Ηλεκτρονικό παιχνίδι για τις αναβαθμίδες του Αιγαίου από το LIFE TERRACESCAPE

«Φτιάχνω πεζούλες»

  • Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020 - 06:15

Γνώσεις για τις πεζούλες, χαρακτηριστικό στοιχείο του τοπίου των νησιών του Αιγαίου, θα αποκτήσουν μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου μέσα από ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Το πρωτότυπο παιχνίδι με τίτλο «Φτιάχνω Πεζούλες» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Life Terracescape» και της ανάπτυξης υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ακολουθώντας μια διαδρομή σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου, ένα για κάθε εποχή του χρόνου, ο παίχτης μαθαίνει ιστορίες που σχετίζονται με τις πεζούλες, μαζεύει πέτρες και χώμα και στο τέλος της διαδρομής φτιάχνει τις δικές του πεζούλες.

Ο παίκτης μαθαίνει για παραδοσιακές πρακτικές, όπως το αλώνισμα της φάβας, για τη χρήση των μελισσόσπιτων και των ανεμόμυλων· για τοπικές ποικιλίες όπως το μελιτζανί φασόλι, τη φάβα, το κριθάρι, το λεμόνι· για παραδοσιακά προϊόντα, όπως η σουμάδα, οι συκοπιταρίδες· για προτεινόμενες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως το μαύρο σουσάμι, το ροδόξιδο. Μέσα από το παιχνίδι αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην καλλιέργεια των αναβαθμίδων και της αγροτικής ζωής, αλλά και η χαρά της συνεργασίας μεταξύ των γεωργών, όπως και η σημασία των αναβαθμίδων για το μέλλον μέσα από την λειτουργία τους ως πράσινες υποδομές με την επιστασία γης ως χρηστικό εργαλείο.

Τα κείμενα του παιχνιδιού έχουν γραφεί από την Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και οι πρωτότυπες ζωγραφιές έχουν γίνει από την Χαρά Χρυσανθάκη, υποψήφια διδάκτορα  στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου έγινε και η ανάπτυξη του παιχνιδιού (παιγνιοποίηση).

Ο μέσος χρόνος για μια παρτίδα παιχνιδιού είναι 20 λεπτά, όμως απαιτούνται πολλές επαναλήψεις ώστε οι παίκτες να διατρέξουν το σύνολο του υλικού.

Μπορείτε να το βρείτε και να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από την ιστοσελίδα του έργου.

http://www.lifeterracescape.aegean.gr/downloads/Pezoules_Game_PC.zip (για PC)

http://www.lifeterracescape.aegean.gr/downloads/Pezoules_Game_Mac.zip (για Mac)

Οι αναβαθμίδες, οι κοινές πεζούλες, συνιστούν την σημαντικότερη μεγάλου μεγέθους ανθρώπινη παρέμβαση στο τοπίο των νησιών του Αιγαίου από καταβολής πολιτισμού. Έχοντας χρησιμοποιηθεί για αιώνες ή και χιλιετίες ως το αποτελεσματικότερο εργαλείο διαχείρισης της γης, η υποδομή αυτή όχι μόνον έκανε δυνατή και διαχρονικά βιώσιμη την παραγωγική διαδικασία, πρωταρχικό σκοπό, άλλωστε, για τον οποίον είχε δημιουργηθεί, αλλά και παράλληλα έδρασε προσδίδοντας στα φυσικά οικοσυστήματα ικανότητα προσαρμογής στις όποιες κλιματικές και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές (Πετανίδου 2011, 2015).

Το έργο LIFE TERRACESCAPE αφορά στη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων, μέσω της επανακαλλιέργειάς τους μετά από πολλά έτη εγκατάλειψης στον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Άμεσος στόχος του έργου είναι η επίδειξη των ωφελειών που θα προκύψουν τοπικά από μια τέτοια δράση και η επιτόπια πολλαπλασιαστική της εφαρμογή. Απώτερος στόχος, η δημιουργία προσαρμοσμένων πράσινων υποδομών, ως ανασχετικό στοιχείο στις  επιπτώσεις  της  κλιματικής αλλαγής. Η όλη δράση λαμβάνει χώρα στο νησί της Άνδρου, με στόχο να επεκταθεί σε άλλα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Το έργο, με τον πλήρη τίτλο «Μετατροπή των εγκαταλελειμμένων τοπίων αναβαθμίδων σε πράσινες υποδομές μέσω συμμετοχικής επιστασίας γης για καλύτερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (LIFE16 CCA/GR/000050», υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά την περίοδο 2017-2021, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.