Προτάσεις για μια τριήμερη κινηματογραφική εμπειρία στη Σύρο

Μεγάλη οθόνη, μεγάλες συγκινήσεις

Τα «πλοκάμια» του θα απλώσει και φέτος σε όλα τα μαγικά σημεία της Σύρου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (SIFF) με προβολές και δρώμενα, μοναδικά επιλεγμένα για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι. 

Το πρόγραμμα ταινιών και παραστάσεων θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέρχονται από διαφορετικού τύπου κινηματογραφικές παραγωγές του χθες και του σήμερα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για όποιον επιθυμεί να επισκεφτεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων από 28 έως 31 Ιουλίου, το SIFF προτείνει κάποιες από τις μοναδικές προβολές που διοργανώνει.

Το φεστιβάλ καλωσορίζει το κοινό του την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 με μία live cinema performance από τους Metamkine στο Θέατρο Απόλλων.

Αμέσως μετά στο θερινό κινηματογράφο Παλλάς, ανοίγουν οι «θύρες» του προγράμματος ταινιών επιστημονικής φαντασίας που επιμελείται ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Péter Lichter ξεκινά με την προβολή των ταινιών «Altered States» του Ken Russell και «Still in Cosmos» του Makino Takashi.

Ταξίδι στο φεγγάρι

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 στις 16:00 η σκηνοθέτης και Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Στεφανή παρουσιάζει στο χειμερινό κινηματογράφο της Ερμούπολης ένα κομμάτι από την καινούρια της δουλειά «Mice».

Το βράδυ, το κοινό του φεστιβάλ μεταφέρεται στο μοναδικό ναυπηγείο του Ταρσανά, όπου θα προβληθεί ένα πρόγραμμα avant garde ταινιών για τις διαφορετικές αναπαραστάσεις του φεγγαριού. 

Ανδρικός ανταγωνισμός

Τη σκυτάλη θα λάβει η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη με τη βραβευμένη της ταινία “Chevalier”. Μετά το “Attenberg” (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, Φεστιβάλ Βενετίας το 2010) η καταξιωμένη Ελληνίδα σκηνοθέτης επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη με μία καυστική και τρυφερή σάτιρα για την αντρική ματαιοδοξία και ανταγωνιστικότητα. Το σενάριο του “Chevalier” συνυπογράφει με τον διακεκριμένο σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Άλπεις», «Ο Αστακός»).

Στην πορεία προς την νίκη, οι πρωταγωνιστές του Chevalier (Μάκης Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Ορφανός, Σάκης Ρουβάς) θα κάνουν τα πάντα για να επηρεάσουν τους αντιπάλους τους και να ξεμπαρκάρουν με το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Ο εφηβικός ενθουσιασμός τους και η εμμονή τους για την νίκη τους απογυμνώνει στα μάτια των θεατών. 

Το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 και ώρα 15:00 θα πραγματοποιηθεί Masterclass με το σκηνοθέτη Péter Lichter στο καφέ Λαουτάρι, ενώ το βράδυ θα παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος του προγράμματος “Τας θύρας! – Open the Doors!”. Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθούν οι ταινίες «Lapis» του James Whitney, «Non-Places: Beyond the Infinite» του Péter Lichter και «2001: A Space Odyssey»  του Stanley Kubrick, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβολής DRIVE IN στη Ντελαγκράτσια.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 31 Ιουλίου στο χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς με την προβολή των ταινιών «The Rupture» του Michael Fleming και του «The Thing» του John Carpenter.

Τέλος, στο πλαίσιο της ενότητας «"Χαμένες Εικόνες- Μια εικόνα για τη μνήμη" θα προβληθεί στην παραλία του Φοίνικα με θέα το ηλιοβασίλεμα η ταινία «Αναπαράσταση» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.