Ελληνική Ραψωδία από την Αθηναϊκή Μαντολινάτα "Νικόλαος Λάβδας"

  • Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2015 - 15:40

Η Ορχήστρα μαντολίνων και κιθαρών, «Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας», διοργανώνει σεμινάριο κλασικού μαντολίνου από 4 εως 9 Αυγούστου, στο Ινστιτούτο Σύρου, με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο σολίστ και καθηγητή Ugo Orlandi, και τους Ιταλούς βιρτουόζους Raffaele La Ragione και Camilla Finardi. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά ατομικά και ομαδικά μαθήματα ορχήστρας και θα ολοκληρωθούν με μια μεγάλη συναυλία στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, στις 9 Αυγούστου, ωρα 21.00.

Μουσική διεύθυνση: Κάτια Μολφέση

Το μαντολίνο, ένα από τα πιο παλιά κλασικά όργανα, έχει επανακάμψει διεθνώς τα τελευταία 20-25 χρόνια και γνωρίζει νέα άνθηση. Για μαντολίνο έχουν γράψει όλοι οι κορυφαίοι συνθέτες, από τον Βιβάλντι και τον Μότσαρτ ώς τον Στραβίνσκι. Η «Αθηναϊκή Μανδολινάτα Νικόλαος Λάβδας» έχει ως στόχο τόσο τη διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς των πρωτότυπων έργων ελλήνων και ξένων συνθετών καθώς και την ενθάρρυνση και προβολή της σύγχρονης δημιουργίας. Ειναι Orchestra –in- residence στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Ο Ugo Orlandi, γεννημένος στη Brescia της Ιταλίας, είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της μουσικής του μαντολίνου παγκοσμίως. Έχει συνεργαστεί με τους Solisti Aquilani, Wiener Kammerkonzerte, Berliner Philarmoniker, Sergio Vartolo, Jordi Savall, Zubin Metha και Claudio Abbado. Επιμελήθηκε την έκδοση των βιβλίων “Il Periodo d’ oro del mandolino” και “Mandolin memories” (εκδ. Turris, Κρεμόνα), καθώς και την έρευνα πάνω σε σονάτες για μαντολίνο του Domenico Scarlatti (εκδ. Berben, Ανκόνα). Έχει κάνει περιοδίες σε όλο τον κόσμο με τους Solisti Veneti υπό τη διεύθυνση του Claudio Scimone. Έχει ηχογραφήσει δύο CD με κονσέρτα των M. Guiliani, F. Lecce, G. Paisiello καθώς και όλα τα κονσέρτα για μαντολίνο του A. Vivaldi.

Διοργάνωση: Αθηναϊκή Μαντολινάτα Ν. Λάβδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σύρου και με την υποστήριξη του Θεάτρου Απόλλων.