Μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσαν κίνηση στις αναμνήσεις τους μέσα από τo animasyros 9.0

“Πρωταγωνιστές» της δικής τους ταινίας

Το μήνυμα ότι η δημιουργία δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια και πως η τέχνη της εμψύχωσης είναι κάτι περισσότερο από τα κλασικά «μίκυ μάους» που πολλοί έχουν ακόμα στο μυαλό τους, έστειλαν επτά μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσα από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό εργαστήριο του animasyros 9.0 «Αναμνήσεις σε κίνηση».

Με οδηγό τις αναμνήσεις τους, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν μέσα σε τρεις ημέρες τη μαγική τέχνη του animation και ταυτόχρονα έκαναν τη ζωή τους ταινία. Μέσα από την ιστορία που έγραψαν και οπτικοποίησαν με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας Άλκηστης Τσίκου, έδωσαν ξανά ζωή σε στιγμές και μνήμες που τους στιγμάτισαν και τους ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Συναισθήματα, καλά κρυμμένα μυστικά και σημαντικά γεγονότα έγιναν η αφορμή για να κάνουν «βουτιά» στο παρελθόν τους, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας χαρτιά, μολύβια και αντικείμενα που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους.

Με πολύτιμα εφόδια το ατέλειωτο κέφι, την αστείρευτη φαντασία και το μεγάλο μπρίο τους, οι συμμετέχοντες έγιναν οι «πρωταγωνιστές» της δικής της ταινίας, η οποία προβλήθηκε στη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων animasyros 9.0, προκαλώντας συγκίνηση, αλλά και θαυμασμό στο κοινό.

Έγιναν και πάλι «παιδιά»

Για την ενδιαφέρουσα συνεργασία της με τα μέλη των ΚΑΠΗ της Σύρου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η συντονίστρια του εργαστηρίου κ. Τσίκου. Όπως τόνισε, παρά τον αρχικό ενδοιασμό τους, οι συμμετέχοντες δεν άργησαν να γίνουν ξανά «παιδιά» και να αγκαλιάσουν την τέχνη του animation, με την οποία ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή.

«Στην αρχή ήταν αρκετά μαγκωμένοι και επιφυλακτικοί, γιατί δεν γνώριζαν το αντικείμενο, ούτε φαντάζονταν πώς μπορεί να εξελιχθεί. Αφού εξηγήσαμε τι είναι τα κινούμενα σχέδια και το θέμα του σεναρίου μας, προσπαθήσαμε όλοι μαζί σαν μία μεγάλη παρέα να μιλήσουμε για τις αναμνήσεις μας και κάποιες έντονες στιγμές που είχαμε στη ζωή μας, είτε καλές, είτε κακές, προκειμένου να σπάσουμε τον πάγο, αλλά και να δημιουργήσουμε μια ιστορία με συμβολισμούς και μηνύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως πολύτιμη ήταν και η συμβολή του Αποστόλη Μάρη, συνεργάτη των ΚΑΠΗ, ο οποίος συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική της ταινίας.

Έμφαση στο συναίσθημα

Η κ. Τσίκου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το εργαστήριο αποτέλεσε την αφορμή για να καταρριφθεί ο μύθος γύρω από το ρόλο των κινουμένων σχεδίων. «Από την πρώτη κιόλας ημέρα που αντιλήφθηκαν τι θέλουμε να κάνουμε, δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ανατράπηκαν στο μυαλό τους όλα εκείνα που πίστευαν περί animation. Συνειδητοποίησαν λοιπόν, ότι δεν απευθύνεται μόνο στο παιδικό κοινό κι έτσι συμμετείχαν με κέφι στη δημιουργία ενός βιωματικού σεναρίου με βαθύτερα νοήματα και συμβολισμούς».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως μέσα από την ταινία, δόθηκε έμφαση στο συναίσθημα το οποίο πήγαζε από τη χρήση προσωπικών αντικειμένων που έχουν στιγματίσει τη ζωή των συμμετεχόντων, όπως κομπολόγια, αγιογραφίες, ρούχα, λουλούδια, γλάστρες, κοσμήματα, και φυλαχτά.

Η δημιουργία δε γνωρίζει ηλικίες

Καταλήγοντας, η κ. Τσίκου επεσήμανε πως το εργαστήριο ήταν μια καλή ευκαιρία και για την ίδια να συνεργαστεί με «παιδιά» μεγαλύτερης ηλικίας, που αν και φαινομενικά δεν είναι τόσο ευέλικτα, διαθέτουν την όρεξη και την επιμονή να μάθουν και να δημιουργήσουν. «Δεν κρύβω ότι είχα κι εγώ τους φόβους μου για το αποτέλεσμα. Θεωρώ όμως πως, με καλή θέληση και όρεξη όλα βρίσκουν το δρόμο τους. Και χαίρομαι γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολύ σημαντικούς ανθρώπους, που απέδειξαν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία».

Σημειώνεται ότι στη φετινή διοργάνωση του animasyros πραγματοποιήθηκαν συνολικά επτά εργαστήρια, ένα stop motion εργαστήριο κινουμένων σχεδίων για ενήλικες, δύο εργαστήρια για εφήβους, ένα παιδικό, ένα εργαστήριο για τα μέλη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ερμούπολης και ένα ανοιχτό εργαστήριο για όλους.

Χώρος για έκφραση σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο υπεύθυνος των εργαστηρίων Παναγιώτης Καρκανίδης τόνισε την τεράστια σημασία δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σε κοινωνικές ομάδες ευάλωτες και πολλές φορές παραγκωνισμένες.

Μέσα από το εργαστήριο “Animamusic”τα μέλη του animasyros διδάχτηκαν από τις κυρίες Χριστίνα Ντεπιάν και Ιωάννα Γιακουμάτου πώς μπορούν να δουν και να παίξουν πάνω στους ρυθμούς και τους ήχους ενός μουσικού κομματιού που έχουν ήδη συνθέσει και ηχογραφήσει.

Μαζί δημιούργησαν σκηνικά και αντικείμενα με χαρτόνια, θα πειραματιστούν με μπογιές και κολλάζ και με την τεχνική του pixilation έδωσαν μια διαφορετική διάσταση στις μουσικές δημιουργίες τους.

Μετά την πρώτη επαφή με την τεχνική του cut out στο Animasyros 8.0, στόχος του φετινού εργαστηρίου ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ Ερμούπολης-Σύρου την τεχνική του pixilation, μέσα από παιχνίδια κινούμενης εικόνας και με οδηγό τη μουσική σε ένα σενάριο χωρίς σενάριο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρκανίδη, η συμμετοχή στο σύνολο των φετινών εργαστηρίων ήταν αρκετά ικανοποιητική, γεγονός που διασφαλίζει τη συνέχισή τους και στις επόμενες διοργανώσεις. «Επειδή είναι τεχνικά δύσκολο να έχουμε πολλά άτομα σε κάθε εργαστήριο, προσπαθούμε να τα κρατάμε σε μικρό αριθμό. Έτσι, αυξάνουμε τα εργαστήρια, προκειμένου να συμμετέχει περισσότερος κόσμος. Μικρές ομάδες σε πολλά εργαστήρια  προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά.  

 

 

Ετικέτες: