Αντίστροφη μέτρηση για τις καρναβαλικές παρελάσεις σε Άνω Σύρο και Ερμούπολη

Ας αρχίσει το πάρτι

Με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες να αποτελούν τη μοναδική “απειλή” του Συριανού Καρναβαλιού, που για πέμπτη συνεχή χρονιά προσφέρει ένα πλούσιο και ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων για όλους τους καρναβαλιστές από τη Σύρο, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο αποκριάτικο πάρτι στα σοκάκια της Άνω Σύρου και στην Ερμούπολη έχει ήδη ξεκινήσει. 

Μετά το 1ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού, το οποίο προετοίμασε επιτυχώς το έδαφος, χαρίζοντας έναν πιο “γλυκό” τόνο στο φετινό καρναβάλι, μικροί και μεγάλοι ετοιμάζονται να φορέσουν τις αποκριάτικες στολές τους και να ξεσηκώσουν τα πλήθη στις καρναβαλικές παρελάσεις των δύο επόμενων ημερών. 

Μουσικοχορευτικές εκπλήξεις

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ξεκινούν απόψε το βράδυ στις 20:00 με τη συναυλία των Somos Quatro και του τενόρου Κωνσταντίνου Τζέμου στο Θέατρο Απόλλων. Η δοξασμένη Ελληνική Οπερέτα, μεταμφιεσμένη σε κολομπίνα και η Ιταλική καντσονέτα – Πουλτσινέλλα χορεύει σάμπα με τον Αττίκ στο αποκριάτικο ξεφάντωμα των: Μαριέττα Δελώτη (σοπράνο), Κωνσταντίνου Τζέμου (τενόρος), Θανάση Κατερινάκη (κλαρινέτο), Αστέριου Πούφτη (βιολοντσέλο) και Θάλειας Αθανήτη (πιάνο). 

Αμέσως μετά, στις 21:30 εκπρόσωποι των 18 καρναβαλικών ομάδων παρουσιάζουν τις στολές τους στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Την επόμενη ημέρα, οι συμμετέχοντες δίνουν το πρώτο μεγάλο τους ραντεβού στην Άνω Σύρο, όπου για μία ακόμη φορά θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο των “Ζεϊμπεκιών” από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. 

Το πρωί της Κυριακής επτά πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι από την Ελλάδα ανταμώνουν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων. Ο Σύλλογος Άργους "Ελληνική Παράδοση", ο Χορευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας "Εν Χορώ", η Ένωση Κρητών Κορινθίας "Ο Ψηλορείτης", ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδας "Η Αναπάλη", ο Χορευτικός Όμιλος "Μετέωρα" Δήμου Καλαμπάκας, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγαίου και η Χορευτική Ομάδα Μίστρος Ευβοίας "Η Αγία Μαρίνα" αναδεικνύουν μέσα από ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Στην εκδήλωση συμμετέχει τιμητικά το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου.

Στις 16:00 ξεκινά η παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Ερμούπολη και στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πάρτι στους πεζόδρομους της Θυμάτων Σπερχειού και Πρωτοπαπαδάκη. 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για  την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου

Σημειώνεται ότι για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης και την ασφάλεια των καρναβαλιστών την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ακτή Πέτρου Ράλλη από το ύψος του ΙΚΑ μέχρι και το Θέατρο Απόλλων, από τις 16:00 έως και το πέρας των εκδηλώσεων. Επιπλέον, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς που θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση - Α. & Ε. Μπαρμπέτα, Γ. Γουλανδρή - Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως - Ακτή Πέτρου Ράλλη - Θυμάτων Σπερχειού – Πρωτοπαπαδάκη – Ελευθερίου Βενιζέλου – Γ. Γεννηματά – Μελίνας Μερκούρη & Ι. Βαρδάκα - Χίου – Λεοτσάκου - Κων/νου Καραμανλή. Επιπλέον, απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων προκειμένου να διέλθουν απρόσκοπτα τα άρματα των Καρναβαλικών ομάδων και τέλος, διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταμάτιου Πρωΐου έως τη συμβολή της οδού με την οδό Κέας, λόγω της πραγματοποίησης του καρναβαλικού πάρτι. Η οδός Κέας θα λειτουργήσει ως άνοδος ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες στους. Η οδός θα αποδοθεί στην κυκλοφορία μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

Περισσότεροι  από 1.300 καρναβαλιστές

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Θάνο Φώσκολο, μία από τις εκπλήξεις του φετινού Καρναβαλιού θα είναι και η κριτική επιτροπή. “Κανένας δε γνωρίζει ποια είναι τα μέλη της, όπως και τα ίδια δε γνωρίζονται μεταξύ τους”. 

Σημειώνεται ότι από αυτή τη χρονιά, τα βραβεία για τις ομάδες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία είναι τρία. Το βραβείο για το μεγάλο νικητή του Καρναβαλιού, για την ομάδα με την καλύτερη παρουσίαση και τέλος, για την πιο κεφάτη ομάδα. Τρία βραβεία προορίζονται και για τις παιδικές ομάδες, ενώ θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν. Η νικήτρια ομάδα θα αποχωρήσει από το 5ο Συριανό Καρναβάλι με δωροεπιταγές, αξίας 1.000 ευρώ, προσφορά του ΑΒ Βασιλόπουλος. 

Στις παρελάσεις συμμετέχουν συνολικά 18 ομάδες, εκ των οποίων οι επτά είναι παιδικές. “Μέχρι τώρα οι καρναβαλιστές υπολογίζονται γύρω στα 1.300 άτομα, χωρίς να έχουμε μετρήσει τους επισκέπτες του Καρναβαλιού από την Αθήνα και από άλλα μέρη” τόνισε ο κ. Φώσκολος, καθιστώντας γνωστό ότι φέτος θα υπάρχει μεγάλη συμμετοχή αρμάτων που ξεπερνά τα είκοσι. 

Κούλουμα  σε έξι περιοχές της  Σύρου

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τα καθιερωμένα Κούλουμα σε Μάννα, Βάρη, Ποσειδωνία, Γαλησσά, Ανάσταση και Λαζαρέτα, καθώς και με την αναβίωση του εθίμου της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην Άνω Σύρο, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. 

Με την ελπίδα ότι ο καιρός θα είναι σύμμαχός τους, οι υπεύθυνοι υπόσχονται σε μικρούς και μεγάλους ένα μοναδικό τετραήμερο, γεμάτο πολλές εκπλήξεις. 

<