Ο Γιάννης Χαρούλης έδωσε χαρά στη Σύρο

Μία μαγική βραδιά, γεμάτη παλμό, συναίσθημα, ένταση και ενέργεια έζησαν οι φίλοι του Γιάννη Χαρούλη στη Σύρο, οι οποίοι το βράδυ της Τετάρτης ένωσαν τις φωνές τους στην πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα συναυλία του φετινού προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός».

Με την αυθεντική και στεντόρεια φωνή του, γεμάτη φλόγα και λεβεντιά ο Κρητικός Γιάννης Χαρούλης μάγεψε το συριανό κοινό του, ερμηνεύοντας τραγούδια «τσ’ αγάπης», που ζέσταναν ακόμα και την πιο κρύα καρδιά.

Από νωρίς το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου», όπου λίγο μετά τις εννιά στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι χωρίς προηγούμενο, με στίχους και μουσικές που διέσχισαν το Αιγαίο, ταξιδεύοντας από την Κρήτη και τη Σύρο, μέχρι την Ικαρία και πάλι πίσω.

Ο νεαρός τραγουδοποιός, μετά τις sold out παραστάσεις του το χειμώνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου «Χίλια καλώς εσμίξαμε», βρέθηκε και πάλι στη Σύρο, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόση δύναμη κρύβει η τέχνη.

Η παράδοση συνάντησε το ροκ

Με το λαούτο του, το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη του και όλα όσα προκαλεί η ιδιαίτερη φωνή του, ταξίδεψε τους φίλους του σε ένα οδοιπορικό στο χθες, που ξυπνάει τις μουσικές μνήμες και στο σήμερα, που χτίζει το μουσικό μας μέλλον.

Ανήσυχος και πρωτοπόρος από την μία, παραδοσιακός από την άλλη, ρόκαρε με το λαούτο του σε μουσικά μονοπάτια, όπου ο ηλεκτρισμός συνάντησε αρχέγονους ήχους της Κρήτης και ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι δεν άργησαν να στήσουν χορό ακριβώς μπροστά από τη σκηνή.

Η παράδοση, η λαϊκή ιστορία, η σύγχρονη δημιουργία, οι ποιητές μας, οι στιχουργοί μας, τραγούδια που αγαπήσαμε, στίχοι που τραγουδήσαμε, έγιναν ένα τόσο με τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη, όσο και με τις φωνές της Σύρου, οι οποίες αγκάλιασαν και πάλι αυτή τη μουσική εμπειρία.

Με εμφανείς μουσικές επιρροές από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τον Νικόλα Άσιμο, τον Μάνο Χατζιδάκι, τις Τρύπες, τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Χρήστο Θηβαίο, ο Γιάννης Χαρούλης, κατάφερε να κερδίσει από την πρώτη στιγμή την αγάπη του κοινού, μετατρέποντας μία απλή μουσική βραδιά σε ένα γλέντι ψυχής, ήθους και αρετής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αλλά και ο θείος του ερμηνευτή π. Κωνσταντίνος Χαρούλης, εφημέριος του Ι. Ν. Ταξιαρχών.

Επόμενες συναυλίες

Οι μουσικές βραδιές στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» συνεχίζονται το Σάββατο 15 Αυγούστου με το αφιέρωμα στα τραγούδια του Συριανού στιχουργού, ποιητή και συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στίχους που αγαπήθηκαν και έχουν αφήσει το ίχνος τους στο ελληνικό τραγούδι θα ερμηνεύσουν εκτός από τον ίδιο και οι συμμετέχοντες Γιάννης Κότσιρας και Δήμητρα Παπίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου θα διαβάσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από τα ποιήματά του.

Δύο ημέρες αργότερα, η Σύρος υποδέχεται ξανά την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία αυτή τη φορά θα ερμηνεύσει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, τα οποία έχουν αγαπήσει και τραγουδήσει, είτε φωναχτά είτε ήσυχα, στις πιο δικές μας στιγμές.