Παρουσίαση του «Cyclades Jazz Festival» κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τζαζ στην Ερμούπολη

«Ο πολιτισμός μπορεί να δώσει τόνο ανάπτυξης»

Με έθνικ και τζαζ μελωδίες από το Συριανό μουσικό σχήμα «Νεύσις» εορτάστηκε στις 30 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ της Unesco, θεσμός που εισήγαγαν το 2014 στην Ελλάδα, ο Τήνιος μουσικός και εμπνευστής του Tinos Jazz Festival Θωμάς Αλβέρτης και η α.μ.κ.ε. “bjazz” με το διήμερο “φεστιβάλ” στην Ερμούπολη.

Η συναυλία, με την παγκόσμια αιγίδα της UNESCO, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», εγκαινιάζοντας το νέο πιλοτικό πρόγραμμα “Cyclades Jazz Festival”, μέσω του οποίου ο πολιτισμός συμπράττει στην προβολή και ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής και των τοπικών προϊόντων των νησιών μας.

Το κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει τους μουσικούς Γιώργο Ρούσσο στο σαξόφωνο, Σοφοκλή Κοσκινά στο ούτι και Ιωσήφ Ρούσσο στο πιάνο, που αποτελούν το σχήμα «Νεύσις». Κατά τη διάρκεια της συναυλίας έγινε εγγραφή μελών για την υπό σύσταση Λέσχη των φίλων της Jazz στα νησιά Σύρο, Τήνο και Μύκονο.

Διαδρομές διασύνδεσης Πολιτιστικής Οικονομίας & Τοπικών Οικονομιών

Την εκδήλωση προλόγισε και η εισηγήτρια και εμπνευστής της πρωτοβουλίας Ενοποίησης Πολιτιστικού Προϊόντος –Πρωτογενούς Τομέα και Νησιωτικότητας Δρ. Δέσποινα Πρίνια, Λέκτορας Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, μόνιμη συνεργάτης της UNESCO. Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Πρίνια επεσήμανε στην προσπάθεια ανάπτυξης και ανάδειξης των μοναδικών Τοπικών Προϊόντων των Κυκλάδων μέσω του πολιτισμού, η οποία ξεκινά μέσα από το “Cyclades Jazz Festival” – εξέλιξη του «Tinos Jazz Festival» το οποίο αναμένεται να ταξιδέψει σε δέκα μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβρη σε δέκα νησιά του νομού.

Όπως τόνισε, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού στην Ελλάδα, έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί και να συναναστρέφεται με «επαγγελματίες πολίτες», ανθρώπους που πιστεύουν στην καινοτομία και στο όραμά τους και δεν φοβούνται να τα φτιάξουν όλα από την αρχή. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα ενοποίησης του πολιτιστικού παράγοντα με τον πρωτογενή τομέα με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας των Κυκλάδων.

Προσπάθεια ανάτασης του πρωτογενούς τομέα

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πήρε το βάπτισμα του πυρός με το «Cyclades Jazz Festival». Οι διαδρομές διασύνδεσης Πολιτιστικής Οικονομίας & Τοπικών Οικονομιών για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ξεκινούν από τη Σύρο. για να συνεχιστούν στην Τήνο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Σίφνο, μ’ ένα πανόραμα τοπικών προϊόντων και τοπικής κουζίνας, με τη συμμετοχή και τοπικών θεσμών (όπως του Food Path), για μια συνολική γεύση των Κυκλάδων, με την ευκαιρία της εισαγωγής της κουζίνας του Νοτίου Αιγαίου στη λίστα της UNESCO.

«Όλο αυτό το διάστημα θα γίνει χαρτογράφηση των τοπικών προϊόντων, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε μαρασμό να μπορέσει να έχει ανάταση και να συνδεθεί με ευρωπαϊκά προγράμματα, απορροφώντας και κάποια πολύτιμα κεφάλαια με οδηγό τον πολιτισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πρίνια προσθέτοντας ότι, ο Πολιτισμός και η μουσική μπορούν να δώσουν τον τόνο και για την ανάπτυξη στις Κυκλάδες.