Όμιλος Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου

Εις τον αφρό της θάλασσας

Μία νέα παρουσία, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στη Σύρο, που έρχεται να δημιουργήσει προοπτικές υγιούς απασχόλησης για τους λάτρεις της θάλασσας και των ταχύπλοων σκαφών, αλλά και να δώσει παράλληλα ευκαιρίες προβολής του νησιού.

Μόλις τρεις μήνες μετρά στο ενεργητικό του ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου (Ο.Φ.Τ.Σ.Σ.), ο οποίος κατάφερε, από τον Δεκέμβριο του 2013 που ιδρύθηκε, να προωθήσει κοινωνικές δράσεις, αλλά και να κατοχυρώσει μία σημαντική διοργάνωση, που εντός της θερινής περιόδου θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην διαφήμιση της Σύρου.

Τα μέλη του Ομίλου, που είναι στην πλειοψηφία τους γνωστοί επιχειρηματίες του νησιού, με την αγάπη τους για τα φουσκωτά και ταχύπλοα σκάφη, αλλά κυρίως για το νησί τους, κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους όχι μόνο στα στενά πλαίσια του νησιού, αλλά και πανελλαδικά.

Διοργάνωση με προοπτικές

Με συνεχείς επαφές των μελών του νεοσύστατου Ομίλου, με μέλη ομοειδών ομίλων ανά την Ελλάδα, επιχειρήθηκε και τελικά επιτεύχθηκε η αναγνώριση τους ως υπολογίσιμη μονάδα στον συγκεκριμένο χώρο, γεγονός που ανοίγει διαύλους προώθησης και ανάδειξης της Σύρου ως επιλογή προορισμού, αυτού του συγκεκριμένου είδους επισκεπτών.

Επιπλέον αυτό ενισχύεται με την επιλογή του Ομίλου ως τον φορέα διοργάνωσης της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ομίλων φουσκωτών Σκαφών, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου στη Σύρο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών (Ε.Ο.Μ.Ο.Φ.Σ.).

Πρόκειται για μία τριήμερη διοργάνωση, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, με προοπτική να φιλοξενηθούν στο νησί άνω των 250 σκαφών και περί των 800 και άνω ατόμων, που επί τρεις ημέρες θα κινηθούν στη Σύρο.

Ήδη η Σύρος μετρά μία ανάλογη εμπειρία στο ενεργητικό της, όταν το 2008 πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, κατά την οποία είχαν κατακλύσει το λιμάνι του νησιού περί τα 250 σκάφη και περιηγήθηκαν στη Σύρο επί τρεις ημέρες περίπου 800 επισκέπτες.

Η ανάθεση αυτή της διοργάνωσης σαφώς αποτελεί πρόκληση για τον Όμιλο της Σύρου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που αυτή υπαγορεύει, αλλά και ως προς την θετικότερη εκμετάλλευση του γεγονότος, για ουσιαστική προώθηση και προβολή του νησιού, αποφέροντας πολλαπλά οφέλη.

Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλεται να δοθεί κάθε δυνατή στήριξη και ενίσχυση ώστε να αποτελέσει η Σύρος σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του είδους, που με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στην συγκεκριμένη διοργάνωση θα γνωρίσουν τον τόπο, αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων, ώστε να τον επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό ή ακόμα και τόπο ημερήσιων ή διήμερων αποδράσεων.

Η προβολή

Με στόχευση όχι μόνο στον προσέλευση του ίδιου με το 2008, αλλά ακόμα μεγαλύτερου αριθμού σκαφών και επισκεπτών, θα πραγματοποιηθεί η φετινή Πανελλήνια Συνάντηση, η οποία θα τύχει πανελλαδικής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης τόσο για τη διαφήμιση της διοργάνωσης, όσο και κατά τη διάρκεια της.

Θα υπάρξει σειρά διαφημιστικών καταχωρήσεων σε έντυπα μέσα μεγάλης κυκλοφορίας, τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο, ενώ ανάλογη προβολή θα υπάρξει και μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Η προβολή αλλά και αυτή κάθε αυτή η διοργάνωση, όπως είναι αυτονόητο θα αποδώσει το μέγιστο όφελος για τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά για τη Σύρο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του τριημέρου αλλά και μακροπρόθεσμα, με τους φορείς και τους επαγγελματίες να στέκονται αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Όπως αναφέρεται εκ μέρους του Ομίλου «Προκειμένου να επιτύχουμε την θετική έκβαση της προσπάθειας διοργάνωσης, απαιτείται η υποστήριξη των αρμόδιων δημόσιων φορέων, με παροχή των σχετικών διευκολύνσεων προς τον Όμιλο μας, αλλά και η έμπρακτη συμπαράσταση εκ μέρους των επαγγελματιών- επιχειρηματιών του νησιού, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο επιθυμητό πολυεπίπεδο κέρδος για το σύνολο του νησιού».

Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει το έντυπο διαφημιστικό υλικό, που θα διανεμηθεί, όπως τα κιόσκια πληροφοριών, τα οποία θα βρίσκονται εντός της ζώνης του λιμανιού της Ερμούπολης και τα οποία θα παρέχουν πληροφοριακό υλικό προς τους επισκέπτες.

 

Οι δράσεις

Ενισχύοντας την προσπάθεια επικοινωνίας του γεγονότος, ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου, συμμετέχει το  τριήμερο 28 με 30 Μαρτίου στην κλαδική έκθεση για το ψάρεμα και το σκάφος «Boat & Fishing in Greece”, ενώ έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή του σε ακόμα μία έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το προσεχές διάστημα.

Και με τις δύο αυτές εκθέσεις θα αποτελέσουν την αφορμή για δημιουργία επαφών με μέλη αντιστοίχων ομίλων και παράλληλη σύναψη συνεργασιών σε οργανωτικό επίπεδο.

Πέραν αυτών, κατά την τρίμηνη παρουσία του Ομίλου προωθήθηκε μία σειρά δράσεων, που δεν περιχαρακώθηκε στα στενά πλαίσια των μελών, αλλά λειτούργησε ανοιχτά για όποιον επιθυμούσε να συμμετάσχει.

Στα πλαίσια ανοίγματος και συνεργασιών με αντίστοιχους ομίλους, πραγματοποιήθηκε ημερήσιο ταξίδι στην Κύθνο, σε συνεργασία με τον Όμιλο «Ναυτίλος» της Αθήνας.

Στις αρχές Μαρτίου, 9 σκάφη με 35 επιβαίνοντες, επισκέφθηκαν τις βόρειες παραλίες της Σύρου, όπου πραγματοποίησαν δενδροφύτευση.

Στη διάρκεια δε της τρίμηνης ύπαρξης του ο Όμιλος πραγματοποίησε ανοιχτά σεμινάρια, εκ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε «Σωστή χρήση του VHF», «Ασφαλή πρόσδεση σε λιμάνι» και «Παροχή πρώτων βοηθειών».

 

Το ιστορικό των διοργανώσεων

Η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2006 στη Μήλο, με διοργανωτή την Φυσιολατρική Λέσχη Φίλων Φουσκωτού Σκάφους «Ναυτίλος».

Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2007 στην Πάρο, την οποία διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Σύρο, με διοργανωτή τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος (Ο.Φ.Σ.Ε.).

Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2009 στη Νάξο, από την Λέσχη Φουσκωτών Σκαφών Χανίων.

Η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Χίο, από τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Χίου.

Η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Κω, από τον Όμιλο Υποβρυχίου Ψαρέματος και Φουσκωτών Σκαφών Κω «Τρίτωνες».

Η 7η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2012 στη Σάμο, από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Καρλοβάσου.

Η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Αντίπαρο, από την Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών (Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ.).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 9ης Πανελληνίας Συνάντησης Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών

Παρασκευή 20/06/2014

Από τις 09.00π.μ. Προσέλευση σκαφών στο λιμάνι της Σύρου

21.00μ.μ. Μουσική βραδιά στο Φοίνικα (συνδιοργανωτής Σύλλογος Επαγγελματιών Φοίνικα)

Σάββατο 21/06/2014

10.00π.μ. Αναχώρηση με τα σκάφη από το λιμάνι της Ερμούπολης με προορισμό το εκκλησάκι του Άγιου Στέφανου στο Γαλησσά, όπου θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων, αμέσως μετά αναχώρηση για το νησί Γυάρος, για ξενάγηση στα ιστορικά της κτίρια. Παράλληλα, για όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το παραπάνω πρόγραμμα θα υπάρχει και εναλλακτική ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

17.00μ.μ. Συγκέντρωση όλων των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση εκτός λιμένα ώστε να πραγματοποιηθεί επίσημη είσοδος όλων των σκαφών των ομίλων, της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών. Μετά την πρόσδεση των σκαφών θα ακολουθήσει επίσημο καλωσόρισμα από τις αρχές του τόπου καθώς και κέρασμα των φιλοξενούμενων μας, με μπουφέ παραδοσιακών προϊόντων.

21.30μ.μ. Παραδοσιακό μουσικό γλέντι στον «ταρσανά» και απονομή αναμνηστικών 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών.

Κυριακή 22/6/2014

09.00π.μ. Συνάντηση Ε.Ο.Μ.Ο.Φ.Σ. με εκπροσώπους όλων των ομίλων στο εντευκτήριο του Ο.Φ.Τ.Σ. ΣΥΡΟΥ.

10.00π.μ. Επίδειξη «Επιχείρηση Λιμενικού Σώματος» καθώς και επίδειξη «flying board» στο κεντρικό λιμάνι της Σύρου.

Παράλληλα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

15.00μ.μ. Αποχαιρετιστήριο Beach Party στην περιοχή Βαπόρια, στο καφέ μπαρ Αστέρια.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Κατά την διάρκεια της πανελλήνιας συνάντησης ομίλων φουσκωτών σκαφών.

1. θα υπάρχει μονάδα αιμοδοσίας για όσους εθελοντές θέλουν να δώσουν αίμα.

2. Ήδη η Ε.Ο.Μ.Ο.Φ.Σ. έχει ενημερώσει για τις ανάγκες της «ΣΤΕΓΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΡΟΥ», ώστε να ενημερωθούν όλοι οι όμιλοι γι’ αυτές και να καλυφθούν.