«Ο Τρομερός Εχθρός και ο Αλυσοδεμένος Ελέφαντας» στο Θέατρο Απόλλων

Μία παιδική παράσταση για τις αξίες της ζωής

  • Δευτέρα, 3 Απριλίου, 2017 - 06:12

Το ενδιαφέρον μαθητών τόσο της Σύρου όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας που επέλεξαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τη σχολική εκδρομή τους μονοπώλησαν "Ο τρομερός εχθρός και ο αλυσοδεμένος ελέφαντας" του διάσημου Αργεντινού ιατρού ψυχοθεραπευτή, αλλά και εξαιρετικού συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι.

Η δημοφιλέστερη παιδική παράσταση της Αθήνας, που μιλάει για τις αξίες της ζωής όπως η αγάπη, το μίσος, η ταπεινοφροσύνη, η ματαιοδοξία, η αυτοεκτίμηση και το θάρρος, παρουσιάστηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων από τη βραβευμένη θεατρική ομάδα Τόπι.

Το ΤΟΠΙ εκτός από εκείνη την στρογγυλή μπαλίτσα που μας χαρίζει ατελείωτες στιγμές ευτυχίας στα παιδικά μας χρόνια είναι και μια μικρή θεατρική ομάδα στην Αθήνα της Αττικής που επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο θέατρο για παιδιά που αρέσει και στους γονείς.

Σεβασμός στον μικρό θεατή

Κύριο μέλος και ιδρυτής της, ο Δημήτρης Πλειώνης που πληροί τον ρόλο του σκηνοθέτη και του διασκευαστή ενώ παράλληλα συμμετέχει και ως ηθοποιός στις παραστάσεις. Όλα τα μέλη της ομάδας έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο με σημαντικές παρουσίες στο θέατρο και την τηλεόραση αλλά τους διαπρέπει ένα κοινό χαρακτηριστικό, η αγάπη τους για τα παιδιά και το θέατρο. «Αυτό που διακρίνει το ΤΟΠΙ είναι η προσέγγισή του στον μικρό θεατή. Τον μεταχειρίζεται με σεβασμό σαν μεγάλο και τον αφήνει να χρησιμοποιήσει τις μεγαλύτερες του ικανότητες για να δώσει ο καθένας την δική του πινελιά στο έργο που παρουσιάζεται. Αυτό το καταφέρνει πολύ αποτελεσματικά με την έξυπνη χρήση της γλώσσας, την καλά μελετημένη διαδραστικότητα με το κοινό αλλά και μέσω του λιτού σκηνικού που προσπαθεί να καθοδηγήσει την φαντασία του ακροατή και όχι να την εγκλωβίσει» δηλώνει ο ιδρυτής της Θεατρικής ομάδας.

Η ομάδα διασκεύασε τις δύο ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι, προσφέροντας πολύ κέφι χιούμορ, διάδραση και φαντασία για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ο «Τρομερός Εχθρός» είναι μια ιστορία αγάπης και μίσους, ταπεινοφροσύνης και ματαιοδοξίας, που εξηγεί πως ο τρομερός εχθρός μας, μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μας, ενώ στον «Αλυσοδεμένο Ελέφαντα», όλα διαδραματίζονται σε ένα τσίρκο, με κλόουν, ζογκλέρ, μάγους, ταχυδακτυλουργούς και έναν τεράστιο Ελέφαντα.

Στην παράσταση έπαιξαν ο Κωνσταντίνος Δανίκας, η Μαρίνα Πανηγυράκη, ο Στράτος Σωπύλης και ο Δημήτρης Πλειώνης.

Ο Xόρχε Μπουκάι γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάπλ. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε τουλάχιστον είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν επίσης τα «Να σου πω μια ιστορία», «Ιστορίες να σκεφτείς», «Ο μύθος της Θεάς τύχης» κ.ά.