«Όρνιθες» από το Θέατρο «Έξοδος Αιγαίου – Θεατρική Έξοδος»

Ονειρική διέξοδος της παιδικής ψυχής

Την κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες» σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά, μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου.

Ευφάνταστα κοστούμια, εντυπωσιακές μάσκες πουλιών, πρωτότυπη μουσική και χορός απογείωσαν τη θεαματική παράσταση του Θεάτρου «Έξοδος Αιγαίου – Θεατρική Έξοδος», που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Θέατρο «Απόλλων».

Την παράσταση σκηνοθέτησε ο δημιουργός της «Εξόδου Αιγαίου» Νίκος Παροίκος, ενώ πρωταγωνίστησαν οι ηθοποιοί  Σπύρος Ξένος, Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός, Ηλέκτρα Παροίκου, Παναγιώτης Αθηναίος και Βαγγέλης Φώτεινας.

Η υπόθεση του έργου

Δύο Αθηναίοι πολίτες, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, που έχουν κουραστεί από τη ζωή στην πόλη φεύγουν από την Αθήνα και αναζητούν πάνω στα βουνά ένα ήσυχο μέρος για να ζήσουν. Συναντούν τα πουλιά και προσπαθούν να τα πείσουν να τους δεχτούν κοντά τους και να χτίσουν μαζί μία νέα πόλη μεταξύ ουρανού και γης. Τα πουλιά στην αρχή δεν θέλουν αλλά τελικά δέχονται. Έτσι, αρχίζει το κτίσιμο της πόλης των πουλιών, της Νεφελοκοκκυγίας. Πολύ γρήγορα, όμως, καταφθάνουν εκεί διάφοροι καταφερτζήδες και απατεώνες, ζητώντας και αυτοί μερίδιο από την καινούργια πόλη των πουλιών. Τα πουλιά και ο Πισθέταιρος τους διώχνουν σαν ανεπιθύμητους. Όμως και οι θεοί του Ολύμπου είναι θυμωμένοι με την καινούργια πολιτεία που τους έχει στερήσει την δόξα και τις τιμές που είχανε από τους ανθρώπους. Έτσι, στέλνουν τον Ποσειδώνα και τον Ηρακλή για να συζητήσουν το θέμα ώστε να βρεθεί μία λύση. Τελικά γίνεται συμφωνία και το έργο τελειώνει με τραγούδια, χορούς και με το γάμο του Πισθέταιρου με την Βασιλεία, την ωραία κοπέλα που φυλάει το αστροπελέκι του Δία.

Ο πόθος του ανθρώπου για ταξίδι

“Οι «Όρνιθες» είναι η τελευταία δουλειά του Θεάτρου μας και η προετοιμασία της διήρκησε σχεδόν δύο-τρία χρόνια”, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Παροίκος.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε πέρυσι, ενώ η παράσταση συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ ανά το Αιγαίο. «Πρόκειται για μια παραγωγή, που πραγματικά μας βασάνιζε πολύ, γιατί έπρεπε να βρούμε τρόπους να λύσουμε πολλά προβλήματα που αφορούσαν στα κοστούμια, τις μάσκες, την κίνηση των πουλιών. Υπήρχε ένα πεδίο έρευνας, από το οποίο περάσαμε για να υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης.

Όπως τόνισε, η παράσταση απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο σε μεγαλύτερο κοινό. «Το έργο είναι κλασικό. Μέσα από την ιστορία του εκφράζεται ο πόθος του ανθρώπου και της κάθε κοινωνίας, εν γένει, να βρει διεξόδους και να ταξιδέψει σε άλλους κόσμους –ουτοπικούς μεν, αλλά αυτή είναι η αντίδραση κάθε ανθρώπου όταν βρίσκεται υπό καθεστώς πίεσης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι καθοριστικό ρόλο στην έκφραση των βαθύτερων νοημάτων του έργου παίζει το στοιχείο της όψης, δηλαδή οι μάσκες και τα κοστούμια που επιμελήθηκε η Άννα Περντρώ.

Ανάδειξη του ελληνικού ρεπερτορίου

Υπογραμμίζεται μάλιστα πως η «Έξοδος Αιγαίου» έχει επισκεφτεί και στο παρελθόν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων με τις παραστάσεις «Νεφέλες», «Μύθοι του Αισώπου» και «Ρωμιός» του Σουρή σε δύο εκδοχές, μία για παιδιά και μία για ενήλικο κοινό.

«Το ρεπερτόριο του Θεάτρου είναι ελληνοκεντρικό γιατί αυτό μας υπαγορεύει η μεγάλη μας παράδοση και το γεγονός ότι έχουμε τόσα πολλά έργα τόσο κλασικά, όσο και σύγχρονα για να καταπιαστούμε» εξήγησε ο κ. Παροίκος, επισημαίνοντας το διαχρονικό και επίκαιρο χαρακτήρα τους. «Τα έργα αυτά αγγίζουν τον σύγχρονο θεατή, το παιδί και τον ενήλικα, μιλώντας για βαθύτερα ζητήματα. Για το λόγο αυτό στρεφόμαστε στα κλασικά έργα τα οποία αντέχουν στο χρόνο και μιλούν παντοτινά στο μυαλό και τη συνείδησή μας».

Παραστάσεις σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους

Ωστόσο σημείωσε, πως κλασικά έργα όπως οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη προσαρμόζονται κατάλληλα, προκειμένου να ανταποκριθούν στο πλαίσιο της παιδικής ψυχής και του νέου. «Όταν το έργο αυτό παρουσιάζεται σε φεστιβάλ για μεγαλύτερο κοινό υπάρχει μια διαφοροποίηση, προστίθενται κάποια άλλα στοιχεία, αλλά όλα τα κλασικά έργα που απευθύνονται στους μικρότερους θεατές, προσπαθούμε να εναρμονίζονται με την παιδική και νεανική ψυχή».

Καταλήγοντας, ο κ. Παροίκος κατέστησε γνωστό ότι από τον επόμενο Μήνα η «Έξοδος Αιγαίου» ξεκινάει μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. «Αυτή τη φορά θα παίξουμε σε ανοιχτούς χώρους, όπως αρχαία θέατρα και λίμνες, καθώς μας ενδιαφέρει να πραγματοποιούμε παραστάσεις σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, με στόχο την ανάδειξη τόσο του έργου, όσο και της ελληνικής φύσης, η οποία είναι εκπληκτική».