Αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και τη συμβολή της μουσικής στη στόχασή του η πρώτη εκδήλωση του «ΑΝΩ Έαρ»

«Η μουσική έκανε τον πατέρα μου ευτυχισμένο»

Δηλώσεις της κόρης του νομικού, φιλοσόφου και πολιτικού, Δέσποινας Μυλωνά - Τσάτσου
  • Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 2018 - 06:15

Με μία ξεχωριστή εκδήλωση, αφιερωμένη στον Διπλωμάτη, πανεπιστημιακό, λογοτέχνη, ακαδημαϊκό, δημοσιογράφο και πολιτικό Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1975 έως το 1980, άνοιξε η «αυλαία» των εαρινών συναυλιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ».

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, όπου παρουσιάστηκαν έργα των Bach, Handel, Dvořák, Saint-Saëns, Faure, Reger και Schumann από την Ελένη Κεβεντσίδου στο εκκλησιαστικό όργανο, τη σοπράνο Μαρίνα Θεοδωροπούλου και τη μετζοσοπράνο Ιωάννα Βασιλική Κοράκη. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, Μπάμπης Κουλούρας ανέγνωσε αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του Κωνσταντίνου Τσάτσου, ο οποίος σε νεαρή ηλικία μελετούσε στο εκκλησιαστικό όργανο που σήμερα βρίσκεται στον Σαν Τζώρτζη.

Ανάδειξη μιας άγνωστης πλευράς

Την εκδήλωση με τίτλο «Η μουσική στη στόχαση του Κωνσταντίνου Τσάτσου» εμπνεύστηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του «ΑΝΩ», Χάρης Βεκρής, ο οποίος εντόπισε τη σχέση του νομικού, φιλοσόφου και πολιτικού με τη μουσική και ειδικότερα με το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου στην αυτοβιογραφία του, «Λογοδοσία μιας ζωής», όπου αναφέρει: «Όποιος δεν κατάλαβε το δεσμό μου με τη μουσική, δεν θα αποκτήσει ποτέ μια ολοκληρωμένη εικόνα του προσώπου μου, ούτε την ποίηση μου θα καταλάβει, ούτε το ρυθμό και τη λανθάνουσα μουσική του πεζού μου λόγου και της αφηρημένης σκέψης μου. Αν δεν ήξερα κάτι από μουσική, δεν θα ήμουνα καλός ομιλητής, που θεωρείται ότι είμαι».

Η πρωτοβουλία αυτή εξέπληξε ευχάριστα την κόρη του Κωνσταντίνου Τσάτσου, Δέσποινα Μυλωνά - Τσάτσου, η οποία σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», περιέγραψε τη συγκίνησή της για την πρώτη απόπειρα ανάδειξης αυτής της πλευράς του πατέρα της, την οποία πολλοί αγνοούν μέχρι και σήμερα.

«Η μουσική άρεσε πολύ στον πατέρα μου. Του έδινε μεγάλη ευτυχία. Ο ίδιος έπαιζε πιάνο, λίγο αρμόνιο και βιολί, για την ευχαρίστησή του. Όταν ήταν μικρός, πήγαινε τα μεσημέρια στην Καθολική Εκκλησία και με την άδεια των ιερέων, αλλά και τη βοήθεια κάποιου ανθρώπου που κούρδιζε το εκκλησιαστικό όργανο, έπαιζε μουσική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρωτοτυπία και υψηλή ποιότητα

Σύμφωνα με την κ. Μυλωνά, η αγάπη του πατέρα της για τη μουσική, αποτελεί ένα θέμα, στο οποίο δεν έχει αναφερθεί ποτέ κανείς. «Όλοι μιλούν για τη φιλοσοφική σκέψη του και την πολιτική δράση του, αλλά η μουσική ήταν πολύ ουσιαστική για τον ίδιο. Η αδερφή μου ήταν χορογράφος και πολλές φορές τη συνόδευε στο πιάνο για να μπορέσει η ίδια να δημιουργήσει τα έργα της».

Καταλήγοντας, η ίδια συνεχάρη τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ για το έργο τους, το οποίο, διακρίνεται για την πρωτοτυπία και την υψηλή καλλιτεχνική αξία του.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το «παρών» έδωσαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, η δημοτική σύμβουλος Μαρίζα Αγγελοπούλου και πλήθος φιλόμουσων του νησιού.