Συνέντευξη της σοπράνο Αγάπης Παπαμήτσου για τη συναυλία του «ΑΝΩ ΕΑΡ 2019» αφιερωμένη στη θρησκευτική μουσική της Τεσσαρακοστής

Κάθε έργο και ένα αριστούργημα

Αγάπη Παπαμήτσου

Έργα μεγάλων συνθετών του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα της προπασχαλινής περιόδου θα παρουσιαστούν στην πρώτη εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΆΝΩ» για τη νέα χρονιά.

Ο τρίτος κύκλος της επιτυχημένης μουσικής διοργάνωσης της Καθολικής Επισκοπής Σύρου και του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου ανοίγει το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου με την εκδήλωση «ΑΝΩ Έαρ».

Το κοινό θα απολαύσει μερικά από τα σπουδαιότερα δείγματα θρησκευτικής μουσικής της Τεσσαρακοστής για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή. Τα έργα θα εκτελέσουν η υψίφωνος Αγάπη Παπαμήτσου, η μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη και η τσεμπαλίστα και πιανίστα Κατερίνα Κτώνα, σε επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Χρήστου Παρασκευόπουλου.

Οι συντελεστές της συναυλίας

Η υψίφωνος Αγάπη Παπαμήτσου πήρε Δίπλωμα μονωδίας με τη Χ. Σαββίνο  στο ωδείο Αθηνών και πρώτο βραβείο. Έχει παρακολουθήσει πολλούς διεθνής Κύκλους Σεμιναρίων Λυρικού Τραγουδιού και ερμηνείας με καταξιωμένους Λυρικούς καλλιτέχνες. Συνεργάστηκε για 8 χρόνια  με την παιδική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με την σκηνή της Οπερέτας. Το 2006 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Λυρικού τραγουδιού στη Ρόδο. Έχει πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ, αλλά και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί και συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες, χορωδιακά σύνολα, Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Τα τελευταία 4 χρόνια  είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΝΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ,  όπου δημιουργούν παραστάσεις παιδικής όπερας. Τα τελευταία 8χρονια διδάσκει κλασσικό και έντεχνο τραγούδι σε ωδεία των Αθηνών και προετοιμάζει νέους για τις εισαγωγικές τους σε σχολές ηθοποιίας.

Η μεσόφωνος Ιωάννα Βρακατσέλη είναι Διπλωματούχος πιάνου, μονωδίας (με την Σ. Καραμανιάν) και ανωτέρων θεωρητικών με Άριστα και διακρίσεις. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με σημαντικούς Λυρικούς καλλιτέχνες, αλλά και σκηνοθέτες ενώ είναι και Πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας Αθηνών.

Το 2018 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου του τμήματος Μουσικών σπουδών. Το 2008 κέρδισε το Β' βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Λυρικού τραγουδιού στην Αθήνα. Έχει τραγουδήσει σε μεγάλες σκηνές σε όλη την Ελλάδα και έχει συμπράξει με μεγάλους μαέστρους και σχήματα. Από το 2000 ανήκει στο δυναμικό της Μικτής χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και διδάσκει σε ωδεία. Είναι κι αυτή ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΝΟΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ. Τελευταία ασχολείται με την ολιστική αντιμετώπιση της φωνής ως όργανο και παρακολουθεί  σεμινάρια για τεχνικές φωνοθεραπείας.

Τελευταία, αλλά ιδιαίτερα σημαντική η Κατερίνα Κτώνα που είναι και τσεμπαλίστα  και πιανίστα. Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών και Αριστούχος της Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή Τσέμπαλου). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τσέμπαλου από διεθνείς καλλιτέχνες, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Συνόλου Μπαρόκ  SINFONIA.  Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα,  έργα του 20ου αιώνα και έχει ηχογραφήσει ρεσιτάλ και εκπαιδευτικές εκπομπές  στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στα ιδιαίτερα ρεσιτάλ της κάνει ανάλυση των έργων που ερμηνεύει. Διδάσκει τέμπο στο ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Εξυμνείται η θυσία του Θεανθρώπου για τη σωτηρία των ψυχών του Κόσμου

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Παπαμήτσου αναφέρεται στο πρόγραμμα του «ΑΝΩ Έαρ 2019» και στο κριτήριο βάσει του οποίου επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα έργα.

«Ο βασικός πυρήνας της συναυλίας μας είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα της Δυτικής εκκλησιαστικής  Μουσικής,  το “Stabat Mater” του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi», σημειώνει χαρακτηριστικά η υψίφωνος. «Θα ακουστούν επίσης οι αριστουργηματικές άριες από τα “Κατά Ματθαίον Πάθη” του G. S. Bach,  της μέτζο και της σοπράνο, “Erbarme dich” και “Aus liebe” αντίστοιχα. Η υπέροχη τσεμπαλίστα μας Κατερίνα Κτώνα θα ερμηνεύσει 2 τοκάτες για σόλο εκκλησιαστικό όργανο που αφορούν σε εκφραστικές και δεξιοτεχνικές συνθέσεις της εποχής Μπαρόκ. Το θέμα της τοκάτας του Domenico Zipoli μας παραπέμπει στην επεξεργασία της μελωδίας  αυτής από τον συνθέτη  Ennio Morricone, για την ταινία “The Mission”». Όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαμήτσου, τα έργα αυτά εξυμνούν με τον ομορφότερο και ιδανικότερο τρόπο την θυσία του Θεανθρώπου για να σωθούν οι ψυχές του Κόσμου. «Εκφράζεται επίσης ο πόνος της Παναγίας, με τη γήινη, αλλά και με τη θεϊκή  υπόσταση του. Το κάθε έργο είναι ένα αριστούργημα στο είδος του».

Δίνοντας επιπλέον στοιχεία για τα έργα που θα απολαύσει μεθαύριο το κοινό του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου, η υψίφωνος εξηγεί πως «το αριστούργημα “Stabat Mater” του Pergolesi,  είναι ένας  Ύμνος. Περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της Μητέρας Του, της Παναγίας. Βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα Γοτθικής εποχής και υμνεί την Παναγία που θρηνεί το Δράμα του Εσταυρωμένου Χριστού. Χαρακτηριστικός είναι ο συνδυασμός της τρυφερότητας της έκφρασης και της τελειότητας της μελωδικής γραμμής. Ο Pergolesi άλλωστε, όχι τυχαία, περιόρισε τους σολίστες σε γυναικείες  φωνές για να αφήσει τις γυναίκες να εκφράσουν τον μητρικό πόνο». Όσο για το “Κατά Ματθαίον Πάθη”  του Bach.... «είναι ένα μεγαλειώδες έργο, όπου συνδυάζονται η υψηλή τέχνη,  η απλότητα και η θεϊκή επέμβαση. Είναι κορυφαίο έργο κι αυτό της εκκλησιαστικής Δυτικής Μουσικής κι εξιστορεί τα Πάθη του Χριστού. Η σοπράνο, μας ερμηνεύει πως “από Αγάπη θυσιάζεται ο Κύριος μου για μένα”  ενώ η μέτζο σοπράνο,  μας ερμηνεύει '”Ελέησον με Θεέ, δείξε το έλεος Σου στον πόνο μου”».

Καταλήγοντας, η κ. Παπαμήτσου εκφράζει εκ μέρους του συνόλου των συντελεστών της συναυλίας εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ ΑΝΩ,  Χρήστο Παρασκευόπουλο, για την πρόσκληση του και για την ευκαιρία που τους δίνει να συνυπάρξουν και να συμπράξουν για την ερμηνεία αυτών των θεϊκών έργων με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ενός εκ των λίγων που υπάρχουν στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εμπλουτίζει το πρόγραμμα του με σημαντικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.