«Ρακοκαζανέματα» του Συλλόγου Κρητών Σύρου

Ρακή από τα «γεννοφάσκια» της

Άφθονη έρεε η ρακί και στα φετινά καζανέματα του Συλλόγου Κρητών Σύρου στο ποιμαντικό κέντρο του Αγίου Παύλου, όπου για μία ακόμη φορά το κρητικό «αίσθημα» έσυρε το χορό στην καρδιά και το μυαλό.

Συνεχίζοντας μία παράδοση 15 και πλέον χρόνων, τα μέλη του Συλλόγου έστησαν και φέτος το καζάνι τους για να δείξουν στους φίλους τους τον τρόπο παρασκευής της παραδοσιακής τσικουδιάς ή ρακής που πολλοί αγνοούν.

«Ο κόσμος ακούει, τσικουδιά, τσίπουρο, ρακί και νομίζει πως είναι ακριβώς το ίδιο. Απλά αλλάζει στο άρωμα, επειδή στη Βόρεια Ελλάδα το αρωματίζουν με γλυκάνισο» σημείωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάκης Τζιράκης, απευθύνοντας ιδιαίτερος ευχαριστίες στον κ. Γιώργο Φρέρη από τα Χρούσσα που διέθεσε το νόμιμο επαγγελματικό καζάνι του για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που έχει καταστεί θεσμός.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρασκευάστηκαν πάνω από 100 κιλά ρακή, την οποία συνόδευσαν οι παρευρισκόμενοι με νόστιμους μεζέδες.

«Ο Σύλλογός μας δίνει πάντα το κάτι παραπάνω»

«Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το σύλλογο, γιατί γνωρίζει ότι οι Κρήτες προσφέρουν πάντα το κάτι παραπάνω χωρίς να υποτιμώ βέβαια άλλους συλλόγους. Τόσο η κουλτούρα όσο και η μουσική μας παίζουν μεγάλο ρόλο, ενώ το ίδιο σημαντική είναι και η παρουσία του χορευτικού μας τμήματος με τη συμμετοχή πολλών Συριανών που έρχονται, μαθαίνουν και χορεύουν πολύ καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιράκης προσθέτοντας ότι στόχος του Συλλόγου είναι να ανταμώνει συχνά με τους φίλους του, τιμώντας τις κρητικές παραδόσεις.

Παρά το γεγονός ότι στην Κρήτη, «ο καλύτερος μεζές της ρακής είναι το κρύο», ο ηλιόλουστος καιρός παρότρυνε τους Συριανούς να βγουν από το σπίτι τους, να επισκεφτούν την Ποσειδωνία και να γνωρίσουν την κρητική ρακί από τα γεννοφάσκια της.