Φταίνε οι διοικητές των νοσοκομείων για τις απλήρωτες εφημερίες, δηλώνει ο υπουργός Υγείας

Διαψεύδει ο Δημήτρης Τσιργής

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Αλαλούμ, επικρατεί μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας για το θέμα της

πληρωμής των εφημεριών.

Ο υπουργός Υγείας ξεπερνώντας κάθε όριο, βγήκε την περασμένη Πέμπτη και δήλωσε ότι για το θέμα αυτό ευθύνονται οι διοικητές των νοσοκομείων, προαναγγέλλοντας μάλιστα και τη διενέργεια ελέγχου.

Όμως αυτό είναι μέγα ψέμα, αφού οι εφημερίες δεν καταβάλλονται για ένα και μοναδικό λόγο. Για να ευημερούν και πάλι οι αριθμοί.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας θέλει να δείξει στην Τρόικα για το πρώτο τρίμηνο του 2013, πλεονασματικό ταμείο και για αυτό καθυστερεί και τις εφημερίες.

Θα υπενθυμίσουμε και αυτό που συνέβη πριν από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο Σύρου, όταν οι πιστώσεις για τις εφημερίες δόθηκαν τελικά όχι τους δικούς μας γιατρούς, αλλά για να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου Χίου.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο διοικητής, Δημήτρης Τσιργής, δήλωσε ότι “οι διοικήσεις δεν έχουν καμία ανάμειξη στο συγκεκριμένο θέμα. Διαψεύδω κατηγορηματικά αυτό που είπε ο υπουργός. Ανάμειξη έχουν μόνο οι διοικητές των ΥΠΕ και των υπουργείων, κανένας άλλος. Έτσι και αλλιώς τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνονται και αποστέλλονται στην ΥΠΕ και εκείνη στέλνει τις εφημερίες και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο, να πληρώσουμε ή να μην πληρώσουμε”.

Πέφτουν τα εξώδικα “βροχή”

Οι γιατροί γνωρίζοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας είναι απλώς φτηνές δικαιολογίες, ξεκίνησαν την κατάθεση εξωδίκων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, δήλωσε ότι έχουν αποστείλει εξώδικο προς τον υπουργό υγείας κ. Λυκουρέντζο, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα και τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών.

Αντικείμενο του εξωδίκου είναι η κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών στους γιατρούς των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της ώρας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, οι γιατροί είναι απλήρωτοι για δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου του έτους 2012 και Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου του έτους 2013. Επίσης, πάρα πολλά νοσοκομεία έχουν απλήρωτες και τις δεδουλευμένες εφημερίες του μήνα Νοεμβρίου του έτους 2012, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών έχει απλήρωτες τις δεδουλευμένες εφημερίες από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 μέχρι και σήμερα.

Τέλος, οι δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες, στη συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων, από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012 και εφεξής, ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία, στα οποία οφείλονται πρόσθετες εφημερίες δώδεκα (12) μηνών.

Στο εξώδικο η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας για παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά σε βάρος των Ιατρών Ε.Σ.Υ. και τον καθιστά υπεύθυνο για τις κινητοποιήσεις, στις οποίες εξωθεί τους Ιατρούς του Ε.Σ.Υ.