Αντιδράσεις και από τον ΕΟΑΕΝ

Πρόταση υπαγωγής των γραφείων τουρισμού στην Περιφέρεια

  • Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2013 - 09:15

Πολλαπλούς αποδέκτες έχει η επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) σχετικά με την κατάργηση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού του ΕΟΤ.

Εκπροσωπώντας το σύνολο των νησιωτικών επιμελητηρίων της χώρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, Θρασύβουλος Καλογρίδης, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην προοπτική αυτή, διαμηνύοντας στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού και Εσωτερικών ότι μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε καμία λειτουργική βελτίωση ή ουσιαστική εξοικονόμηση κόστους, αλλά, αντιθέτως, θα αυξήσει τη γραφειοκρατία και θα επιβαρύνει τους επιχειρηματίες με περισσότερα έξοδα λόγω πολλαπλών μετακινήσεων. Σύμφωνα με την επιστολή, μια τέτοια ενέργεια φαίνεται πως «αγνοεί τις ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού νησιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, σε μια εποχή που υποτίθεται ότι το κράτος προσβλέπει στην ενίσχυση του τουρισμού για έξοδο από την κρίση».

Συγκεντρωτισμός και πισωγύρισμα

Η πρόταση που διατυπώνεται από τον ΕΟΑΕΝ στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται επίσης σε βουλευτές των νησιών, αιρετούς περιφερειάρχες, επιμελητήρια και ΕΟΤ, είναι η υπαγωγή των ΠΥΤ ΕΟΤ και των παραρτημάτων τους στην οργανωτική δομή των αιρετών Περιφερειών. Με άλλα λόγια, προτείνεται οι διευθύνσεις τουρισμού, που ήδη λειτουργούν στις αιρετές Περιφέρειες, να αναλάβουν το σύνολο των υπηρεσιών που σήμερα παρέχουν οι ΠΥΤ ΕΟΤ, με τη μεταφορά σε αυτές του υπηρετούντος προσωπικού και των σχετικών πιστώσεων μισθοδοσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζεται στην επιστολή, αντιμετωπίζουμε μια απόπειρα επιστροφής στο συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτό το πισωγύρισμα.