Νέα διαμαρτυρία για την κατάργηση της ΠΥΤ ΕΟΤ

Υπονομεύεται το τουριστικό μέλλον στις Κυκλάδες

  • Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2013 - 09:15

Ο ένας μετά τον άλλον μπαίνουν στο χορό των αντιδράσεων φορείς των Κυκλάδων που εμπλέκονται με τον τουρισμό, μετά τη δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης για την κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ) του ΕΟΤ.

Με επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, Γιώργος Βαρθαλίτης, τονίζει ότι η ενδεχόμενη κατάργηση της ΠΥΤ ΕΟΤ Ν. Αιγαίου και μεταφοράς της έδρας της στον Πειραιά, θα υπονομεύσει το τουριστικό μέλλον των Κυκλάδων.

Συγκεντρωτισμός χωρίς οφέλη

«Είναι απορίας άξιον», διερωτάται στην επιστολή του ο κ. Βαρθαλίτης, «πώς οι έννοιες “νησιωτικότητα”, “μεταφορικό ισοδύναμο”, “αποκεντρωμένη διοίκηση”, “ηλεκτρονική διακυβέρνηση”, “διοικητική μεταρρύθμιση”, οι οποίες κατά κόρον χρησιμοποιούνται από πολιτικά πρόσωπα, μπορούν να συνδεθούν με την συγκεκριμένη πρόταση η οποία -κατά την άποψη- μας συγκεντρώνει το κράτος γύρω από την πρωτεύουσα χωρίς αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα και παράλληλα δυσκολεύει την συναλλαγή με τον επιχειρηματία σε έναν από τους τουριστικότερους νομούς της Ελλάδας».

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, παρά την υποστελέχωσή της η υπηρεσία τουρισμού των Κυκλάδων λειτουργεί υποδειγματικά, ενώ, αν και συμφωνεί με το κυβερνητικό πνεύμα των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση πόρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αναδιάρθρωση των δομών, ο κ. Βαρθαλίτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πρόταση περί κατάργησης του γραφείου τουρισμού, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους αυτούς.

Να αποσυρθεί η πρόταση

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων, ζητά την απόσυρση της πρότασης και την απομάκρυνση κάθε σκέψης κατάργησης των ΠΥΤ των νησιών, ζητώντας μάλιστα από την Υπουργό να πληροφορήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γραπτώς σχετικά με το σκεπτικό και την επιχειρηματολογία της πρότασης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Την ίδια ώρα, δια στόματος του Προέδρου, τα μέλη της Ένωσης δηλώνουν διαθέσιμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το ζήτημα όποτε αυτό ζητηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού εκ μέρους του υπουργείου που διατύπωσε την εν λόγω πρόταση, έχει θιγεί από τους περισσότερους φορείς που αντιδρούν στον ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάργησης, με την επισήμανση ότι τέτοιες δομικές αλλαγές δεν μπορούν να σχεδιάζονται ερήμην των ενδιαφερομένων, οι απόψεις των οποίων ούτε καν ζητήθηκαν.