Σαν «από μηχανής θεός» εμφανίστηκε στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» το 13ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Προσθήκη της τελευταίας στιγμής

Καθυστερημένα έκανε την εμφάνισή του στο πρόγραμμα των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Η απουσία της διοργάνωσης από τον έντυπο οδηγό «Σύρος – Πολιτισμός 2017» οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, το συγκεκριμένο φεστιβάλ μπαίνει -προσωρινά- στον «πάγο».

Το θέμα σχολίασε, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Κεράνης, λίγο πριν την προγραμματισμένη αναφορά της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, στις τελευταίες εξελίξεις. Γεγονός που αποδεικνύει ότι, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας υπήρξε -ελαφρώς- αδιάβαστος, καθώς όλες οι κινήσεις των διοργανωτών του φεστιβάλ ήταν καταγεγραμμένες στις σελίδες των εισηγήσεων που εστάλησαν στο σύνολο των συμβούλων, εν όψει της συνεδρίασης.  

Ο αρχικός ενδοιασμός των διοργανωτών

Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού κατέστησε σαφές στο Σώμα ότι, ο δήμος στηρίζει το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, για το οποίο μάλιστα επρόκειτο να διαθέσει το ποσό των 5.000 ευρώ. Ωστόσο, στις 16 Μαΐου 2017, λίγο πριν δοθεί για εκτύπωση το βιβλιαράκι του «Σύρος – Πολιτισμός», το αρμόδιο Τμήμα έλαβε επιστολή από εκπροσώπους του Φεστιβάλ, με την οποία γνωστοποιούσαν την ακύρωσή του, λόγω έλλειψης πόρων.

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε την απόφασή μας να μην προχωρήσουμε στη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ για οικονομικούς λόγους. Η δυσκολία ανεύρεσης των ελάχιστων πόρων από χορηγίες ιδιωτών και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Περιφέρειας (μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ) μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Ευελπιστούμε, παρά ταύτα, εάν κι εφόσον το επιθυμεί κι ο Δήμος σας να επανέλθουμε του χρόνου υπό συνθήκες που να ανταποκρίνονται της φήμης και του καλλιτεχνικού επιπέδου του επί 12ετίας φεστιβάλ μας».

Βάσει της σχετικής ενημέρωσης, το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2017» και ακολούθως, ο Δήμος προέβη στην αναμόρφωση των χρημάτων που προορίζονταν γι’ αυτό.

Ευτυχής κατάληξη, «κουτσουρεμένο» πρόγραμμα

Με νέα όμως επιστολή του, στις 12 Ιουλίου 2017 κι ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης ενημέρωσε τον Δήμο ότι η φετινή διοργάνωση εντέλει θα πραγματοποιηθεί, αλλά θα έχει μικρότερη διάρκεια.

Ως εκ τούτου, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων θα διεξαχθεί στη Σύρο από 7 έως 9 Αυγούστου 2017 και θα περιλαμβάνει τρεις συναυλίες στο θέατρο Απόλλων.

Την πρώτη βραδιά, το φιλόμουσο κοινό του νησιού θα απολαύσει τρία διαμάντια της μουσικής δωματίου: Σονάτα για βιολί & πιάνο σε Ρε μείζονα, έργο: ΚV 306 του W. A. Mozart, Τρίο για πιάνο και έγχορδα σε Σολ μείζονα (Gipsy trio) του J. Haydn και Σονάτα για βιολοντσέλο & πιάνο σε Ρε ελάσσονα, έργο: 40 του D. Shostakovich.

Την επομένη, θα παρουσιαστούν τα έργα των J. S. Bach: Σονάτα για βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο αρ. 1 σε Σολ μείζονα, έργο: BWV 1027 (Μεταγραφή για τσέλο & πιάνο) και L. van Beethoven: Σονάτα για βιολί & πιάνο σε Φα μείζονα “της Ανοίξεως”. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας έχει τίτλο: «Ένας βαθύφωνος στην Όπερα». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: G. F. Handel: Serse, Ombra mai fu, Α. Scarlatti: Gia il sole dal Gange, B. Marcello: Il mio bel foco, G. F. Handel: Orlando, Zoroastro aria – Sorge infausta una procella Imeneo, Argenio aria – Di cieca notte allor, J. Massenet: Élégie και Y. Tura: Gidem Dedim (Τούρκικο τραγούδι).

Η τελευταία συναυλία για φέτος θα ξυπνήσει στο κοινό ένα «Νορβηγικό πάθος» με έργα των J. Brahms (Κουιντέτο με πιάνο σε Φα ελάσσονα, έργο: 34), A. Piazzolla (ενορ. Marco Mazzeo) (Libertango – Oblivion – Ave Maria) και C. Gardel (ενορ. Marco Mazzeo): Por Una Cabeza.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι: Αi Motohashi (πιάνο), Τριαντάφυλλος Λιώτης (πιάνο), Dimitris Kostopoulos (πιάνο), Teyfik Rodos (μπάσος), Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), Dorota Siuda (βιολί), Oivind Nussle (βιολί), Νικόλαος Χαλιάσας (βιολί), Lazar Miletic (βιόλα), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα), Ισίδωρος Σιδέρης (τσέλο), Νικόλαος Πρεβεζιάνος (τσέλο), Hans-Urban Andersson (τσέλο), Χρήστος Κομισόπουλος (κοντραμπάσο) και Μαρία Καρυτινού (τσέμπαλο).

Θ. Μενδρινού: «Δεν υπάρχει οργάνωση»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά τη σημασία του έγκαιρου προγραμματισμού για την αποφυγή ανάλογων προβλημάτων και συνεχών ανακατατάξεων στις εκδηλώσεις.

«Εμείς κάναμε το καλύτερο που θα μπορούσαμε και για το φεστιβάλ και για τη διοργάνωση, δεδομένου ότι, είχαμε δηλώσει εξ’ αρχής ότι θα το στηρίξουμε. Εγκρίναμε τη δαπάνη των 5.000 ευρώ, αλλά όταν ενημερωθήκαμε για την αδυναμία πραγματοποίησής του, το ποσό κατανεμήθηκε αλλού. Στη συνέχεια, οι διοργανωτές επανήλθαν και μας είπαν ότι το φεστιβάλ θα γίνει, αλλά λιγότερες ημέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει ακόμα ότι «δεν γίνεται να τροποποιείται το πρόγραμμα τελευταία στιγμή, αλλά θα πρέπει να υπάρχει οργάνωση έναν χρόνο πριν». Για το λόγο αυτό, οι εισηγήσεις για τη χρηματοδότηση όλων των προγραμματισμένων φεστιβάλ είχαν τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, τον Νοέμβριο του 2016.

 

 

Ετικέτες: