Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο Καρναβάλι του 2014

Αποκριάτικος χορός στις Κυκλάδες

Σατιρικός “αέρας” στόλισε τις αποκριάτικες διοργανώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων, με τη συμμετοχή πλήθους καρναβαλιστών οι οποίοι χάρισαν κυριολεκτικά μία πρωτότυπη νότα στο φετινό Καρναβάλι.

Η επικαιρότητα σχολιάστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από άρματα που παρέλασαν καθώς και μέσα από τις ιδιαίτερες μεταμφιέσεις των συμμετεχόντων, οι οποίοι στηλίτευσαν την πολιτική κατάσταση της χώρας καθώς και τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχει στις τοπικές κοινωνίες με μοναδικό τρόπο.

Ενήλικες και μικρά παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους και απόλαυσαν με την καρδιά τους την κορύφωση της αποκριάτικης περιόδου, παίζοντας με τους θεατές και τραγουδώντας τους αποκριάτικους ρυθμούς που ήχησαν σε όλα σχεδόν τα νησιά. Με αυτό τον τρόπο, απέδειξαν πως ο συννεφιασμένος καιρός δεν μπορεί να κατατροπώσει την ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, χαράς και αισιοδοξίας που κουβαλά ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Νάξος, Μήλος, Τήνος, Σέριφος, Κύθνος, Σίφνος και Πάρος ήταν μερικά από τα νησιά που έκλεψαν την παράσταση τη φετινή χρονιά.

“Εκλογομαγειρέματα” και... ξερό ψωμί

Ευθείες βολές προς τους κυβερνώντες καθώς όμως και προς τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαπέλυσαν με ακαταμάχητο τρόπο, οι καρναβαλιστές και οι μασκαράδες στο νησί της Νάξου. Ο έντονα πολιτικοποιημένος χαρακτήρας του Καρναβαλιού απέσπασε το θερμότερο χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους και κέρδισε τις εντυπώσεις, αφού εκτός των άλλων, πρώτη ομάδα αναδείχθηκε το θέμα “Εκλογομαγειρέματα” και ακολούθησε το “Ουράνιο Τόξο”.

Η σατιρική διάθεση ήταν εμφανής σε όλες τις ομάδες, από τις οποίες δεν αφέθηκε τίποτα... στην τύχη του. Ο δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, οι τιμές των καυσίμων, η παραπληροφόρηση των Μέσων Ενημέρωσης καθώς και οι ΜΚΟ βρέθηκαν στο στόχαστρο των καρναβαλιστών.

Άξια λόγου υπήρξε και η παρουσία ορισμένων αρμάτων, στα οποία επάνω αναγράφονταν πολλά μηνύματα προς τους διοικούντες.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του νησιού και παρά τη συννεφιασμένη ημέρα, ο κόσμος τίμησε με χαρά την προσπάθεια των συμμετεχόντων.

Από την Πλάκα στο Τριοβάσαλο με τσαχπινιά οι νησιώτες

Στη “δίνη” του Καρναβαλιού αφέθηκαν οι κάτοικοι της Μήλου αλλά και οι επισκέπτες από τα γύρω νησιά όπως τη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Σίφνο. Εκατοντάδες άνθρωποι οργανωμένοι σε ομάδες αλλά και μεμονωμένες παρέες χόρεψαν και θαύμασαν τους συμμετέχοντες στην παρέλαση. “Η Αλίκη στο Μπαχρέιν”, “Τα καφενείο της κρίσης”, “Βγήκαν τα άπλυτα στη φόρα” καθώς και “Οι σκαφάτοι” αποτέλεσαν κάποιες εκ των ομάδων που πρωτοτύπησαν στο Καρναβάλι ενώ παράλληλα έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Άξια λόγου υπήρξε η παρουσία και εκπροσώπων από τα άλλα νησιά που άφησαν τη δική τους χροιά στη Μήλο ενώνοντας τις φωνές τους με τους καρναβαλιστές του νησιού.

Η διοργάνωση διήρκησε συνολικά τρεις ώρες και η παρέλαση με τα άρματα και το σύνολο των Καρναβαλιστών ξεκίνησε από την Πλάκα και ολοκληρώθηκε στο Τριοβάσαλο.

Η κρίση στο επίκεντρο

Φαντασμαγορικές ήταν και οι δύο παρελάσεις στην Τήνο και στην Πάρο, στις οποίες έδωσαν το “παρών” μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές παρουσιάζοντας τα θέματά τους. Χαρά και ξεγνοιασιά ήταν τα κυριότερα συναισθήματα που κατέκλυσαν τους δρόμους και στα δύο νησιά, συναισθήματα που ξεπήδησαν από τη θετική στάση των συμμετεχόντων. Η εφευρετικότητα των μασκαράδων φάνηκε καθώς αποτυπώθηκε στα πολύχρωμα κοστούμια αλλά και στα άρματα. Από το επίκεντρο της σάτιρας των κατοίκων της Πάρου και της Τήνου δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει η οικονομική κρίση, την οποία ξόρκισαν όσοι παρέλασαν προβάλλοντας χιουμοριστικά ποιηματάκια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως και στα δύο νησιά, σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες απόλαυσαν την κορύφωση της καρναβαλικής περιόδου διατηρώντας άσβεστο το κέφι αφού κατά τη διάρκεια της παρέλασης πραγματοποίησαν έναν μοναδικό “διάλογο” με τους συμμετέχοντες.

Εκτός του κόσμου, εκπρόσωποι και των δύο τοπικών Αρχών παρακολούθησαν την παρουσίαση του Καρναβαλιού.

Ετικέτες: