Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Αραγιάννη για την 9η διοργάνωση του αγαπημένου μουσικού θεσμού που επιστρέφει σε λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

“To «Syros Jazz Festival» στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς”

Συναυλίες με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, η ερμηνεύτρια Ειρήνη Κωνσταντινίδη και το μουσικό σχήμα Frog String Trio περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 9ου Syros Jazz Festival που θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Αυγούστου στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα διεξαχθεί επίσης ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο με έμφαση στη σημασία και το ρόλο του αυτοσχεδιασμού, ενώ θα παρουσιαστεί και το πρώτο ελληνικό κόμικ για τη τζαζ μουσική με την επιμέλεια του Νίκου Αλμπανόπουλου.

Για τους στόχους που έχει καταφέρει κατά την εννιάχρονη διαδρομή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου, αλλά και για τις εκπλήξεις της 9ης έκδοσής του μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Βαγγέλης Αραγιάννης, ιδρυτής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Syros Jazz Festival.

To Syros Jazz Festival βρίσκεται μία ανάσα πριν από τη συμπλήρωση των 10 χρόνων ζωή του. Πώς αισθάνεστε που ο θεσμός αυτός αγαπήθηκε, καθιερώθηκε και αποτελεί πλέον μία αγαπημένη συνήθεια στο ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα του νησιού;

“Πραγματικά είμαστε πολύ χαρούμενοι που πλησιάζοντας τα δέκα του χρόνια, το φεστιβάλ κατάφερε να καθιερωθεί ως θεσμός και να είναι σε θέση κάθε χρόνο να προσφέρει πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις, συνδυάζοντας συναυλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκθέσεις και διαδραστικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο πάντα την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε αρκετούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, αλλά και σπουδαία ονόματα από το εξωτερικό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης που αγκάλιασαν το φεστιβάλ από το ξεκίνημά του, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μιας και από πέρσι η διοργάνωση γίνεται υπό την αιγίδα και την οικονομική του υποστήριξη”.

Ποιους καλλιτέχνες θα απολαύσει φέτος το κοινό στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσης;

“Κεντρικός στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι αφενός να προωθήσει την ελληνική τζαζ σκηνή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια συνεχή ανοδική πορεία και αφετέρου να στηρίξει τους Έλληνες δημιουργούς, μιας και ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει πληγεί ιδιαίτερα τους προηγούμενους μήνες από τα περιοριστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενεί τα εξής σχήματα:

Στις 27 Αυγούστου τον πιανίστα Θανάση Βαλσαμή που θα παρουσιάσει το ατμοσφαιρικό και ποιητικό «Area Libera». την πρώτη προσωπική δουλειά, με τη συμμετοχή του φλαουτίστα Λεωνίδα Σαραντόπουλου και του τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο. Την ίδια μέρα ο σπουδαίος Έλληνας τρομπετίστας θα εμφανιστεί και με τον φημισμένο Ολλανδό πιανίστα Diederik Wissels, με τον οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες το ντούο άλμπουμ ““Before you Go”.

Στις 28 Αυγούστου ο μπασίστας Βασίλης Κουτσονάνος και ο πιανίστας Δημήτρης Βερδίνογλου, δυο μουσικοί από τη νέα γενιά της ελληνικής τζαζ, με επίκεντρο τις κοινές μουσικές τους επιρροές, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευασμένα κομμάτια μέσα από τη δική τους ματιά. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το  Frog String Trio, ένα σχήμα που κινείται στα όρια της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας και των Βαλκανίων, συνδυάζοντας τον κλασικό ήχο ενός σύγχρονου τρίο εγχόρδων. Το τρίο αποτελείται από τον Γιάννη Ζαρία (βιολί), τον Μιχάλη Καταχανά (βιόλα) και τον Κώστα Αρσένη (κοντραμπάσο).

Τέλος στις 29 Αυγούστου φιλοξενούμε την Ειρήνη Κωνσταντινίδη, μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της ελληνικής τζαζ σκηνής, που δημιούργησε αίσθηση με το φετινό πρώτο προσωπικό της άλμπουμ “Nothing to Lose”. Τις συναυλίες θα κλείσει το γνώριμο για το φεστιβάλ γκρουπ του βιρτουόζου μπασίστα Γιώργου Φακανά, ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα της ελληνικής τζαζ”.

Σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ αποτελούν κάθε χρόνο και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Ποια είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθείτε τη φετινή χρονιά;

“Για φέτος έχουμε ένα πολύ πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο με τα τρία μέλη του Frog String Trio. O Γιάννης Ζαρίας, o Μιχάλης Καταχανάς και ο Κώστας Αρσένης θα μιλήσουν για τη σημασία και τον ρόλο του αυτοσχεδιασμού στην παραδοσιακή μουσική, καθώς και το πώς η παραδοσιακή μουσική μπορεί να συνομιλήσει με την τζαζ. Το σεμινάριο/εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς που ασχολούνται με οποιοδήποτε όργανο, ανεξαρτήτως επιπέδου δεξιοτεχνίας.

Επίσης το φεστιβάλ θα παρουσιάσει φέτος το πρώτο ελληνικό ομαδικό κόμιξ για τη μουσική τζαζ. Έχει τίτλο «Ο Μαρίνος Ρούσσος θα παίξει την τρομπέτα του» και για τη δημιουργία του εργάστηκαν επί έξι μήνες 12 Έλληνες κομίστες, ακολουθώντας ο καθένας την ιστορία όπως την είχαν «χτίσει» οι προηγούμενοι. Το κόμιξ, που έγινε με την επιμέλεια του Νίκου Αλμπανόπουλου, θα διανεμηθεί στο κοινό του φεστιβάλ δωρεάν.

Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση του jazzlibrary.gr, του πρώτου portal για την ελληνική τζαζ, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα με έδρα τη Σύρο”.

«Σπίτι» του Syros Jazz Festival αποτελεί από τα πρώτα του βήματα το Θέατρο Απόλλων. Ωστόσο, για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα διεξαχθούν σε ανοιχτό χώρο, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Πόσο εύκολη είναι η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα;

“Είναι αλήθεια ότι η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που συνεπάγονται μεγάλη ευθύνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας. Για πρώτη φορά πέρσι βρεθήκαμε εκτός του Θεάτρου Απόλλων, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν το «σπίτι» του φεστιβάλ. Ευτυχώς όμως ο χώρος εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, εκτός του ότι βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές του νησιού, είναι πολύ οργανωμένος, άρτια εξοπλισμένος και εγγυάται την διεξαγωγή του φεστιβάλ με τις καλύτερες συνθήκες. Σύμμαχός μας είναι η εμπειρία από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που αποκτήθηκε με την περσινή πετυχημένη διοργάνωση που έγινε υπό ειδικές και δύσκολες συνθήκες και η ανάπτυξη του ασφαλούς ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων για τη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις”.

Μετά από 9 χρόνια διοργάνωσης, θεωρείτε ότι στη Σύρο έχει αναπτυχθεί μία κουλτούρα για τη τζαζ μουσική που συνεχώς ενισχύεται;

“Αυτό είναι αλήθεια. Όταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ξεκινήσαμε με το τότε Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης να διοργανώνουμε τις πρώτες μεμονωμένες συναυλίες τζαζ, το κοινό του νησιού ανταποκρινόταν διστακτικά. Ίσως γιατί θεωρούσε αυτή τη μουσική απόμακρη και δύσκολη και ότι ανταποκρίνεται σε μια εξειδικευμένη ελίτ. Κάτι όμως που απέχει από την πραγματικότητα, αρκεί να έχει κανείς τα αυτιά του «ανοιχτά» και διάθεση να συμμετέχει ενεργά σε ό,τι ακούει. Σιγά σιγά, και με το ξεκίνημα του φεστιβάλ από το 2013, το κοινό του Σύρου, αλλά και φίλοι της μουσικής που έρχονται από άλλες περιοχές, αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το φεστιβάλ κι αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά”.