Το “χρυσάφι της Σχοινούσας” γιορτάζει για 5η συνεχή χρονιά

  • Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2016 - 06:22

H καθιερωμένη και δημοφιλής ετήσια Γιορτή της Φάβας, σήμα κατατεθέν της Σχοινούσας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, επιστρέφει για πέμπτη συνεχή χρονιά στο αγαπημένο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Το “χρυσάφι της γης”, όπως αποκαλούν πολλοί τη φάβα, ένα αγροτικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, θα “νοστιμίσει” το πρώτο διήμερο του Ιουλίου με εκδηλώσεις μαγειρικής, αλλά και παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι.

Σημειώνεται πως η παραγωγή της φάβας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας του νησιού, με το οποίο ασχολούνται σήμερα αρκετοί νέοι αγρότες, που διακρίνονται για την όρεξη και το όραμά τους.

Για το λόγο αυτό, κάθε χρόνο, διοργανώνεται το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου μια γιορτή αφιερωμένη στο μοναδικό αυτό προϊόν, όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν άφθονη φάβα, ψαράκι, κρασί και ρακί.

Διήμερες εκδηλώσεις (1 & 2 Ιουλίου)

Φέτος, για πρώτη χρονιά η Γιορτή θα διαρκέσει δύο ημέρες. Το φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών, ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας, η Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας, το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, ο  Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και παραγωγοί φάβας ξεκινάει την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 18:00, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Λίγο αργότερα, θα γίνει παρουσίαση μαγειρέματος, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν στο χωριό, δοκιμάζοντας κεράσματα φάβας από τα εστιατόρια του νησιού.

Το επόμενο απόγευμα, η δράση μεταφέρεται στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας. Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τους παραγωγούς, να γνωρίσει τα εργαλεία τους και τους τρόπους παραγωγής, αλλά και να ακούσει ιστορίες τους. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίδειξη παραδοσιακού αλωνίσματος.  Στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού θα στηθεί παραδοσιακό αλώνι. Εκεί, μικροί και μεγάλοι παραγωγοί θα κάνουν επίδειξη παραδοσιακού αλωνέματος του Φάβα με γαϊδουράκια, συμβάλλοντας στην αναβίωση μίας πτυχής της παλαιάς, δύσκολης αλλά και ρομαντικής καθημερινότητας.

Τέλος, στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, με ζωντανή μουσική από τον Μιχάλη Γαμπιεράκη.