Η νέα κωμωδία του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» που απαξιώνει την εξουσία, χλευάζει την πολιτική και ποδοπατά το κατεστημένο ηθικό σύστημα αξιών

Μιλήστε μας «βρώμικα»

«Βρώμικες ιστορίες» που σκιαγραφούν με κωμικό, τολμηρό και -κάποιες φορές- ακραίο τρόπο τα μελανά σημεία μιας κοινωνίας, εθισμένης στο εύκολο κέρδος, την εξουσία και τα πάθη της, αφηγείται η καινούρια παράσταση του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων».

Σύμφωνα με την ιστορία, ένα στημένο ατύχημα (που καταλήγει να γίνει πραγματικό), ενώνει τους δρόμους της οικογένειας Σπράιτλυ με τον μεγαλοαστό πολιτικό Οράτιο Κλώτον, λάτρη του ωραίου (και άγουρου) φύλου. Ανάμεσά τους μπλέκονται ένας αλκοολικός γιατρός που κάνει εξυπηρετήσεις, ένας φιλόδοξος και παμπόνηρος δημοσιογράφος, ένα φανατισμένο όργανο της τάξης που ψάχνει την «καλή», μία καλοκάγαθη κοινωνική λειτουργός που δεν ξέρει τι γίνεται στο ίδιο της το σπίτι και ένας άστεγος μουσικός.

Οι «Βρώμικες Ιστορίες» είναι μια παράσταση που απαξιώνει την εξουσία και χλευάζει την πολιτική, ποδοπατά το κατεστημένο ηθικό σύστημα αξιών. «Βγάζει τη γλώσσα» στη μεγαλοαστική τάξη, χωρίς να χαρίζεται στο «προλεταριάτο», με έναν τρόπο… ολίγον υβριστικό.

Κέρδισαν το στοίχημα

Αποπνέοντας κινηματογραφικό «αέρα», ενισχυμένο από τη γρήγορη εναλλαγή σκηνών και καταστάσεων που μας μεταφέρει συνεχώς σε διαφορετικά σημεία δράσης, το έργο του Barry Keeffe, που σκηνοθέτησε ο -πιστός φίλος της κωμωδίας- Μιχάλης Ζουλουφός, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο για δύο ολόκληρες ώρες κουνιέται από τη θέση του, μόνο για να γελάσει με την καρδιά του.

Με δυνατά «χαρτιά» την καταιγιστική πλοκή, τον ατακαδόρικο λόγο και τον Απόστολο Καπέλλα στο ρόλο της «κομπιναδόρισσας», τσαμπουκαλούς και τετραπέρατης Γιαγιάς Σπράιτλυ, που από την πρώτη κιόλας στιγμή κέρδισε την προσοχή και το χειροκρότημα των θεατών, η νέα παραγωγή του «Απόλλωνα» βουτάει στα βαθιά νερά της μαύρης κωμωδίας και καταφέρνει να αναδυθεί ξανά στην επιφάνεια.

Έμπειροι, αλλά και νέοι ηθοποιοί της ομάδας ακροβατούν με φυσικότητα και επιδεξιότητα πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, το οποίο «εγκυμονεί κινδύνους» λόγω των γρήγορων ρυθμών και των υψηλών απαιτήσεων. Τα σκηνοθετικά ευρήματα, οι απολαυστικές ερμηνείες και η χαβαλετζίδικη διάθεση που «παντρεύεται» αρμονικά με την επαγγελματική πειθαρχία και συνέπεια οδηγούν σ’ ένα άρτιο αποτέλεσμα, που σε κάνει είτε να ξεχνάς την -κατά διαστήματα- σκληρή γλώσσα του κειμένου, είτε να εξοικειώνεσαι με αυτή.

Ένα από τα ατού της παράστασης, η οποία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες κωμωδίες που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η «οικογένεια» του Απόλλωνα, είναι τα κοστούμια, που επιμελήθηκε η Εύη Αριστείδου, τονίζοντας εύστοχα το στυλ και το ύφος του κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά (highlight η ροζ φορμούλα της Γιαγιάς Σπράϊτλυ).

Διφορούμενα σχόλια προκαλεί η παρουσία συσσωρευμένων των σκηνικών στο πίσω μέρος της σκηνής, η οποία ωστόσο εξυπηρετεί τεχνικά, λόγω των διαρκών αλλαγών.

Συντελεστές της παράστασης

Στην παράσταση παίζουν επίσης: ο Μάνος Εμμανουήλ, η Ζωή Γεωργίου, ο Γιώργος Φρέρης, ο Δημήτρης Μπάιλας, ο Γιάννης Πρίντεζης, ο Γιάννης Γρυπάρης, ο Γιάννης Ξαγοράρης, η Βιβή Πελέκη, ο Δημήτρης Καπέλλας, η Ελπίδα Σαργολόγου και ο Χρήστος Ρούσσος, ο οποίος, αποτελώντας τη μοναδική δραματική νότα του έργου, συγκινεί και αγγίζει το κοινό, που αναζητά ένα φως αισιοδοξίας μέσα στην τόση «μαυρίλα».

Ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Γιάννη Βέλλη για τη βοήθειά του.

Οι «Βρώμικες Ιστορίες» παρουσιάζονται στο Θέατρο «Απόλλων» και ολοκληρώνονται το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.