χθες το απόγευμα τους φίλους της Παιδικής Βιβλιοθήκης να φέρουν από το σπίτι τους τα βιβλία που δε διαβάζουν πια για να τα ανταλλάξουν ή και να τα χαρίσουν. «Μέσα από αυτή τη δράση, θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι τα Χριστούγεννα δεν καταναλώνουμε μόνο, αλλά μπορούμε και να χαρίσουμε». Όσα βιβλία δεν "υιοθετηθούν" θα προσφερθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη με την ελπίδα ότι, αν κάποτε οι ιδιοκτήτες τους τα πεθυμήσουν, θα μπορούν να τα δανειστούν από αυτήν.