Όλη η Ερμούπολη μια μεγάλη «αγκαλιά» στην ανοιχτή συναυλία του Μπάμπη Στόκα

Ζωή ξανά στην πόλη μας

Συνέντευξη του αγαπημένου τραγουδοποιού και ερμηνευτή

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το κοινό της Σύρου στον Μπάμπη Στόκα, ο οποίος στην πρώτη του συναυλία στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων κατάφερε να δώσει ζωή σε μια ολόκληρη πόλη, που εναγωνίως αναζητούσε τρόπους να γίνει ελκυστική, δίνοντας το κίνητρο στους επισκέπτες της να την περπατήσουν.

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής ταξίδεψε το κοινό στα γνωστά μουσικά του λημέρια, διώχνοντας μακριά τη «μοναξιά» που εδώ και μήνες κυριαρχούσε τόσο στην πλατεία Μιαούλη, όσο και στο ιστορικό κέντρο. Μικροί και μεγάλοι αντάμωσαν και ενώθηκαν σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο άφησε τη δική του σφραγίδα στο πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός – Culture 2015”.

Η ανοιχτή συναυλία του Μπάμπη Στόκα διοργανώθηκε από την εταιρία «Action Εστί» σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αποτέλεσε το δεύτερο κατά σειρά μεγάλο μουσικό γεγονός του νησιού, μετά την εμφάνιση των Κώστα Χατζή και Πέγκυς Ζήνα στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου».

Από την εποχή των ΠΥΞ ΛΑΞ μέχρι και σήμερα

Με εφόδιο την σπουδαία φωνή του και την αισθαντική ερμηνεία του, το πρώην μέλος των ΠΥΞ ΛΑΞ ταξίδεψε μουσικά τη Σύρο από το χθες στο σήμερα, μέσα από τη μοναδική του ικανότητα να κινείται με άνεση και αγάπη τόσο σε ηλεκτρικές μπαλάντες όσο και σε αυθεντικά λαϊκά ακούσματα.

Ένα ταξίδι επί σκηνής από κομμάτια των ΠΥΞ ΛΑΞ, σε τραγούδια της προσωπικής του πορείας αλλά και σε απρόσμενες διασκευές αγαπημένων τραγουδιών φίλων του που όλοι μας τραγουδήσαμε και συνεχίζουμε να τραγουδάμε. Μια μουσική διαδρομή γεμάτη εναλλαγές με τραγούδια που όχι μόνο αντέχουν στον χρόνο αλλά και που συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία.

Μαζί του η νεαρή ερμηνεύτρια Φρόσω Στυλιανού από τη Λευκωσία της Κύπρου και μια εξαιρετική ομάδα μουσικών και τεχνικών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Μετά το τέλος της συναυλίας, η οποία διήρκησε περισσότερο από 2,5 ώρες, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού ευχαρίστησε τον κ. Στόκα για την όμορφη βραδιά που χάρισε στους Συριανούς και του απένειμε ένα αναμνηστικό δώρο.

«Η Σύρος έχει μια υπέροχη αύρα»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Στόκας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μεγάλη «αγκαλιά» του κοινού, το οποίο από την πρώτη στιγμή περιπλανήθηκε στα μουσικά του μονοπάτια, τραγουδώντας τους στίχους με τους οποίους ερωτεύτηκε, αγάπησε, δάκρυσε, γέλασε.

«Το νησί έχει μια υπέροχη αύρα. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρέθηκα εδώ. Σίγουρα θα ξανάρθω, γιατί η αίσθηση ήταν μοναδική και ο κόσμος ευγενικός, τόσο κατά τη διάρκεια της συναυλίας, όσο και ολόκληρη τη μέρα. Μας τίμησε και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να τους τιμήσουμε κι εμείς από τη δική μας πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των ανοιχτών εκδηλώσεων – συναυλιών για το κοινό, υποστήριξε πως η μουσική και οι τέχνες γενικότερα βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν λύσεις υποσυνείδητα. «Μακάρι αυτό να γίνεται συνέχεια και να απασχολεί τις εκάστοτε εξουσίες», σημείωσε.

«Είναι τιμητικό να νιώθεις ότι κάτι άφησες πίσω σου»

Παρά τους δύσκολους καιρούς, τόνισε ότι τα «μουσικά ταξίδια» ανά την Ελλάδα είναι ένα «παραθυράκι» από τη σκληρή καθημερινότητα, το οποίο έχουν ανάγκη τόσο το κοινό της επαρχίας, όσο και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. «Εμείς ζητάμε να πηγαίνουμε σε ένα μέρος, να αλλάζουμε εικόνες, να τραγουδάμε, να γινόμαστε «ένα» με τον κόσμο γιατί αυτό ουσιαστικά γίνεται, είσαι μια παρέα μεγάλη. Όσον αφορά στην εποχή, είναι τόσο δύσκολο όσο και για τους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς η διασκέδαση είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα χαλάσει κανείς τα λεφτά του σήμερα. Από την άλλη όμως, υπάρχουν κι άνθρωποι που περνούν δυσκολότερα από μας, οπότε προσπαθούμε να κάνουμε πάντα ό,τι καλύτερο μπορούμε και να κάνουμε παρέες», επεσήμανε.

Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε συγκινημένος και αρκετά χαρούμενος από τη συμμετοχή του κοινού το οποίο δεν γνώριζε ηλικιακά όρια και λοιπά εμπόδια. «Είναι ωραίο και τιμητικό να βλέπεις παιδιά 14 ετών που εμάς σαν ΠΥΞ ΛΑΞ δεν μας είδαν ποτέ, να γνωρίζουν τα τραγούδια μας απ’ έξω. Νιώθεις ότι ουσιαστικά κάτι έκανες, κάτι άφησες πίσω σου». Όπως εξήγησε, ο ίδιος επιλέγει να «ντύσει» τις συναυλίες του με κομμάτια γνωστά στο ευρύ κοινό, που έχουν χιλιοτραγουδηθεί και συνδυαστεί με προσωπικές του στιγμές. «Το καλοκαίρι, επειδή δεν μπορείς να παίξεις περισσότερο από 2,5 ώρες, προτιμάς γνώριμα τραγούδια. Δεν θα κάτσω να του παίξω αυτά που θα του έπαιζα το χειμώνα. Το χειμώνα θα παίξεις και πιο εσωτερικά τραγούδια, πιο χειμωνιάτικα».