Δημοφιλή έργα συνθετών από τη Μπαρόκ και την Κλασσική περίοδο στη συναυλία του «ΑΝΩ ΠΡΟ»

«Εν χορδαίς και οργάνω» στην Άνω Σύρο

Συνέντευξη του σολίστα εκκλησιαστικού οργάνου και καλλιτεχνικού διευθυντή του «ΑΝΩ», Χρήστου Παρασκευόπουλου

Μία πρόγευση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, που θα προσφέρει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» θα δώσει στους φίλους του η συναυλία «Εν χορδαίς και οργάνω».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 , στις 20:00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο οργανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ «ΑΝΩ» Χρήστος Παρασκευόπουλος και το Κουαρτέτο Εγχόρδων «FourTe» με τους Ηλία Γυφτονικολό, βιολί, Κωνσταντίνα Μπάλλα, βιολί, Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου, βιόλα και Μυρτώ Ξηρουχάκη, βιολοντσέλο, θα εκτελέσουν έργα των  George Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart και Luigi Boccherini.

Την εισαγωγή και τα σχόλια των έργων που θα ακουστούν στη συναυλία έχει επιμεληθεί και θα παρουσιάσει ο Νίκος Κανελλόπουλος που για πάνω από τριάντα χρόνια είναι παραγωγός εκπομπής κλασικής μουσικής στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή» Γνώμη, ο σολίστας εκκλησιαστικού οργάνου και καλλιτεχνικός διευθυντής του «ΑΝΩ», Χρήστος Παρασκευόπουλος αναφέρεται στο περιεχόμενο της προφεστιβαλικής συναυλίας, καθώς και στα μοναδικά ηχοχρώματα του εκκλησιαστικού οργάνου, που αναδεικνύονται μέσα από τη συνύπαρξή του με άλλα μουσικά όργανα.

Ποια η ιστορία και η σημασία του τίτλου “Εν Χορδαίς και Οργάνω”;

«Ο τίτλος της συναυλίας είναι μια γνωστή ρήση της Αγίας Γραφής. Πρόκειται για το γνωστό 150ό Ψαλμό του Δαβίδ στο εδάφιο 4. Βέβαια την εποχή του Δαβίδ δεν υπήρχε το γνωστό εκκλησιαστικό όργανο, αλλά ένα άλλο πολύαυλο μικρό όργανο παρόμοιο με τον αρχαιοελληνικό αυλό του Πανός που παιζόταν φυσώντας με το στόμα. Στα χρόνια μετά Χριστόν και με τη δημιουργία του εκκλησιαστικού οργάνου πλέον, καθιερώθηκε σαν το επίσημο μουσικό όργανο για τους λατρευτικούς σκοπούς της εκκλησίας. Το εδάφιο αυτό των Ψαλμών αναφέρεται στον ηχητικό συνδυασμό των εγχόρδων με το πνευστό αυτό όργανο όπου αποτελεί ένα υπέροχο άκουσμα. Έναν συνδυασμό όπου επικρατεί έως και τις ημέρες μας και πολλοί συνθέτες έχουν γράψει υπέροχα μουσικά έργα.

Τι έργα θα ερμηνευθούν στη συναυλία του ΑΝΩ «ΠΡΟ»;

«Τα έργα που έχουν επιλεγεί είναι αρκετά γνωστά στο χώρο της μουσικής και αρκετά δημοφιλή. Είναι έργα συνθετών από τη Μπαρόκ και την Κλασσική περίοδο, όπως οι Bach, Handel, Boccherini και Mozart. Στις δύο αυτές μουσικές εποχές τα έγχορδα όργανα κυριολεκτικά έφτασαν στο απόγειό τους. Όλοι οι συνθέτες, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, έγραψαν έργα για έγχορδα σε διάφορους συνδυασμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις συμπεριέλαβαν και το εκκλησιαστικό όργανο είτε με υποστηρικτικό σκοπό (basso continuo), είτε και με σολιστικό χαρακτήρα. Στην συναυλία μας θα ερμηνευθούν έργα με διάφορους συνδυασμούς. Έτσι μπορούμε να απολαύσουμε  όλα τα συμμετέχοντα όργανα σε όλες τους τις διαστάσεις».

Ποιοι είναι οι μουσικοί που συμμετέχουν μαζί σας στη συναυλία;

«Το κουαρτέτο εγχόρδων “Fourte”, του οποίου το όνομα, όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, αποτελεί ένα λογοπαίγνιο συνδυάζοντας τις λέξεις Four (όπου στα αγγλικά σημαίνει τέσσερα, δηλαδή ο αριθμός των μελών του κουαρτέτου) και Forte (στα Ιταλικά σημαίνει τη λέξη «δυνατά», ένας συνήθης όρος που προορίζεται για τη δυναμική του ήχου στη μουσική). Τα μέλη του κουαρτέτου είναι νέοι άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τη μουσική και που συμμετέχουν σε μικρά σύνολα και σε ορχήστρες. Τα μέλη του συνόλου είναι οι: Ηλίας Γυφτονικολός στο πρώτο βιολί που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνόλου, η Κωνσταντίνα Μπάλλα στο δεύτερο βιολί, η Ιζαμπέλα Ελένη Χατζηιωάννου στη βιόλα και η Μυρτώ Ξηρουχάκη στο βιολοντσέλο”.

Είναι αποτελεσματική η συμμετοχή του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Γεωργίου με τα υπόλοιπα μουσικά όργανα της συναυλίας;

“Το εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου έχει ιδανικό ηχοχρωματικό χαρακτήρα για συμμετοχή σε μικρά οργανικά σύνολα. Όπως γνωρίζουμε, το εκκλησιαστικό όργανο αποτελείται από αυλούς ομαδοποιημένους σε ηχοχρώματα. Στο συγκεκριμένο εκκλησιαστικό όργανο δύο από τα ηχοχρώματα που διαθέτει είναι ιδανικά για συνδυασμό με τα έγχορδα όργανα, ενώ ένα τρίτο που υπάρχει προσδίδει στο όργανο, όταν ερμηνεύει σολιστικά, τον ηχητικό χαρακτήρα του εγχόρδου. Τα ηχοχρώματα αυτά είναι τα Principal που είναι τα βασικό χαρακτηριστικό ηχόχρωμα με ιδιαίτερα ζεστό ήχο και το Viola όπου και το όνομά του από μόνο του μας παραπέμπει σε ήχο εγχόρδου οργάνου. Επίσης, το Unda Maris (σε ελληνική μετάφραση: Κύμα Θαλάσσης), όταν συνδυαστεί με τα δύο προηγούμενα, κάνει το όργανο να μοιάζει - σε σολιστική χρήση -  με το γλυκό και ζεστό ηχητικό χαρακτήρα των εγχόρδων. Αντιλαμβανόμαστε επομένως, πως το εν λόγω όργανο έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει τόσο καλά έργα σολιστικού χαρακτήρα, αλλά και συνδυασμού με άλλα όργανα έγχορδα, αλλά και πνευστά”.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» που θα διεξαχθεί από 20 έως 26 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χορηγοί, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και το Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ».