4ο Συριανό Καρναβάλι

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει

Ούτε το κρύο, ούτε η βροχή κατάφεραν να στερήσουν από τον κόσμο της Σύρου την ευκαιρία να φορέσει τη στολή του, να βγει από το σπίτι του και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Συριανού Καρναβαλιού, το οποίο χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται και ενδυναμώνεται, χάρη στον ενθουσιασμό και τη “δίψα” της τοπικής κοινωνίας να ξεφύγει -έστω και για λίγο- από τα προβλήματά της.

Ένα πλούσιο και ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων περίμενε και φέτος τόσο τους καρναβαλιστές από τη Σύρο, όσο και τους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι το επέλεξαν με στόχο να περάσουν ένα μοναδικό διήμερο ξεφαντώματος, μακριά από το άγχος και τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Ξεχώρισαν και έλαμψαν

Πρωτότυπες μεταμφιέσεις, ευρηματικές ιδέες, χειροποίητα κοστούμια, παρουσιάσεις με έμπνευση και φαντασία και πολλές ακόμα εκπλήξεις απογείωσαν το 4ο Συριανό Καρναβάλι, που παρά τις δοκιμασίες του καιρού και το γκρίζο “σκηνικό”, δεν έχασε ούτε στιγμή την αστραφτερή λάμψη του.

Μικροί και μεγάλοι λικνίστηκαν στους ρυθμούς των αποκριάτικων τραγουδιών και απέδειξαν περίτρανα ότι ακόμη κι αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι με το μέρος τους, το κέφι παραμένει και εκτοξεύεται στα ύψη, αρκεί να υπάρχει θετική διάθεση, χαμόγελο και συνεργασία.

Πριν από τις καθιερωμένες παρελάσεις των είκοσι καρναβαλικών τμημάτων σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη, το βράδυ της Παρασκευής οι ομάδες παρουσίασαν για πρώτη φορά τα θέματα και τις στολές τους στο πάρτι που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν τους στην Αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη”.

Αιγαιοπελαγίτικες γάτες, γίδια, μελισσούλες, πιγκουίνοι, λαχταριστά πιτόγυρα, μύρμηγκες, τζίτζικες, τσιπουράκια, μίνιονς, στρουμφάκια, εξωτικοί αλλά και εξωγήινοι επισκέπτες της Σύρου ήταν όλοι τους εκεί, για να παραλάβουν τις ταμπέλες τους, αλλά και να δώσουν το σήμα για να ξεκινήσει η γιορτή.

Μεγάλη συμμετοχή σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη

Ο πρώτος σταθμός του “Συριανού Καρναβαλιού” ήταν, όπως κάθε χρόνο, ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου, ο οποίος “πλημμύρισε” από καρναβαλιστές και θεατές που σκορπίστηκαν στα γραφικά σοκάκια του για να απολαύσουν την πρώτη παρέλαση των τμημάτων. Αμέσως μετά, ακολούθησε η αναβίωση του εθίμου “Ζεϊμπέκια”, όπου ο καπετάνιος με τα πρωτοπαλίκαρά του διεκδίκησαν και φέτος τη νύφη, δίνοντας το σύνθημα για να αρχίσουν οι χοροί, ενώ ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απολαύσει ζεστή παραδοσιακή φασολάδα και άφθονο κρασί.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την επόμενη ημέρα με τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Ερμούπολης, η οποία ξεκίνησε από το λιμάνι με προορισμό την πλατεία Μιαούλη, όπου στήθηκαν τα πατροπαράδοτα γαϊτανάκια.

Το κέφι και η διασκέδαση είχαν τον πρώτο λόγο, ενώ το θερμό “χειροκρότημα” των θεατών έδινε “ρυθμό” καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε εκείνους που είχαν τη χαρά να την παρακολουθήσουν από κοντά και να νιώσουν και πάλι “παιδιά”.

Σημειώνεται ότι μετά τις παρουσιάσεις, τα χορευτικά τμήματα των οχτώ πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα που επισκέφτηκαν τη Σύρο, καθώς και το εργαστήρι “η σοφία...της παράδοσης¨παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με λαμπρή παράδοση, λεβεντιά και ήθος.

Η λίστα των νικητών

Το Συριανό Καρναβάλι ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων στις ομάδες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Το βραβείο της Άνω Σύρου, καθώς και το μεγάλο βραβείο της φετινής διοργάνωσης” απονεμήθηκε στην ομάδα “Τρατάρουμε...Τσιπουράκια”, που όχι μόνο σπαρτάρισε στη στεριά, αλλά ξεσήκωσε το κοινό τόσο με το μουσικοχορευτικό της δρώμενο, όσο και με τα μπουκαλάκια “τσίπουρο” που μοίραζε στον κόσμο. Η νικήτρια ομάδα παρέλαβε το ποσό των 500 ευρώ, -μια χορηγία του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου- το οποίο θα διατεθεί για κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό που θα επιλέξει η ίδια.

Καλύτερη παιδική ομάδα αναδείχθηκαν οι “Μινι-αισιότατοι” του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδιωτικού Σχολείου “Άγιος Γεώργιος”, οι οποίοι παρέλαβαν επίσης το βραβείο παρουσίασης παιδικής ομάδας.

Το βραβείο παιδικής στολής απονεμήθηκε στην ομάδα “Να φέρουμε την άνοιξη” του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ενώ η ομάδα “Ταρσανάς, η γειτονιά μας” απέσπασε το βραβείο πρωτότυπης παιδικής ιδέας.

Στις συμμετοχές ενηλίκων, ξεχώρισαν η ομάδα “Gyrobank” του ΑΙ Φρέρης Σούπερ Μάρκετ για τη στολή της, αλλά και το τμήμα “Τα γίδια του Καράμπελα και το μαλλί της Χάϊδως” από την ομάδα “Οι ωραίοι έχουν χρέη” για την πρωτότυπη ιδέα.

“Κάθε χρόνο και καλύτερα”

Αμέσως μετά, ακολούθησε πάρτι στους πεζόδρομους Ερμούπολης σε ρυθμούς latin, όπου καρναβαλιστές και θεατές χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πάρτι διοργάνωσαν οι επιχειρηματίες των οδών Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη, προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού την ευκαιρία να συνεχίσουν το ξεφάντωμα και να γλεντήσουν με την ψυχή του.

Για μία επιτυχημένη εκδήλωση, καλύτερη από την προηγούμενη, έκαναν λόγο θεατές του Καρναβαλιού, δηλώνοντας στην “Κοινή Γνώμη” ότι ήδη ανυπομονούν για την επόμενη διοργάνωση. “Κάθε χρόνο και καλύτερα” ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “μεγαλύτερη σημασία δεν έχουν ούτε τα βραβεία, ούτε τα δώρα, αλλά το αστείρευτο κέφι του κόσμου, ο οποίος είχε πραγματική ανάγκη να περάσει καλά”.

Υπογραμμίζεται δε ότι ιδιαίτερα θετικές ήταν και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι επιχειρώντας μία σύγκριση με αντίστοιχε εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τονίζοντας, δήλωσαν ότι το Καρναβάλι της Σύρου ξεχωρίζει, χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει, αλλά και στη διάθεση του κόσμου να το πάει ακόμα υψηλότερα.

Ετικέτες: