Πήρε πίσω το υπουργείο, τα χρήματα που προοριζόταν για τις εφημερίες

Για κλάματα

Μία μέρα πριν καταβληθούν οι εφημερίες στο νοσοκομείο της Σύρου, το κονδύλι πάγωσε προκειμένου με τα χρήματα αυτά να πληρωθούν οι γιατροί της Χίου

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Αυτά που συμβαίνουν στον τομέα της υγείας, μόνο τραγικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Το υπουργείο Υγείας φαίνεται καθαρά ότι βρίσκεται πλέον υπό διάλυση και το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.

Από τη μία ο ίδιος ο υπουργός χθες μίλησε για ανασχηματισμό των διοικήσεων των νοσοκομείων, αφού θα προσληφθούν συνολικά 87 νέοι διοικητές και 93 αναπληρωτές, χωρίς όμως αυτοί οι νέοι μάνατζερ, να μπορούν ουσιαστικά να διοικήσουν.

Ο λόγος δεν είναι άλλος, αφού στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η πλήρης ισοπέδωση της υγείας, με στόχο την ιδιωτικοποίηση της.

Έκαναν φτερά

Τρανταχτό παράδειγμα, η τελευταία κωμικοτραγική κίνηση. Συγκεκριμένα, ενώ έδωσε τα χρήματα για να πληρωθούν οι εφημερίες των τελευταίων μηνών στο προσωπικό του νοσοκομείου Σύρου, τα ζήτησε πίσω για να πληρωθούν οι εφημερίες του νοσοκομείου Χίου.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζόρπας, το υπουργείο Υγείας απέστειλε το σχετικό κονδύλι που προοριζόταν για να πληρωθούν οι ήδη “πετσοκομμένες” εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, αλλά μία μέρα ακριβώς πριν την καταβολή τους, το υπουργείο έδωσε εντολή τα χρήματα να δοθούν πίσω και να δοθούν στις εφημερίες που οφείλονται στο αντίστοιχο προσωπικό της Χίου.

Οι γιατροί δε γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν αφού είναι άγνωστες οι βουλές του αρμόδιου υπουργείου.

Σύγχυση με τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες

Όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αυτή τη στιγμή ταλανίζει την υγεία, αφού υπάρχει και πλήρης σύγχυση με τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες.

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα στην τοπική κοινωνία ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει ράμματα και ότι οι εγχειρήσεις αναβάλλονται. Ερωτηθείς για αυτό το θέμα, ο κ. Ζόρπας είπε ότι κανένα χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί, απλά υπάρχει ένα σχετικό πρόβλημα με την εταιρία που πήρε τον διαγωνισμό και η οποία δεν έχει να αποστείλει το υλικό. Όμως οι χειρούργοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει. “Είναι αυτό που τόνισα και στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε ο κ. Τσιργής. Γίνονται οι διαγωνισμοί, βγαίνουν οι εταιρίες, αλλά όταν αυτές έχουν πρόβλημα να μας τροφοδοτήσουν με αναλώσιμα υλικά, εμείς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εξω-συμβατικά και από εκεί και πέρα δημιουργούνται προβλήματα. Από εδώ και πέρα θα έχουμε συνέχεια προβλήματα με τις προμήθειες”, τόνισε ο κ. Ζόρπας.

Οι υγειονομικές μονάδες πνέουν τα λοίσθια

Η υγεία βρίσκεται στο “κόκκινο” και το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, καταρρέει και φαίνεται καθαρά ότι κάποια από αυτά θα κάνουν ουσιαστικά αναστολή της λειτουργίας τους.

Σε κινητοποιήσεις οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, οι γιατροί στο Ρέθυμνο, στον Ευαγγελισμό. Από την μία άκρη στην άλλη, παρατηρείται αποσάθρωση της δημόσιας υγείας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο τη Ζακύνθου. Ο Διοικητής παραιτήθηκε αδυνατώντας να διοικήσει ένα νοσοκομείο με εξωφρενικά χαμηλό προϋπολογισμό. Τα φάρμακα τελειώνουν, η καθαριότητα σταμάτησε, τα τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται.

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης διαγράφει “ισοηλεκτρική γραμμή”. Δεν διαθέτει Διοικητή, ενώ ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας που τον αναπλήρωνε, παραιτήθηκε.

Το νοσοκομείο της Ρόδου, βιώνει και αυτό τα ίδια προβλήματα. Η επιστολή των γιατρών της συγκεκριμένης μονάδας, αναδεικνύει το τι επικρατεί.

Όπως δηλώνουν, δεν τους έχει δοθεί έως τώρα η εφημεριακή αποζημίωση για τις δεδουλευμένες εφημερίες Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Οφείλεται μέρος των δεδουλευμένων των τακτικών εφημεριών των πρώτων 7 μηνών του 2012. ό,τι ήθελε να συμβεί από εδώ και στο εξής, την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χτυπώντας ουσιαστικά το καμπανάκι του “κινδύνου”.

Ακριβώς την ίδια κατάσταση βιώνει και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λειτουργεί σε οριακή κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη. Το κονδύλιο των εφημεριών για το 2013, έχει ακρωτηριαστεί κατά 28%, σε σχέση με πέρυσι. Από 245 χιλιάδες ευρώ το μήνα μειώθηκε στις 177 χιλιάδες. Οι ταχτικές δεδουλευμένες εφημερίες παραμένουν απλήρωτες από τον Δεκέμβριο και οι πρόσθετες από τον περασμένο Ιούλιο. Απλήρωτες έχουν παραμείνει οι περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών του 2012 και 2011. Οι δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου έχουν υπερβεί κατά 10% το προβλεπόμενο κονδύλι και ενδέχεται να πληρωθούν περικομένες. Αν δεν αυξηθεί το κονδύλι των εφημεριών άμεσα, σύμφω να με τις ανάγκες των κλινικών και των τμημάτων, το πρόγραμμα εφημεριών θα είναι επισφαλές για τους ασθενείς. Βασικές ελλείψεις υπάρχουν σε υλικά, φάρμακα και σε προσωπικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ 2 ΦΩΤΟ