Συνέντευξη Τύπου για τις τριήμερες εκδηλώσεις του "International Jazz Day" στη Σύρο

Ερμούπολη: Η Πανελλήνια οικοδέσποινα της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της τζαζ μουσικής, θεσμοθετημένης από την Unesco τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Στέλιος Μπρίγγος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας B Jazz, Θωμάς Αλβέρτης καλωσόρισαν το φιλόμουσο κοινό στο 2ο International Jazz Day στην καρδιά της Ερμούπολης.

“Μία ανάσα” πριν από την έναρξη του τριήμερου φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο σχεδιασμός του οποίου ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, δίνοντας μία πρώτη γεύση από τις εκπλήξεις που περιμένουν από απόψε το βράδυ στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου και σε κλειστούς χώρους, τους φίλους της τζαζ μουσικής.

Αποκορύφωμα της σημαντικής αυτής διοργάνωσης, η απονομή των βραβείων του πρώτου ελληνικού διαγωνισμού Jazz με τον συμβολικό τίτλο “Απόλλων”, η οποία θα διεξαχθεί στις 6 Μαΐου στο ιστορικό θέατρο του νησιού.

Γ. Μαραγκός: "Η τζαζ έχει πολλούς θαυμαστές στη Σύρο"

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης εξέφρασε την ευχή η Σύρος να καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια ως η πανελλήνια οικοδέσποινα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ. “Η Ερμούπολη είναι μια πόλη με ιδιαίτερη παράδοση στον πολιτισμό και τη μουσική” ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “Η τζαζ είναι ένα είδος μουσικής που συναντά πάρα πολλούς φίλους και θαυμαστές στη Σύρο και πιστεύω ότι από σήμερα και μέχρι το Σάββατο, οι φίλοι της θα μπορούν να απολαύσουν πολλά αξιόλογα σχήματα και καλή μουσική”.

Στ. Μπρίγγος: Θεματικός πόλος έλξης και πηγή ανάπτυξης για το νησί

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μπρίγγος, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια τόσο για την πρωτοβουλία του κ. Αλβέρτη, όσο και για την οικοδέσποινα του τριήμερου φεστιβάλ, την Ερμούπολη. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Θωμά, που μοιράστηκε μαζί μου το όραμα, το όνειρο και την αγάπη του για τη τζαζ μουσική, ούτως ώστε να βρούμε μια πολύ όμορφη πατέντα, κάτι νεωτεριστικό και καινούριο με στόχο τη δημιουργία ενός αντίστοιχου φεστιβάλ πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας για τα νησιά της περιφέρειά μας με τεράστια πολιτιστική κουλτούρα, όπως η Σύρος”, σημείωσε.

Έκρινε μάλιστα, πως διοργανώσεις όπως αυτή, θα πρέπει όχι μόνο να στηρίζονται, αλλά να αναβαθμίζονται και να “ταξιδεύουν” στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Η κίνηση αυτή έχει πολλούς αποδέκτες, καθώς το κοινό δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδας” υπογράμμισε, εξηγώντας πως ένας σπουδαίος στόχος τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για τη Σύρο θα ήταν να διαφημιστεί το φεστιβάλ σε τέτοιο βαθμό, ούτως ώστε να αποτελέσει έναν θεματικό πόλο έλξης και πηγή ανάπτυξης για το νησί και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. “Από την πρώτη στιγμή της προσπάθειάς μου στον τομέα του πολιτισμού ακολουθήσαμε μια διαφορετική οδό, το να μπορούμε να βρούμε για κάθε νησί τι θα το αναδείξει με τον πρέποντα και τον δέοντα τρόπο. Αυτό ήταν ένα πολύ κουραστικό, αλλά συνάμα δημιουργικό κομμάτι για μένα. Ίσως γι' αυτό είμαι πολύ τυχερός που ασχολούμαι με τα πολιτιστικά της περιφέρειας”.

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει καλύτερο νησί το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο φεστιβάλ με τεράστια μουσική κουλτούρα, όπως είναι η Σύρος. Εκτός από τον Βαμβακάρη, εδώ πέρα δεν ξέρουμε μόνο τη ρεμπέτικη μουσική, γνωρίζουμε και ένα διαφορετικό είδος μουσικής τη τζαζ, η οποία πραγματικά πιστεύω ότι μετά τη φετινή χρονιά θα ανοίξει τα φτερά της και θα ταξιδέψει παντού”.

Θ. Αλβέρτης: "Φέρνω στον τόπο μου τη μουσική που αγαπώ"

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας b-jazz, Θωμάς Αλβέρτης εξήγησε ότι με τη διοργάνωση του International Jazz Day στην Ερμούπολη, συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009 με το Tinos Jazz Festival, να φέρει στον τόπο που γεννήθηκε τη μουσική που αγαπά. “Η αποκέντρωση είναι η ιδανική λέξη για κάποια είδη τέχνης γιατί οι τοπικές κοινωνίες δένονται και υποστηρίζουν αντανακλαστικά και από φύση αυτές τις εκδηλώσεις. Και νιώθω ότι έτσι αυξάνονται οι εκδηλώσεις να παράξουμε κάτι πολύ πιο υγιές και μακροβιότερο. Η Ερμούπολη είναι ένα πανέμορφο μέρος με μία σπάνια ιστορία. Η σύνδεσή της με την Αμερική νομίζω ότι δεν είναι καν γνωστή σε όλους. Η επικοινωνία της με τη Νέα Υόρκη έρχεταιι από το 1850. Η Ερμούπολη είναι μία πόλη, ένα αστικό κέντρο σε ένα νησί. Η τζαζ είναι μουσική της πόλης, συνεπώς, ο συνδυασμός είναι πάρα πολύ ταιριαστός”.

Σημειώνεται ότι σε λίγα λεπτά από τώρα και συγκεκριμένα στις 21:00 το κοινό της Σύρου, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικούς από τους κορυφαίους Έλληνες υποστηρικτές της τζαζ μουσικής και συγκεκριμένα τους τους Trilogia (Γιώργος Κοντραφούρης – organ, Γιώτης Σαμαράς – κιθάρα και Γιώργος Τρανταλίδης – τύμπανα), καθώς και τους Andreas Polyzogopoulos Quartet (Αντρέας Πολυζωγόπουλος – τρομπέτα, flugenhorn, Κωστής Χριστοδούλου - πλήκτρα, Αντώνης Μαράτος - μπάσσο, Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης – τύμπανα).