Το πρόγραμμα της φετινής Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής στο Χαλκί Νάξου

  • Κυριακή, 14 Ιουνίου, 2015 - 15:15

Έντεχνες, ροκ, τζαζ και γνήσιες λαϊκές μελωδίες θα πλημμυρίσουν το επόμενο σαββατοκύριακο το Χαλκί Νάξου, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με την υπογραφή του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας.

Το Σάββατο 21 Ιουνίου, το κοινού θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους Duo Capricioso και τη Μαριάννα Ζάχου (έντεχνο ελληνικό – Αθήνα), τους Voyage Trio feat. George Likoudis (jazz – Αθήνα) και τους Κrazy Baldheadz (Αρχοντοsurf- Rockabiλάικα – Αθήνα).

Η Κλεοπάτρα Κυρτάτα (φλάουτο) και η Αθανασία Νικολακοπούλου (κιθάρα) συνεργάζονται από το 2008 ως μουσικό σχήμα «Duo Capriccioso». Με τον εξαιρετικά αρμονικό συνδυασμό των δύο οργάνων τους και ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, μετρούν μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων με πλούσιο πρόγραμμα: προκλασικά και κλασικά έργα, Γάλλους συνθέτες του εικοστού αιώνα, σύγχρονους συνθέτες της Λατινικής Αμερικής, ελληνικά τραγούδια, αλλά και μουσικά παραμύθια. Έχουν εμφανιστεί στη Μύκονο, την Άνδρο, στη Γιορτή Δρόμου Ψυρρή, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στον ΙΑΝΟ κ. α.

H Μαριάννα Ζάχου είναι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Α.Π.Θ. κι εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι μόνιμο μέλος της Μικτής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δ. Καρβούνη, έχοντας λάβει μέρος σε συναυλίες στο Μ.Μ.Α, Μ.Μ.Θ, Ηρώδειο καθώς και σε όλη την Ελλάδα, με έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Άλκη Μπαλτά, Νίκου Κυπουργού, Ηλία Ανδριόπουλου κ.ά. Συμμετέχει επίσης στο γυναικείο φωνητικό Σύνολο “inDONNAtion” υπό τη διεύθυνση του Δ. Κτιστάκη. Έχει συνεργαστεί με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Πασχάλη Τόνιο, τον Γρηγόρη Βαλτινό, την ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, τον Ηρακλή Βαβάτσικα, τα Μακρινά Ξαδέρφια κ.ά. Επίσης συμμετείχε σε σεμινάρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με το συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και την ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου.

Το “Voyage Trio” είναι ένα project αποτελούμενο απο τρεις νέους μουσικούς με επίκεντρο την παράδοση στην Jazz, χωρίς βέβαια να χάνει την επαφή με την εξέλιξη και τον ήχο της Jazz σήμερα. 
Ο Κωνσταντίνος Χειμαριός στην κιθάρα, ο Αντρέας Ρουφαγάλας στο μπάσο και ο Χρήστος Τζέρπος στα τύμπανα, μας επιβιβάζουν στο ταξίδι τους, το οποίο έχοντας ως βάση την “straight ahead” Jazz επειχειρεί μία “ζωηρή” αναβίωση του Hard Bop και του Cool με έντονους πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς ακόμα και στο πιο modal, ατμοσφαιρικό και πειραματικό κομμάτι της Jazz. Δεν λείπει απο το ταξίδι τους και μία (σχετικά) μικρή αναφορά στην Latin Jazz.
Στις ζωντανές τους εμφανίσεις ακούμε κομμάτια απο ποικίλους συνθέτες, όπως: Miles Davis,Charlie Parker, John Coltrane, Herbie Hancock, Kenny Burrell, Horace Silver, Nat Adderley, κ.α.. Καθώς και δικές τους original συνθέσεις.

Τι κοινό μπορεί να έχουν οι πολύχρωμες σανίδες του surf με τον Ζαμπέτα και τον Chuck Berry; Τι να σκέφτεται ο Χιώτης ατενίζοντας τα κύματα του Ατλαντικού; Τι μπορεί να συζητούν η Σοφία Βέμπω με τον Johnny Cash απολαμβάνοντας το κοκτέιλ τους στην παραλία; Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε την Uma Thurman να εισβάλει στο «Ποτέ την Κυριακή» φορώντας την αιματοβαμμένη κίτρινη φόρμα της; Η ανατρεπτική μουσική πρόταση των Krazy Baldheadz θα δικαιώσει τους περίεργους…

Την Κυριακή 21 Ιουνίου θα εμφανιστούν οι Ρεμπετάστα (Ρεμπέτικο fusion – Νάξος), οι Playdate (Jazz Fusion – Αθήνα), ο Κώστας Βασιλιάγκος και ο Ανδρέας Στεργίου (Federico Garcia Lorca στο Ελληνικό Τραγούδι – Αθήνα) και ο Βασίλης Παναγιωτίδης (Έντεχνο - Rock – Αθήνα).