Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων”

Ελένη: Το όνομα του ολέθριου έρωτα

Έγινε ή δεν έγινε ο Τρωικός Πόλεμος; Την απάντηση δίνει ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” με τη βοήθεια του συγγραφικού διδύμου Ρέππα – Παπαθανασίου, οι οποίοι αναπλάθοντας τα μυθολογικά στοιχεία με τα υλικά της κωμωδίας και της παρωδίας, τροποποίησαν το γνωστό μύθο, συνθέτοντας ένα θεϊκό παιχνίδι για τη σχετικότητα του ωραίου, με πιόνια την ωραία Ελένη και την άσχημη ξαδέρφη της, Πευκίδα.

Η μουσική κωμωδία “Ποια Ελένη”, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκηνή Κοτοπούλη – Ρεξ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, ενέπνευσε τη δραστήρια και ενδυναμωμένη -με “φρέσκο αίμα”- ομάδα του Απόλλωνα, η οποία αποφάσισε να σαλπάρει το “καράβι” της για την Τροία με καπετάνιο τον “μάστορα” του είδους, Γιώργο Πάχο.

Σκηνοθετικά ευρήματα

Επιθυμώντας να κάνει τη διαφορά και να αφήσει το δικό του στίγμα, ο πολυπληθής θίασος ετοίμασε μία ρετουσαρισμένη εκδοχή του επιτυχημένου έργου, με εμφανείς επιρροές από Μποστ, που μαρτυρά η εμπνευσμένη επιλογή του -γίγαντα- Μιχάλη Ζουλουφού στο ρόλο της Πευκίδας.

Η ιστορία ξεκινά με τις τρεις θεές, την Ήρα (Εύη Αριστείδου), την Αθηνά (Γιοβάννα Ρούσσου) και την Αφροδίτη (Μάγδα Κουμουτσάκου) να καβγαδίζουν για το ποια είναι η ομορφότερη. Ο Πάρις (Ιωσήφ Αλιφραγκής) δίνει το μήλο στην Αφροδίτη και εκείνη του υπόσχεται σαν αντάλλαγμα την ωραία Ελένη (Χριστίνα Παναγιωτοπούλου). Η Ήρα εκνευρίζεται με την επιλογή του Πάρη και για να τον εκδικηθεί, αντικαθιστά την Ωραία Ελένη με την άσχημη ξαδέρφη της, Πευκίδα (Μιχάλης Ζουλουφός). Το τι επακολουθεί, είναι πραγματικά εξόχως ενδιαφέρον! Η Πευκίδα με το όνομα της Ελένης καταφέρνει να γοητεύσει όχι μόνο τον Πάρη, αλλά και όλους τους Τρώες, που παίρνουν την ασχήμια της για ομορφιά.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, η ομάδα του Απόλλωνα κατάφερε να προσθέσει στον μακροσκελή κατάλογο των παραστάσεών της μία ακόμη καλοστημένη παραγωγή, με τη διανομή των ρόλων να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού της. Στα συν της παράστασης συγκαταλέγονται τα τραγούδια της παράστασης, κάποια εκ των οποίων ερμηνεύονται ζωντανά από τους ηθοποιούς και οι δραματικές κορυφώσεις με την Ματίνα Ψάλτη στο ρόλο της Εκάβης και την Φένια Γώγου στο ρόλο της Κασσάνδρας να κάνουν την έκπληξη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Οι συντελεστές της παράστασης

Η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί και η μουσική των τραγουδιών ανήκουν στον Γιώργο Πάχο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά στον αξιολάτρευτο και πανταχού παρών “έρωτα”, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παράστασης φέρνει τα πάνω κάτω, σκορπώντας τα βέλη του προς πάσα κατεύθυνση – λέγε με και Πηνελόπη Ασλάνογλου. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Εύη Αριστείδου. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών ανέλαβαν οι Νίκος Ρούσσος, Ηλίας Θεοδωρόπουλος, Πέτρος Καπέλλας και Γιάννης Βαρθαλίτης. Τέλος, οι χορογραφίες είναι της Βέτας Αποστολίδου και οι σπαθογραφίες της Τερέζας Φόλγκα.

Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι: Γιάννης Ξαγοράρης, Μαριάννα Βακονδίου, Ελένη Κωβαίου, Αντώνης Γκίζης, Θάνος Φώσκολος, Ιωάννης Τούμπας, Γιάννης Γρυπάρης, Βέτα Αποστολίδου, Αντώνης Σίσκος, Γιάννης Ταλασλής, Λάκης Καπέλλας, Γιάννης Πρίντεζης, Αγνή Ξαγοράρη, Άννα Μαρία Χατζηνικολάου, Λουίζα Βαρθαλίτου, Μαργαρίτα Βουτσίνου, Μαρία Αρακά, Αντωνία Ρηγούτσου, Μύριαμ Ρούσσου, Θοδωρής Πρίντεζης και Σταύρος Παπαχαραλάμπους.

Το έργο παρουσιάζεται στο Θέατρο Απόλλων, κάθε βράδυ στις 21:00. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015.

Ετικέτες: