«All in the timing» από τη θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου»

Φλερτ με το παράλογο

Το «φλερτ» της λογικής με το παράλογο μέσα από ένα καταιγιστικό παιχνίδι λέξεων, υπαρξιακών αναζητήσεων και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, απέδωσε χίλιους και έναν καρπούς για τους θεατρόφιλους της Σύρου.

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή τους στο φεστιβάλ «Στον Αστερισμό της Αμοργού» τον περασμένο Ιούνιο, τα αστέρια της θεατρικής ομάδας των «Μίμου Άπτου» έλαμψαν για τέσσερις ημέρες και στην έδρα τους, την Ερμούπολη.

Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερα κωμικά μονόπρακτα του Αμερικανού δραματουργού, σεναριογράφου και συγγραφέα David Ives, ο οποίος θεωρήθηκε "μαιτρ της μικρής φόρμας" από τους New York Times. "Το μονόπρακτο σχεδόν ενθαρρύνει την ποίηση" αναφέρει σε συνέντευξή του ο ίδιος ο συγγραφέας, προσθέτοντας πως, "μπορείς, ουσιαστικά, να κάνεις ό,τι θέλεις, έτσι το φάσμα όσων συμβαίνουν είναι πολύ πιο ευρύ σε σχέση με τα συμβατικά θεατρικά έργα".

Ερμηνευτικοί ελιγμοί

Το ευέλικτο χιούμορ του κειμένου σε συνδυασμό με τους ερμηνευτικούς ελιγμούς των ηθοποιών, που απέφυγαν αριστοτεχνικά τις -φαινομενικά ανύπαρκτες- παγίδες του έργου χάρη στο μέτρο, την απλοϊκότητα και τη ρεαλιστική προσέγγιση αποτέλεσαν τα δυνατά χαρτιά του «All in the timing» που παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου.

Στο πρώτο μονόπρακτο με τίτλο «Φιλαδέλφεια», ο Μαρκ (Χρήστος Δεσινιώτης), του οποίου η ημέρα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, πληροφορήθηκε από τον φίλο του Αλ (Σπύρο Αθανασάκη) ότι αυτό του συμβαίνει, επειδή έχει εισχωρήσει σε μία άλλη διάσταση. Η διάσταση ονομάζεται Φιλαδέλφεια και ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει σε αυτήν, είναι να ζητάει πάντα το αντίθετο από αυτό που θέλει. Στο τέλος, ο Μαρκ βρήκε τον τρόπο να περάσει καλά σε αντίθεση με τον φίλο του, τον οποίο παρέσυρε στην ίδια διάσταση, μετατρέποντας τη χαλαρότητα του Λονς Άντζελες σε… κόλαση. Στο ρόλο της σερβιτόρας εμφανίστηκε η Σοφία Αρχοντίδου.

Στη δεύτερη ιστορία, ο Μπιλ (Γιώργος Πυρουνάκης) και η Μπέτυ (Αναστάζια Γεννάτου) συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα καφέ όπου κατά τη διάρκεια της παράξενης γνωριμίας τους, ο διάλογός τους διακοπτόταν διαρκώς από τον ήχο ενός κουδουνιού. Μετά από κάθε διακοπή, η μεταξύ τους συζήτηση επαναλαμβανόταν, προσπερνώντας τις λάθος ατάκες ώστε να δημιουργηθεί στο τέλος η κατάλληλη συνθήκη για να ερωτευτούν. Το ζευγάρι καθοδηγούσε με το καμπανάκι του ο Σπύρος Αθανασάκης.

Στη συνέχεια, σ’ ένα φροντιστήριο εκμάθησης μιας παγκόσμιας γλώσσας, της Ουναμούντα, μία αθώα κοπέλα με προβλήματα στην ομιλία (Χριστιάννα Καρτσέλου) ξεγελάστηκε από έναν δάσκαλο – λαμόγιο (Σπύρος Αθανασάκης) με μοναδικό σκοπό τα χρήματα. Η απάτη αποκαλύφθηκε από τον ίδιο, καθώς ο έρωτας αποδείχθηκε πιο δυνατός από το συμφέρον.

Στο τελευταίο μονόπρακτο, ο Leon Trotsky (Νίκος Μονογυιός) πέθανε σε 8 κωμικές παραλλαγές μ’ ένα τσεκούρι καρφωμένο στο κεφάλι. Υπαίτιος ήταν ένας Ισπανός κομμουνιστής ονόματι Ραμόν Μερκαντέρ (Λέανδρος Γεωργούλης), ο οποίος παρίστανε τον κηπουρό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν υπέροχο κήπο. Το κοινό παρακολούθησε τον Τρότσκι στο γραφείο του να συνομιλεί με τη σύζυγό του (Σόνια Καραγιαννίδου), με τον δολοφόνο του και στο τέλος να φιλοσοφεί, μονολογώντας σχετικά με την ανθρώπινη φύση, λίγο πριν πεθάνει οριστικά.

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η μετάφραση των έργων ανήκει στον Σπύρο Αθανασάκη και η σκηνοθεσία στη Μαρία Βίλογλου.

Η θεατρική ομάδα Μίμου Άπτου είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2002 με έδρα την Ερμούπολη της Σύρου. Η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια ανέβασε παραστάσεις, συμμετείχε στο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας Ερμούπολης και διοργάνωσε φεστιβάλ θεάτρου κούκλας, πολλά θεατρικά εργαστήρια και σεμινάρια με δασκάλους θεάτρου, χορού και μουσικούς. Μέλη της συμμετείχαν σε πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές.