Μουσικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2014

Έντεχνες πινελιές

Σε “έντεχνα” και παραδοσιακά μονοπάτια κινείται το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο δίνει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει αγαπημένα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, φιλοδοξώντας να ανεβάσει τη θερμοκρασία στα ύψη και αυτό το καλοκαίρι.

Μία πρώτη “γεύση” από τις συναυλίες, τις εικαστικές εκθέσεις, τα φεστιβάλ και τις τοπικές διοργανώσεις που θα πλαισιώσουν το “Σύρος-Πολιτισμός 2014” έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Κεράνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Μικρούτσικος- Κότσιρας & Μποφίλιου στο πρώην Λατομείο Καραβέλα

Στη σκηνή του Πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου” θα ενώσουν τις καρδιές, το ταμπεραμέντο, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Γιάννης Κότσιρας, οι οποίοι μετά τις επιτυχημένες χειμερινές εμφανίσεις τους στην Αθήνα, βάζουν “μπρος” για μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Στις 5 Αυγούστου 2014, οι δυο καλλιτέχνες θα αφηγηθούν στο συριανό κοινό τις πιο δυνατές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής τραγουδοποιίας. Στην παρέα τους θα βρίσκεται και η Ρίτα Αντωνοπούλου, σταθερή συνεργάτιδα του Θάνου Μικρούτσικου τα τελευταία χρόνια, σε τραγούδια του συνθέτη από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του. Οι τρεις τους, πλαισιωμένοι από 6μελή ορχήστρα, θα υπενθυμίσουν το επίκαιρο πολιτικό τραγούδι, θα ανατρέξουν στους μεγάλους ποιητές και θα ζωντανέψουν με σεβασμό το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.

Στις 11 Αυγούστου 2014 τη σκυτάλη παίρνει η Νατάσσα Μποφίλιου με τη μουσική παράσταση “Πάμε ξανά”. Η συναυλία, χωρισμένη σε δύο μέρη, ταξιδεύει το θεατή από τα λιμάνια της Ευρώπης σε αυτά της Ελλάδας, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα σε εποχές, χώρες, ατμόσφαιρες και συναισθήματα. Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στήνουν ένα απρόβλεπτο ακουστικό πρόγραμμα με στόχο να κάνουν τα τραγούδια του ρεπερτορίου τους αγνώριστα, αλλά και να πειραματιστούν με γνωστά και μη εξαιρετέα κομμάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Στο ταξίδι τους μεταφέρουν για πρώτη φορά και τα ολοκαίνουρια τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας της Νατάσσας με το σημαντικό συνθέτη Στάμο Σέμση που έχουν ήδη ξεχωρίσει και αγαπηθεί από κοινό και ραδιόφωνα.

Μαριώ και Μαριέττα Φαφούτη στην πλατεία Μιαούλη

Ανοιχτές για το κοινό θα είναι οι συναυλίες της Μαριώς (20/7/2014) και της τραγουδοποιού Μαριέττας Φαφούτη (28/7/2014). Η μεγαλύτερη εν ζωή ρεμπέτισσα έρχεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα αφιέρωμα στο καλό ελληνικό τραγούδι. Ρεμπέτικα, παλιά και σύγχρονα λαϊκά, σμυρναίικα παραδοσιακά, δημοτικά και νησιώτικα θα εκτοξεύσουν το κέφι στα ύψη και θα μετατρέψουν την πλατεία Μιαούλη σε μία μεγάλη πίστα.

Η Μαριέττα Φαφούτη, το άλλοτε μικρό ονειροπόλο κορίτσι που παρακινούσε τον κόσμο να βάλει λίγο ρομαντισμό στη ζωή του, δε φοβάται σήμερα να αποκαλύψει τη σκοτεινή της πλευρά, μέσα από σουρεαλιστικές, τρομακτικές αλλά και αστείες ιστορίες, ενορχηστρωμένες με κινηματογραφικό τρόπο και έχοντας ως βάση τους την έντονη ρυθμικότητα και τις μεγάλες ταχύτητες, Χωρίς φυσικά να λείπουν ποτέ οι επιρροές της από τις μουσικές των 70ς, των 80ς και των αγαπημένων μιούζικαλ, η Μαριέττα Φαφούτη και η 8μελής μπάντα της θα στήσουν στην κεντρική πλατεία του νησιού ένα ξέφρενο μουσικό πάρτι.

Φεστιβάλ και παραδοσιακές συναυλίες

Φεστιβάλ Τζαζ συνδιοργανώνουν στη Σύρο, από 30 Μαίου έως 4 Ιουνίου 2014, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Υπουργείο Εξωτερικών Λουξεμβούργου, ενώ το 8o Indie Rock Festival θα λάβει χώρα το διήμερο 1 και 2 Αυγούστου στο Θέατρο “Ευανθία Καΐρη, με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων από τη Σύρο, αλλά και μιας αθηναϊκής μπάντας. Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου στις 30 Ιουνίου 2014, στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Μουσικές εκδηλώσεις από το συγκρότημα του Αρίστου Βαμβακούση θα πραγματοποιηθούν στο Φοίνικα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Την ίδια περίοδο κάνουν απόβαση στην Άνω Σύρο το συγκρότημα Ρεμπετιέν και το συγκρότημα Ελευθερίου Χαρκοφτάκη. Τέλος, τον μεσαιωνικό οικισμό θα επισκεφτεί και το συγκρότημα της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου στις 10 Αυγούστου.

Μουσικές συναυλίες στο Θέατρο Απόλλων

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό και τον μήνα Σεπτέμβριο, όπου θα πραγματοποιηθούν μουσικές παραστάσεις από το συγκρότημα STORM String Quartet (2/9) και τον τραγουδοποιό Κωνσταντίνο Πλούσιο (3 Σεπτεμβρίου). Επιπλέον, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο δήμος και ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου συνδιοργανώνουν συναυλία Σμυρναϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο Θέατρο Απόλλων, με τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και το μουσικό σχήμα “Απόδημη Κομπανία”.