Ανοίγει η αυλαία του 7ου Syros International Film Festival, με προβολές και δράσεις σε όλη τη Σύρο

«Θέλουμε το SIFF να αποτελεί την αρχή για νέα πράγματα»

Το 7ο SIFF ξεκινά την Τρίτη, 16 Ιουλίου στη νεοκλασική Ερμούπολη, για να απλωθεί τις επόμενες μέρες σε όλο το νησί, κάνοντας έτσι μια περιοδεία με έξι μοναδικούς σταθμούς, ενώνοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την ιστορική και την πολιτιστική αξία του νησιού με την έβδομη τέχνη.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης, είναι η “Υπερέκθεση” (Overexposure) και για την έννοια αυτή, το πώς θα παρουσιαστεί μέσα στο φεστιβάλ, καθώς επίσης για τους τιμώμενους καλλιτέχνες του 2019 και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Syros International Film Festival, μιλούν στην εφημερίδα ο Jacob Moe και η Kassandra Celestin συνιδρυτές και μέλη της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ.

Φέτος, το θέμα του φεστιβάλ είναι η 'Υπερέκθεση'. Πώς θα παρουσιαστεί η έννοια αυτή, στο πλαίσιο του 7oυ SIFF;

Jacob Moe: «Όπως κάθε χρονιά, έχει καθιερωθεί το φεστιβάλ μας να έχει μία θεματική, με την έννοια, ότι ξεκινά από μία έννοια, μία κεντρική ιδέα, η οποία διέπει όλες τις ταινίες που προβάλλονται, όλο το πρόγραμμα, όλα τα δρώμενα και τα εργαστήρια. Η φετινή θεματική μας έννοια είναι η “υπερέκθεση”. Ξεκινά με αφορμή τη Σύρο και επεκτείνεται στην Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα. Ένας όρος, που για κάθε μέρα του φεστιβάλ, του δίνεται και άλλη ερμηνεία. Για παράδειγμα, η υπερέκθεση ως διαρκής πράξη του σινεμά, όταν δηλαδή ο φακός εκθέτει το φως στο φιλμ της κάμερας – και έχουμε αρκετούς καλλιτέχνες και καλεσμένους που πειραματίζονται από αυτή την άποψη με τον κινηματογράφο – ενώ παράλληλα, σκεφτόμαστε πάρα πολύ και την κοινωνική και πολιτική υπερέκθεση, από την άποψη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που φέτος υποδεχόμαστε στο φεστιβάλ και μία ερευνητική προσπάθεια από το πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, που λέγεται “Forensics of Architecture” που εξερευνούν ακριβώς αυτό, την υπερέκθεση, είτε σε ψηφιακές μορφές, είτε την υπερέκθεση στο περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση της μεταναστευτικής κρίσης.

Για κάθε μέρα του φεστιβάλ, προσεγγίζουμε άλλη μία έννοια αυτής της υπερέκθεσης, ως κάτι που αφορά και τη Σύρο, αλλά και τον άνθρωπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός είναι ο στόχος του φεστιβάλ, να καταφέρουμε κάτι που εμπνέεται και υπάρχει και δημιουργείται από τη Σύρο, να μπορεί να αποτελέσει και μία πλατφόρμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, καλεσμένοι που φτιάχνουν ταινίες, οι οποίες έχουν ως κέντρο τη Σύρο αλλά με θέμα, που αφορά όλο τον κόσμο. Μας ενδιαφέρει αυτός ο συνδυασμός».

Kassandra Celestin: «Αφορά λίγο και στην εικόνα που έχουμε για τη Σύρο – για τα νησιά στην Ελλάδα γενικότερα – που δεν είναι μόνο παραδοσιακά, αλλά και μοντέρνα και καινοτόμα. Έχουμε και αυτό στο μυαλό μας για το θέμα».

Μιλήσατε για τους καλεσμένους του φεστιβάλ. Σε ποιους καλλιτέχνες εστιάζει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου;

K.C.: «Φέτος έχουμε τη χαρά να έχουμε το σκηνοθέτη Jem Cohen (Τζεμ Κόεν) από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι ταινίες του έχουν κυρίως θέμα την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου μένει και εργάζεται και “μιλούν” αρκετά για την υπερέκθεση, όσον αφορά στον πλούτο, τον καταιγισμό της πληροφορίας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μία μεγαλούπολη, όπως η Νέα Υόρκη. Θεωρώ, ότι θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να έρθει εδώ στη Σύρο και να βρεθεί σε διάλογο με μία άλλη ιδέα, για το τι σημαίνει υπερέκθεση σε ένα τέτοιο μέρος, καθώς οι άνθρωποι εκτός Ελλάδας, έχουν μία αρκετά στερεοτυπική ιδέα, για το τι σημαίνει “ελληνικό νησί”.

Ένας άλλος καλλιτέχνης, για τον οποίο θα μιλήσω και θα είναι μαζί μας στο φεστιβάλ φέτος, είναι ο Αυστριακός Rainer Kohlberger (Ράινερ Κόλμπεργκερ), ο οποίος έρχεται με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και είναι ένας φανταστικός κινηματογραφικός παραγωγός και καλλιτέχνης, που ποτέ δεν χρησιμοποιεί κάμερα. Αντίθετα, χρησιμοποιεί αλγόριθμους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, για να δημιουργήσει φοβερές ταινίες, οι οποίες αποτελούν, ουσιαστικά, μία υπερέκθεση από δεδομένα και πληροφορίες, που δημιουργούν ένα εκπληκτικό και απολαυστικό οπτικό θέμα για τους θεατές. Η δουλειά του αντιμετωπίζει την υπερέκθεση σε οπτικό επίπεδο, μέσα από την ιδέα, ότι ο θεατής μπορεί να χάσει τον εαυτό του και να βυθιστεί μέσα σε αυτές τις εικόνες».

J.M.: «Φέτος, οι Artists in Focus είναι τρεις και η τρίτη εξ αυτών, είναι η Ελληνίδα Εύα Στεφανή, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και εικαστική καλλιτέχνης, η οποία έχει έρθει στη Σύρο, τόσο για να παρουσιάσει τη δουλειά της, που έχει να κάνει με την υπερέκθεση, αυτή τη φορά σε πολύ πιο προσωπικό επίπεδο και το πώς αυτή αποτυπώνεται μέσα στο ντοκιμαντέρ. Θα παρουσιάσει επίσης το πρώτο της ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε 1995, αλλά και την πιο πρόσφατη δουλειά της, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Φέτος, η προσοχή στα εργαστήρια στρέφεται στους “νέους κινηματογραφιστές”, δηλαδή σε παιδιά και εφήβους. Τι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν;

J.M.: «Αρχικά, η κ. Εύα Στεφανή, πέρα από την προβολή της δουλειάς της, θα δημιουργεί επίσης. Κάνει ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, σε συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου, το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη και ο σκοπός είναι όχι να διδάξει, διότι πρόκειται για μία συλλογική και διαδραστική επαφή με τα παιδιά, αλλά να συμμετέχει, ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να μάθουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να κινηματογραφούν την καθημερινότητά τους, ως τρόπο έκφρασης.

Αυτό έχει να κάνει πολύ και με το πώς σκεφτόμαστε το φεστιβάλ σε σχέση με το νησί το ίδιο. Τα παιδιά, ενδεχομένως να θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία αυτή που θα “χτίσουν” μέσα από τα εργαστήρια και το φθινόπωρο. Ή μπορεί κάποιο από αυτά να εμπνευστεί από αυτό και να συνεχίσει τη δημιουργική δουλειά. Το SIFF δεν θέλουμε να είναι κάτι που θα τελειώσει τώρα, 21 Ιουλίου, μετά την τελευταία προβολή, αλλά να είναι κάτι, που να σηματοδοτεί μία μικρή αρχή, ενός τρόπου ζωής, μίας συνεργασίας».

K.C.: «Θα πραγματοποιηθούν ακόμη δύο εργαστήρια, τα οποία είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά και τους εφήβους στη Σύρο. Το πρώτο θα γίνει στην πλατεία, κοντά στο κιόσκι του SIFF, στο οποίο τα παιδιά, μαζί με την κ. Λάσκου, που έχει σχεδιάσει αυτά τα εργαστήρια, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν πρωτοκινηματογραφικές συσκευές, δηλαδή τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι, για να φτιάξουμε κινούμενες εικόνες.

Επίσης, άλλο ένα εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα του φεστιβάλ και θα ολοκληρωθεί με μία προβολή, αφορά στα “Πρώτα καρέ” και τα παιδιά που έχουν συμμετάσχει στα εργαστήρια, θα παρουσιάσουν την ταινία τους, παρουσία του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Αγγελόπουλου, που θα είναι μαζί τους, για να κάνουν μαζί με τα παιδιά μία κουβέντα σχετικά με αυτή, σε μορφή ερωταπαντήσεων».

Είστε ικανοποιημένοι σχετικά με την πορεία της διοργάνωσης μέχρι σήμερα στη Σύρο;

J.M.: «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι, που λαμβάνουμε – και το βλέπουμε όλη τη χρονιά, καθώς πρόκειται για μία προσπάθεια που απαιτεί 11 μήνες στήσιμο – από ολόκληρο το νησί, μία τόσο όμορφη αίσθηση, από τους συνεργάτες, τους φίλους, τις επιχειρήσεις, το Δήμο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που προσφέρουν τη στήριξή τους, όλους τους τοπικούς θεσμούς και φορείς. Έχουμε αποκτήσει σχέσεις πολύ ανοιχτές, με αμοιβαία υποστήριξη. Από το να μας παραχωρηθεί ένας χώρος, ή μηχανήματα, έως και την αποδοχή από κάθε άνθρωπο του νησιού, που αναγνωρίζει το SIFF και το υποστηρίζει, εκείνος που θα φέρει το παιδί του στα εργαστήριά μας, εκείνοι που θα φέρουν την κοπέλα τους/το αγόρι τους/την οικογένειά τους στις προβολές. Νιώθουμε, ότι μέσα σε έξι χρόνια πατάμε λίγο πιο σταθερά, όσον αφορά και την οργάνωση, αλλά και τις φιλοδοξίες μας.

Επίσης, έχουμε μία πολύ καλή ομάδα εθελοντών. Και είναι και βασικό κομμάτι της προσπάθειάς μας, να ανοίγουμε πολλές θέσεις για εθελοντές και πρακτικάριους. Όλοι μαθαίνουμε μέσα από το Φεστιβάλ, αλλά και για τους εθελοντές και τους πρακτικάριους, δίνεται η δυνατότητα, κάθε χρονιά που συμμετέχουν να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες και εξελίσσονται μέσα στη διοργάνωση. Είναι πολύ σημαντική η στήριξη του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που είναι μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ και μας υποστηρίζει πράγματα, όπως αυτό το πρόγραμμα για τους εθελοντές και πρακτικάριους.

Θέλω να πω καταλήγοντας, ότι ανυπομονούμε να σας δούμε όλους στις προβολές του Syros International Film Festival, που ξεκινούν από την Τρίτη, ενώ να ενημερώσουμε, ότι θα στηθεί ενημερωτικό κιόσκι του SIFF στην Πλατεία Μιαούλη, όπου κανείς μπορεί να απευθυνθεί για πληροφορίες».

Κ.C.: «Είμαστε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, όλους εκείνους που μας βοηθούν, δεδομένου, ότι ως μη κερδοσκοπική εταιρεία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το φεστιβάλ, όπως είναι σήμερα, χωρίς αυτή την τεράστια βοήθεια».