Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος στη Σίφνο

"Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο"

  • Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 20 Ιαν. 2016 - 7:33

Εισήγηση των μουσικών Δημήτρη Σινάνογλου και Αθηνάς Τασούλα στη Σίφνο,
το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στυλιανού Πρόκου στην Απολλωνία
και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 11.30 π.μ.
στο Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη»
στο Κάτω Πετάλι,

στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μουσική για όλους»

Αρχή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες «Μουσική για Όλους», το οποίο οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των μουσικών εργαστηρίων και ταξίδια μαθητών από τα νησιά στην Αθήνα για παρακολούθηση συναυλιών και παραγωγών για παιδιά και νέους ακροατές. Θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο) με τη συνεργασία τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Δεκατέσσερις εισηγητές - μουσικοί, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν με διαδραστικό τρόπο δεκαεννέα θέματα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Στυλιανού Πρόκου στην Απολλωνία και την Κυριακή στις 11.30 π.μ. στο Μουσικό Εργαστήριο Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου – Καρόρη» στο Κάτω Πετάλι, παρουσιάζουν μια ιστορική και βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας της μουσικής ακρόασης με τίτλο «Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο».

Όπως γράφουν οι εισηγητές: «Στο σύγχρονο κόσμο είμαστε όλοι μας, καθημερινά, παθητικοί ή ενεργητικοί ακροατές μιας πληθώρας μουσικών κομματιών κάθε είδους και προέλευσης: από το ραδιόφωνο, τον υπολογιστή ή τα CD μας μέχρι τη μουσική της καφετέριας, το σήμα των ειδήσεων και τη μουσική των διαφημίσεων. Πώς προσλαμβάνει, όμως, ο καθένας και η καθεμία από μας κάθε φορά τη μουσική που ακούει; Τι σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα γεννά η κάθε εκούσια ή ακούσια έκθεσή μας σε ένα μουσικό κομμάτι; Πώς επηρεάζονται οι καθημερινές μας ασχολίες, οι σχέσεις μας, αλλά και οι αποφάσεις μας από τη μουσική; Πώς και πού άκουγαν διαχρονικά οι άνθρωποι τη μουσική; Πώς ακουγόταν στο παρελθόν και τι σήμαινε μια μουσική επιτέλεση για τους παρευρισκόμενους μέσα σε χώρους πολύ διαφορετικούς, όπως οι αυλές των βασιλιάδων της δυτικής Ευρώπης, το σαλόνι του Σούμπερτ και η όπερα του Παρισιού; Πώς λειτουργεί η μουσική σε ένα νησιώτικο γλέντι και πώς σε μια γιατρευτική τελετή των ιθαγενών Τουμπούκα της Αφρικής; Πόσο διαφορετικό είναι το να ακούει κανείς μουσική σήμερα σε ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο, σε μια ντισκοτέκ, στο κρεβάτι του ή στο αυτοκίνητο καθώς οδηγεί; Ποια χαρακτηριστικά της μουσικής εντυπώνονται στη μνήμη και ποια περνούν απαρατήρητα σε κάθε περίπτωση; Ερωτήματα και ανησυχίες που θα εξερευνηθούν σε ένα βιωματικό εργαστήρι που θα ενεργοποιήσει και θα προβληματίσει δημιουργικά μικρούς και μεγάλους

Ετικέτες: