Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν για 3η συνεχή χρονιά

Κινηματογραφικός «παράδεισος»

Ο Παναγιώτης Φαφούτης («Η Κληρονόμος», «Παράδεισος», «Joanna») και η Αρασέλη Λαιμού είναι οι φετινοί διδάσκοντες σκηνοθέτες του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αντιπάρου, ενός θεσμού που συνεχίζει την αξιόλογη προσπάθειά του για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας και ενός νεότερου κινηματογραφόφιλου κοινού.

Οι Ημέρες Κινηματογράφου Αντιπάρου επιστρέφουν για 3η συνεχή χρονιά στο όμορφο νησί των Κυλάδων, από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου 2016, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αντιπάρου μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησής του και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Εξίσου πολύτιμη είναι η συνεργασία της Αίθουσας Τέχνης «Αντί» και του κινηματογράφου Cine Oliaros στην Αντίπαρο.

Για τέσσερις ημέρες, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόσφατες ελληνικές παραγωγές μεγάλου και μικρού μήκους, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Η αφρόκρεμα του σύγχρονου ελληνικού σινεμά

Καταξιωμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τα μυστικά της δουλειάς τους και θα τους φέρουν σε επαφή με τη διαδικασία μιας ταινίας. Αναγνωρισμένοι Έλληνες δημιουργοί θα συζητήσουν με το κοινό τις τάσεις και τις εξελίξεις στον σύγχρονο κινηματογράφο με στόχο την εκμάθηση των βασικών αξόνων της κινηματογραφικής γλώσσας και την εξοικείωση με τα ψηφιακά μέσα. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν απαιτούνται ιδιαίτερες κινηματογραφικές γνώσεις, αλλά διάθεση για μάθηση και ομαδικό πνεύμα.

Κατά τη διεξαγωγή των φετινών κινηματογραφικών σεμιναρίων, τόσο ο κ. Φαφούτης, όσο και η κ. Λαιμού θα επικεντρωθούν στο γύρισμα σκηνών μιας ταινίας μυθοπλασίας με τις ομάδες των συμμετεχόντων.

Με την πιο πρόσφατη ταινία του «Joanna», ο Παναγιώτης Φαφούτης, που έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Η Κληρονόμος» (στον ομώνυμο ρόλο η Σμαράγδα Καρύδη) ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε διεθνή φεστιβάλ μικρού μήκους. Η «Joanna» πραγματεύεται με έναν ξεχωριστό μεταφορικό τρόπο τον αστικό μύθο της Πάτρας για τη Γιαννούλα την Κουλουρού, η οποία κατεβαίνει κάθε μέρα στο λιμάνι για να βρει την αγάπη. Ο Παναγιώτης Φαφούτης έχει σκηνοθετήσει 5 μικρού μήκους ταινίες, αλλά και επεισόδια για τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, ενημερωτικές εκπομπές και διαφημιστικά. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί και πάρει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Αυτή την εποχή σχεδιάζει ένα ντοκιμαντέρ για την παραλιακή Πάτρα αλλά και το σενάριο για την επόμενη μεγάλου μήκους ταινία του.

Η Αρασέλη Λαιμού βρίσκεται στο στάδιο συγγραφής του σεναρίου της 1ης μεγάλου μήκους ταινίας της με τίτλο «Αγία Έμυ». Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέζ με έδρες της την Αθήνα και το Λος Άντζελες. Η πτυχιακή ταινία της «Miguel Alvarez lleva Peluca», παραγωγής 2012, έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, έχει εργαστεί ως μοντέζ και σκηνογράφος για ταινίες που έχουν διακριθεί («Road to Nowhere» σε σκηνοθεσία Μonte Hellman - Ειδικός Χρυσός Λέοντας στο φεστιβάλ Βενετίας, «Λάμπουν στο Σκοτάδι», σε σκηνοθεσία Π. Ευαγγελίδη - Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2013, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Ελληνική Ακαδημία, 2014). Έχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά και βιντεοκλίπ για το Hollywood Foreign Press Association, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τη δισκογραφική εταιρεία Inner Ear. Το 2013 συμμετείχε στο Talent Campus του φεστιβάλ Βερολίνου. Είναι η διευθύντρια του τμήματος Project Discovery του φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Λος Άντζελες για σενάρια μυθοπλασίας. Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει την παράσταση «Με το ίδιο μέτρο» του William Shakespeare για το Ίδρυμα Κακογιάννη.

Οι διδάσκοντες των προηγούμενων φεστιβάλ

Στις πρώτες Ημέρες Κινηματογράφου δίδαξαν η Αφροδίτη Νικολαΐδου («Εισαγωγή στη Γλώσσα του Κινηματογράφου», η Ρηνιώ Δραγασάκη («Η Περιπέτεια της Ταινίας Μικρού Μήκους») και η Μαρία Λεωνίδα («Φτιάχνοντας μια Φωτο-Ιστορία», πρακτικό εργαστήριο σε δύο μέρη). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη δημιουργική ομάδα της ταινίας «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που γυρίστηκε στην Αντίπαρο εκείνο το καλοκαίρι και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Το επόμενο καλοκαίρι, ο Θάνος Αναστόπουλος και ο Απόστολος Καρακάσης καθοδήγησαν δύο ομάδες μαθητών για να δημιουργήσουν με μεγάλη επιτυχία δύο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ σχετικά με την Αντίπαρο. Το πρώτο με τον τίτλο «Cine» αναφέρεται στο θερινό σινεμά του νησιού, στην ιστορία του αλλά και στον κίνδυνο να αλλάξει χρήση το ακίνητο όπου βρίσκεται ο κινηματογράφος και το δεύτερο με τίτλο «Ο αέρας στην Αντίπαρο» αναφέρεται στα καλοκαιρινά μελτέμια και στο πώς ο αέρας επηρεάζει τους επισκέπτες αλλά και τους επαγγελματίες του νησιού.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, οι διδάσκοντες του προηγούμενου καλοκαιριού διέπρεψαν με τα ντοκιμαντέρ τους σε διεθνή φεστιβάλ.  Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Καρακάσης συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), το σπουδαιότερο στο είδος του, με το ντοκιμαντέρ του «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» (και το οποίο θα προβληθεί φέτος στην Αντίπαρο) ενώ ο Θάνος Αναστόπουλος παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ του «Η Τελευταία Παραλία» στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο.

Μεταξύ των ελληνικών ταινιών που έχουν προβληθεί τα προηγούμενα χρόνια περιλαμβάνονται: «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: ο Μπαμπάς μου» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, καθώς και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους των Ρηνιώ Δραγασάκη, Μαρία Λεωνίδα, Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ, των Θανάση Νεοφώτιστου, Στέλλα Κυριακοπούλου, Χάρη Λαγκούση, Αριστοτέλη Μαραγκού, Κωνσταντίνου Σαμαρά, Φοίβου Κοντογιάννη και Μαρίας Κουρκουτά.

Το φετινό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μέχρι τις 10 Ιουλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για δηλώσεις απευθυνθείτε στο sofia@onefromtheheart.gr ή στο τηλέφωνο 6947 639724 ή στην αίθουσα τέχνης αντί στην Αντίπαρο.Η συμμετοχή στα εργαστήρια και η παρακολούθηση των προβολών είναι δωρεάν.