Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου: 1988 – 2018

Θεατρικό ραντεβού στη Χίο

Το ιστορικό και η παρουσία των Κυκλάδων στην 30η επετειακή διοργάνωση

Τριάντα χρόνια ανεκτίμητης πολιτιστικής προσφοράς στη νησιωτική Ελλάδα συμπληρώνει φέτος ο θεσμός των συναντήσεων των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου οι οποίοι ετοιμάζουν ήδη τις αποσκευές τους για το προσεχές ραντεβού τους στη Χίο.

Η 30η επετειακή διοργάνωση θα διεξαχθεί στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 14 Οκτωβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους του να απολαύσουν τις δουλειές αρκετών και ιδιαίτερα δραστήριων θεατρικών ομάδων, μελών της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Από τη Συνάντηση, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η Σύρος, η οποία συμμετέχει με τρεις παραστάσεις: την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων», το «Φονικό Σενάριο» του Ira Levin από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής» και τη φαρσοκωμωδία «2 1/2 φόνοι κι ένα μπουλντόγκ» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων.

Φάρος που «φωτίζει» τη θεατρική παραγωγή των νησιών

«Τριάντα χρόνια! Δεν είναι και λίγο. Είναι μια ολόκληρη ζωή για πολλούς από εμάς, που ήμασταν νέοι όταν ξεκινήσαμε και είμαστε ακόμη ενεργοί, δημιουργικοί και… λίγο περισσότερο «σοφοί», τόσο ώστε να εκτιμάμε αυτό που συμβαίνει και να αγωνιζόμαστε, όχι απλά να το διατηρήσουμε, αλλά και να το κάνουμε καλύτερο», σημειώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαρία Βενέτη, στον πρόλογο του επετειακού λευκώματος «30 Χρόνια Συναντήσεων 1988 – 2018».

Ο θεσμός των Συναντήσεων δεν ρίζωσε από τη μία μέρα στην άλλη. Πέρασε από σαράντα κύματα, ωστόσο κατάφερε να αγαπηθεί και να καθιερωθεί, αποτελώντας, εδώ και πολλά χρόνια, ξεχωριστό «φάρο πολιτισμού», που κάθε φθινόπωρο φωτίζει την καλλιτεχνική και ειδικότερα, θεατρική παραγωγή των νησιών του Αιγαίου. 

Η πρώτη συνάντηση των ομάδων πραγματοποιήθηκε στα σεμινάρια θεατρικής παιδείας που οργάνωνε επί σειρά ετών η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης τη δεκαετία του ‘80 σε συνεργασία με το Θέατρο Καισαριανής. «Ψυχή» των σεμιναρίων ήταν ο Σωτήρης Χατζάκης και η  Έρση Δρίνη, ενώ ο στιχουργός Κυριάκος Ντούμος ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση και το συντονισμό τους.

Στα σεμινάρια αυτά ωρίμασε η σκέψη για την πραγματοποίηση ενός φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου, οι ομάδες θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στο τρίτο σεμινάριο στη Μυτιλήνη, το 1988, μια ομάδα ερασιτεχνών μαζί με τον Κυριάκο Ντούμο επισκέφτηκαν το νεοσύστατο τότε Υπουργείο Αιγαίου και πρότειναν τη δημιουργία ενός θεατρικού φεστιβάλ. Οι παράγοντες του υπουργείου αγκάλιασαν την ιδέα και έτσι ξεκίνησε η «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» με διοργανωτές το Υπουργείο Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης.

Η δράση έλαβε τη συγκεκριμένη ονομασία, προκειμένου να υπογραμμιστεί η διαφορά της από άλλα φεστιβάλ, καθώς σε αυτήν δεν υπάρχει, ανταγωνισμός αλλά μόνο ευγενής άμιλλα και ανταλλαγή απόψεων, στοιχεία απαραίτητα για την πρόοδο και βελτίωση του ερασιτεχνικού Θεάτρου, που διδάχτηκαν τα μέλη κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων.

Από τότε, έχουν διεξαχθεί 29 “Συναντήσεις” με διαφορετικό «σταθμό» κάθε χρονιά. Στους συμμετέχοντες προστέθηκε η Κύπρος και η Θράκη, οι ομάδες πλήθυναν και το ερασιτεχνικό θέατρο απλώθηκε κυριολεκτικά σε όλο το Αιγαίο.

Αυτή ήταν η πρώτη περίοδος της «Συνάντησης» με διοργανωτές τους δύο φορείς που χρηματοδοτούσαν το φεστιβάλ. Το 2001 οι θεατρικές ομάδες του Αιγαίου ίδρυσαν την Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου και από το 2002 τη διοργάνωση της «Συνάντησης» ανέλαβε η Ομοσπονδία.

Γιορτή του Πολιτισμού

Στην πρώτη “Συνάντηση” στη Μυτιλήνη συμμετείχαν δώδεκα ομάδες από έξι νησιά του Αιγαίου. Από αυτές, οι εννέα συνέχισαν και συνολικά στην 30η Συνάντηση συμμετέχουν είκοσι οκτώ ομάδες από δεκαέξι νησιά.

«Οι αριθμοί δείχνουν τον ρόλο που έπαιξαν οι «Συναντήσεις» στην εξάπλωση του ερασιτεχνικού θεάτρου στα νησιά μας», σημειώνει η πρόεδρος Μαρία Βενέτη.

Πέρα όμως από τους αριθμούς οι «Συναντήσεις» επέδρασσαν καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας των παραστάσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έφερε πιο κοντά τους νησιώτες με το θέατρο και έθεσε τις βάσεις για να δημιουργηθούν άρρηκτοι δεσμοί ανάμεσα σε τόσους πολλούς ανθρώπους από διαφορετικά νησιά του Αιγαίου: Λήμνο Ικαρία, Κάλυμνο, Μήλο, Άνδρο.

Σύμφωνα με την κ. Βενέτη, πρόκειται -ίσως- για τον μόνο θεσμό, που με τόσο μικρό κόστος για την Πολιτεία επιφέρει τόσο μεγάλο και πολλαπλό αποτέλεσμα, καθώς ενεργοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών και δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους τους να παρακολουθούν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, που με αγάπη και πάθος παρουσιάζονται από συμπολίτες τους.

Έτσι δημιουργείται ένα θεατρικό κοινό που συνεχώς μεγαλώνει, αποκτά θεατρική παιδεία και κριτική σκέψη και στη συνέχεια αναζητά την ποιότητα και από το επαγγελματικό θέατρο.

Η «Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου» θεωρείται μια γιορτή που στη συνείδηση όλων, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των κατοίκων των νησιών, είναι πλέον θεσμός. Ένας θεσμός που καθιερώθηκε χάρη στην επιμονή των θεατρικών ομάδων να συνεχίζουν, παρά τις αντιξοότητες, στηριζόμενοι κυρίως στην ενότητα και τη συνεργασία.

Οι συμμετοχές των Κυκλάδων

Η τελετή έναρξης της 30ης Συνάντησης στη Χίο θα διεξαχθεί το απόγευμα της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου 2018 και θα ακολουθήσει η κοινή θεατρική παράσταση των θιάσων του Αιγαίου «Γυναίκα Γη».

Η επόμενη μέρα έχει Κυκλαδίτικο άρωμα. Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου θα παρουσιάσει τον «Πύργο του Φρανκενστάιν» του Μάρτιν Ντάουνιγκ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς. Ακολουθούν «Οι αγροίκοι» του Κάρλο Γκολντόνι από την Πειραματική Σκηνή Μήλου, στο Κινηματοθέατρο ΠΕΚΕΒ και η μεγάλη επιτυχία του ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

Στο θεατρικό «μενού» της Κυριακής 7 Οκτωβρίου περιλαμβάνεται η παράσταση «2 1/2 φόνοι κι ένα μπουλντόγκ» των Μ. Ρέππα & Θ. Παπαθανασίου από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Χρουσσών, στο Κινηματοθέατρο ΠΕΚΕΒ. Η παρουσία της Σύρου ολοκληρώνεται την Τρίτη 9/10 με το «Φονικό Σενάριο» του Θεατρικού Ομίλου «Σουρής» στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

Το επόμενο βράδυ, η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου παρουσιάζει το έργο «Ροδάκινο κομπόστα» του Μιγκέλ Μιούρα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς και ακολουθεί η «Ιστορία Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι από τη Θεατρική Ομάδα Τήνου «Θεατροποιείο», στο Κινηματοθέατρο ΠΕΚΕΒ.

Την κωμωδία «Κατά μάνα κατά κύρη , κατ' γαμπρό και νοικοκύρη», σε διασκευή Χάρη Γεωργιάδη θα παρουσιάσει η Θεατρική Ομάδα Μήλου, την Πέμπτη 11/10 στο Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς.

«Ψάρι στα χείλη» του Βασίλη Τσικαρά θα “ψήσει” ο Νηρέας Πάρου το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στο Κινηματοθέατρο ΠΕΚΕΒ. Αμέσως μετά, ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου θα παρουσιάσει το έργο «Τίμων ο Αθηναίος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου.

Την Κυριακή 14/10, μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση της φετινής συνάντησης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου «Ο Αρχίλοχος» θα παρουσιάσει τους «Ηλίθιους» του Νηλ Σάιμον.