Μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στην καλλιτεχνική πορεία του Αντώνη Φραγκιά, συνεχιστή του ρεμπέτικου τραγουδιού, γνήσιου απόγονου του Μάρκου Βαμβακάρη

«Γεια σου, Σύρα μου μεγάλη»

Στους «δρόμους της λαϊκής μουσικής» περιπλανήθηκε το κοινό της Σύρου μέσα από τη μουσική παράσταση του Καλλιτεχνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά «Ο Άγιος Στέφανος», αφιερωμένη στην καλλιτεχνική πορεία του Αντώνη Φραγκιά από το 1966 έως και σήμερα.
 
Η συμβολή του ρεμπέτικου τραγουδιού στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αλλά και το πάθος Συριανών καλλιτεχνών για τη δημιουργία και ειδικότερα την έκφραση του λαϊκού αισθήματος με… νότες, αναδείχθηκαν μέσα από μία μοναδική συναυλία στο ιστορικό θέατρο Απόλλων.
 
Φίλοι της μουσικής, ανάμεσά τους και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη απήλαυσαν αγαπημένα τραγούδια του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη, καθώς και τραγούδια σε μουσική και στίχους του Αντώνη Φραγκιά από τη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Η πόλη του Ερμή».
 
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από την οικογένεια του Γαλησσά
 
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ο Σύλλογος «Άγιος Στέφανος» διοργάνωσε αυτή τη μουσική βραδιά, επιθυμώντας να τιμήσει τους Αντώνη Φραγκιά, πατέρα και γιο για την πορεία τους στο λαϊκό τραγούδι.
 
«Αν και γεννήθηκαν και οι δυο στην Άνω Σύρο, τα τελευταία 45 χρόνια η οικογένεια Φραγκιά κατοικεί στον Γαλησσά. Έτσι, τους αισθανόμαστε συγχωριανούς μας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Βακόνδιος. Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στους μουσικούς της ορχήστρας που ευγενώς προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στη συναυλία: Μιχάλης Ζαράνη στα ντραμς, Σιδερή Δαλέζιο στο μπάσο, Σιδερή Δαρζέντα στο μπουζούκι, Πέτρο Παλαιολόγο στα πλήκτρα, Νίκο Καψωμενάκη και Πανωραία Γαλατά. 
 
Ανάμεσα στα τραγούδια που ερμηνεύτηκαν, παρεμβάλλονταν βιογραφικά στοιχεία αλλά και πληροφορίες για το μουσικό έργο και τις συνεργασίες των τιμώμενων Συριανών καλλιτεχνών, σε αφήγηση Γιάννη Δεσύπρη. 
 
Ταλέντο κατά πατέρα… κατά υιό
 
 
 
Ο πατέρας Αντώνης Φραγκιάς, γεννήθηκε το 1918 στην Άνω Σύρο. Από μικρό παιδί του άρεσε η μουσική. Σύγχρονος του Μάρκου Βαμβακάρη με ακούσματα από το γνήσιο ρεμπέτικο της εποχής εκείνης, δίδαξε και τον γιο του να ακολουθήσει αυτόν τον λαϊκό δρόμο. Από τις ηχογραφήσεις που σώζονται, η μία εξ’ αυτών ολοκληρωμένη, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει τον πατέρα Αντώνη Φραγκιά, τη δεκαετία του ’50, να παίζει το τραγούδι του Μάρκου «Είμαι αθώος», ένα τραγούδι που σπάνια ακούγεται στις συλλογές και τη δισκογραφία. Άξια λόγου είναι ο τρόπος που χειρίζεται ο Αντώνης Φραγκιάς το τρίχορδο μπουζούκι και η απόδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού από παλιό Ανωσυριανό τραγουδιστή, πράγμα που σήμερα έχει εκλείψει. Ο ίδιος συνεργάστηκε με πάρα πολλούς απανωσυριανούς μουσικούς της εποχής εκείνης, αλλά και με μουσικούς οι οποίοι ζούσαν εκτός Σύρου.
 
Ένας από αυτούς ήταν ο ακορντεονίστας Αντρέας Βασιλάς που γεννήθηκε και έζησε τα περισσότερα χρόνια του στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη Λεύκα-Καμίνια, Παλαιά Κοκκινιά και Νίκαια. Μετά από πολλά χρόνια, ο γιος του, Τάσος Βασιλάς δώρισε το ακορντεόν του στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο, μιας και ο ίδιος ο πατέρας του είχε παίξει πολλές φορές με τον Μάρκο στη Σύρο. Όπως τονίστηκε, είναι μια παρακαταθήκη που μπορεί σε εμάς να φαίνεται λίγη, αλλά είναι σπουδαία και ιστορική για την Άνω Σύρο.
 
Ο Αντώνης Φραγκιάς ο νεότερος, έμαθε μπουζούκι δίπλα στον πατέρα του, από πολύ μικρή ηλικία. Ακολούθησε το δρόμο της μουσικής, του μπουζουκιού, το οποίο του άρεσε πάρα πολύ. Ο ίδιος συνεργάστηκε με τη δεύτερη γενιά μουσικών, από τη δεκαετία του ’70 και μετά, και έπαιξε σχεδόν με όλους τους συριανούς μουσικούς και συνεργάστηκε με πάρα πολλούς τραγουδιστές συριανούς. Επίσης, ο πατέρας του του έμαθε τον τρόπο με τον οποίο παίζουν το ρεμπέτικο στα τρίχορδα μπουζούκια, καθώς και ότι το ρεμπέτικο δεν είναι μόνο ένα είδος μουσικής, αλλά τρόπος ζωής.