Ο Δημήτρης Τσιργής μιλά για τους λόγους της αποχώρησής του από το νοσοκομείου Σύρου

Όταν το σύστημα πληγώνει, απωθεί και εξωθεί

Δηλώνει αντίθετος με τη μνημονιακή πολιτική που ασκείται, διότι έχει άλλη αντίληψη για την υγεία, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, “Είχαμε θέσει κάποιες «κόκκινες γραμμές», οι οποίες ξεπεράστηκαν"
  • Δηλώνει αντίθετος με τη μνημονιακή πολιτική που ασκείται, διότι έχει άλλη αντίληψη για την υγεία, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό
  • «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι εδώ στα νησιά, πρέπει να διεκδικήσουμε ίση μεταχείριση με το κέντρο, με όποιο κόστος»
  • “Είχαμε θέσει κάποιες «κόκκινες γραμμές», οι οποίες ξεπεράστηκαν. Δε μπορώ να συμμετέχω σε μια δέσμευση που οδηγεί σε εφαρμογή σκληρών, βίαιων μέτρων και απαιτήσεων, τις οποίες δεν έχω επιλέξει εγώ να υπηρετώ»

Η μνημονιακή και οριζόντια πολιτική που ασκείται στον τομέα της υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται, ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε τον Δημήτρη Τσιργή στην παραίτηση από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου.

Φορτισμένος συγκινησιακά και έχοντας κοντά του τους συνεργάτες του, όπως τους αποκάλεσε, διοικητικό-νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, ο κ. Τσιργής δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει το σύστημα έτσι όπως του επιβάλλεται από άνωθεν, διότι η αντίληψη που έχει για την υγεία είναι εντελώς διαφορετική.

Μάλιστα, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι οι “κόκκινες γραμμές” που είχαν θέσει ως διοίκηση ξεπεράστηκαν, δείχνοντας το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι δε μπορεί να συμμετέχει σε μια δέσμευση που οδηγεί σε εφαρμογή σκληρών, βίαιων μέτρων και απαιτήσεων.

Να σημειωθεί ότι η παραίτηση του κ. Τσιργή, τουλάχιστον και μέχρι χθες, δεν είχε γίνει δεκτή από το υπουργείο Υγείας. Στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή, ο κ. Τσιργής, όπως άλλωστε δήλωσε, θα παραμείνει στη θέση του έως τον επόμενο Οκτώβρη, όπου θα λήξει και η σύμβαση που έχει υπογράψει.

Ορατή πλέον η απειλή για την ασφάλεια της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών

Η παραίτησή του, όπως επισήμανε στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, δε συνδέεται ούτε με την κοινωνικο-οικονομική κρίση που αυτή τη στιγμή υπάρχει, δε συνδέεται ούτε με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται καθημερινά στις μονάδες υγείας, αλλά και ούτε γιατί το “καράβι βουλιάζει και πρώτος ο καπετάνιος το εγκαταλείπει”. Η παραίτησή του καθαρά, όπως είπε, έγινε λόγω του ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετεί ένα σύστημα το οποίο είναι εντελώς ξένο, από αυτό που πιστεύει και για το οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει. “Η απόφασή μου βασίζεται στη σταθερή καθημερινή καθοδηγούμενη απόκλιση από τις προσωπικές αρχές και τις αξίες αντίληψης της υγείας, ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Οι λόγοι δεν αφορούν μόνο στις ισχυρές πιέσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, αλλά και κατά την προσωπική μου κρίση, στην αδυναμία εξεύρεσης άμεσων αποτελεσματικών ισοδυνάμων τον τομέα της υγείας με ανταποδοτικό όφελος. Οι προτάσεις οι οποίες έχουμε καταθέσει δεν εισακούονται. Ο ρόλος του διοικητή, ο ρόλος των συνεργατών είναι διαμεσολαβητικός, ανάμεσα στους πολίτες, τους εργαζομένους και στο σύστημα. Όταν αυτός ο ρόλος χάνει το νόημά του και την ύπαρξή του, δεν έχει λόγο να υπάρχει”. Επισήμανε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας γράφει για άλλη μια φορά στα “παλαιά του υποδήματα”, το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας. “Αν δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να δοθεί αυτή η εξαίρεση της νησιωτικότητας, τότε το σύστημα δε μπορεί να έχει τάσεις αξιοπρέπούς συνέχειας”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιργής επισήμανε, όπως αναφέρει άλλωστε και στην επιστολή της παραίτησής του προς τον υπουργό Υγείας, οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ιδίως στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα και Περιφερειακά Ιατρεία των 24 νησιών των Κυκλάδων, είναι εξαιρετικά αυξημένες, με ορατό πλέον τον κίνδυνο απειλής για την ασφάλεια της υγειονομικής εξυπηρέτησης των πολιτών. Μίλησε για περιθωριοποίηση των μονάδων υγείας των Κυκλάδων, για μη αναζήτηση και εφαρμογή από την πλευρά του υπουργείου, των τεκμηριωμένων προτάσεων που είχαν καταθέσει προκειμένου να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του συστήματος.

“Θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να διακδικήσουμε αυτό που μας στερείται, το δικαίωμα δηλαδή της ίσης μεταχείρισης με το κέντρο και ίση μεταχείριση με το κέντρο έχει επιπλέον δαπάνη για τα νησιά. Αυτή είναι η ίση μεταχείριση και δεν είναι η οριζόντια περικοπή ανεξαρτήτως των αξιολογήσεων. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της παιραίτησής μου. Δε μπορώ πλέον να συμμετάσχω σε μια δέσμευση, είτε αυτή την ονομάσουμε μνημόνιο συνεργασίας, είτε την ονομάσουμε μνημόνιο κατανόησης. Σε μία δέσμευση που ουσιαστικά οδηγεί στην εφαρμογή και στη συμμετοχή μου, σκληρών, βίαιων και μνημονιακών απαιτήσεων, τα οποία ούτε επέλεξα να υπηρετήσω, ούτε θα ήθελα να υπηρετήσω. Έχοντας και την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, ξέρω ότι αυτά που λέω μπορεί να ακουστούν ενδεχομένως σκληρά, δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Είναι το σύστημα αυτό που για άλλη μια φορά μας απωθεί, μας εξωθεί, αλλά το σύστημα το κάνουν οι άνθρωποι και αν ενωθούμε όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότεροι τότε ενδεχωμένως να μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για τον τόπ, ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας τις ευχαριστίες του σε όλους τους συνεργάτες του.

“Τα προβλήματα στις μονάδες υγείας είναι πάρα πολλά”

Ο Μιχάλης Ζόρμπας, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σύρου, αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Τσιργή, αλλά και στην συνεργασία που υπήρξε με το επιστημονικό προσωπικό, η οποία, όπως είπε ήταν άριστη, ενώ τόνισε ότι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, ζητώντας του να παραμείνει στη θέση του διοικητή.

Ο κ. Ζόρπας, αναφέρθηκε στα πολύ σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της υγείας, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες των νησιών. “Τα προβλήματα είναι πολλά. Καταρχήν θα ξεκινήσω από το εφημεριακό καθεστώς. Ο κόσμος δε γνωρίζει ότι το νοσοκομείο μας, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο της Σύρου, αλλά είναι και νοσοκομείο Νάξου και υποστηρίζει και τα 24 νησιά των Κυκλάδων. Οι προϋπολογισμοί είναι τόσο μειωμένοι που το εφημεριακό καθεστώς των νησιών δεν καλύπεται. Εδώ στη Σύρο παλεύουμε και κατορθώνουμε και καλύπτουμε όλα τα περιστατικά. Στα νησιά, αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν υπάρχουν γιατροί. Παραιτούνται οι νέοι γιατροί και φεύγουν στο εξωτερικό. Διορίζονται οι αγροτικοί ιατροί στα νησιά, υπηρετούν για ένα μήνα και μόλις βλέππουν την κατάσταση που επικρατεί, δηλώνουν παραίτηση. Οι αμοιβές τους δε φτάνουν ούτε για το ενοίκιό τους. Τα προγράμματα εφημερίας δεν καλύπτονται στα νησιά. Δεν μπορεί ένας γιατρός να εφημερεύει και τις 30 ημέρες και να μη αμοίβεται. Σας διαβεβαιώ ότι τα προγράμματα στις μονάδες των νησιών, δεν είναι ασφαλής πια. Πρόβλημα υπάρχει και με τις προμήθειες. Τα πράγματα δεν οδηγούνται σε καλό σημείο”, επισήμανε σκιαγραφόντας με αυτό τον τρόπο την κατάσταση που επικρατεί.

Καταλήγοντας ο κ. Ζόρπας, τόνισε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κόσμος θα πρέπει να νοιώθει ασφάλεια στο νοσοκομείο της Σύρου, διότι, όπως είπε, όλοι κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν.

“Κέρδισε την εμπιστοσύνη μας. Συνεργαστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Απόστολος Ευκαρπίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία με το Δημήτρη Τσιργή, σημειώνοντας ότι λειτούργησε ως καθοδηγητής τους και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. “Κατάφερε πολύ γρήγορα να μας κερδίσει, να μας κάνει ομάδα. Κατάλαβε πολύ γρήγορα τα κενά του συστήματος και πολύ γρήγορα συντονιστήκαμε και παράξαμε ένα αξιόλογο έργο. Όλοι είχαμε ανάγκη από έναν καθοδηγητή που να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας”.

Ο κ. Ευκαρπίδης τόνισε ότι παρά τις τρομερές δυσκολίες που υπήρχαν και υπάρχουν και παρά τα κενά που παρουσιάζονται σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια προσέφερε υπηρεσίες υγείας σε 14.000 άτομα, νοσηλεύτηκαν 3.500, έγιναν 9.000 αιμοκαθάρσεις και 2.500 χειρουργεία.

"Όλα αυτά έγιναν κάτω από μία περίοδο κρίσης που τη βιώσαμε και συνεχίζουμε και τη βιώνουμε, αλλά θεωρώ ότι σταθήκαμε με αξιοπρέπεια όλοι οι εργαζόμενοι και ανταποκριθήκαμε σε αυτό το έργο. Αυτό για εμένα είναι ένα συγκλονιστικό επίτευγμα. Μπορούμε να σταθούμε όρθιοι”, υπογράμμισε.

Κανένα νέο για τον Οργανισμό

Σύμφωνα με τον κ. Τσιργή, δεν υπάρχει κανένα νεότερο για το θέμα του Οργανισμού του νοσοκομείου. Όπως είπε, αξιολογείται θετικά εκ νέου σύμφωνα με τις προτάσεις της διοίκησης. “Η διαβεβαίωση που υπάρχει είναι ότι οι προτάσεις μας θα εξεταστούν και θέλω να ελπίζω ότι αυτά θα περάσουν. Όμως ο Οργανισμός εμπεριέχει και άλλα θέματα, για τα οποία θα μου επιτρέψεται να αμφιβάλω αν θα εγκριθούν.