Μία εβδομάδα προθεσμία δίνει ο Δήμαρχος Τήνου στους αρμοδίους για την επίλυση των προβλημάτων

Τελεσίγραφο για το Κέντρο Υγείας

  • Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2013 - 06:00

Αυστηρή προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση απευθύνει ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας του νησιού, καλώντας τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Υγείας.

Είχε προηγηθεί στις 23 Απριλίου έγγραφο του Δημάρχου προς το Νοσοκομείο Σύρου, τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και τον Υπουργό Υγείας, με το οποίο ζητούσε την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας του νησιού, εκφράζοντας, παράλληλα την έντονη ανησυχία του για την υποστελέχωση της ιατρικής υπηρεσίας ενόψει του Πάσχα αλλά και της θερινής περιόδου. Ωστόσο, οι παραλήπτες του εγγράφου έμειναν «ασυγκίνητοι», αφού δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση. Με χθεσινό κατεπείγον έγγραφό του, το οποίο κοινοποιείται σε μια σειρά υψηλών παραληπτών, μεταξύ αυτών τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους Βουλευτές του Νομού και την επιτελική αρχή του Κέντρου Υγείας, ο Δήμαρχος Τήνου θέτει προ των ευθυνών τους τούς φορείς που εμπλέκονται με την υγειονομική περίθαλψη στο νησί, κάνοντας λόγο για μια διαρκώς επιδεινούμενη «επιεικώς απαράδεκτη» κατάσταση η οποία «εγκυμονεί σοβαρούς δυνητικούς κινδύνους».

Σοβαρή υποστελέχωση

Ο κ. Κροντηράς περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου, όπου το υπό κατάρτιση πρόγραμμα των εφημεριών του Μαΐου δεν περιλαμβάνει την καθημερινή παρουσία Γενικού Γιατρού, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Όπως σημειώνει, αυτό οφείλεται πρωτίστως σε πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί λόγω της συνεχούς απουσίας από την υπηρεσία ενός παθολόγου αλλά και στα κενά που υπάρχουν στο Κ.Υ. Σε προηγούμενο έγγραφό του, μάλιστα, για το οποίο ουδεμία αντίδραση υπήρξε, ο Δήμαρχος είχε ενημερώσει την εποπτεύουσα αρχή του Νοσοκομείου Σύρου, ότι ο παθολόγος απουσιάζει συνεχώς και επί μακρόν και σημειωνόταν ότι πιθανολογείται η διαιώνιση αυτής της προβληματικής κατάστασης.

Ταυτόχρονα, εκτός της ελλιπούς στελέχωσης σε γενικούς γιατρούς, στο ΚΥ προβλέπονται οκτώ θέσεις αγροτικών ιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένες μόλις οι τρεις. Όπως αναφέρει ο κ. Κροντηράς «θέλω να επισημάνω και τις ευθύνες που μπορεί να δημιουργηθούν σε περίπτωση -ό μη γένοιτο- ιατρικού λάθους, από το γεγονός ότι οι εφημερίες δεν καλύπτονται καθημερινά με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή χωρίς την φυσική παρουσία στο Κέντρο Υγείας, Γενικού Ιατρού ή Παθολόγου», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν αρμόζει σε έναν τουριστικό και προσκυνηματικό προορισμό του διαμετρήματος της Τήνου.

Αποκατάσταση της νομιμότητας

Επιδιώκοντας την αποκατάσταση της νομιμότητας και της άρτιας λειτουργίας του ΚΥ, ο Δήμαρχος ζητά να προκηρυχθεί η υπάρχουσα κενή οργανική θέση του Διευθυντή Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας που υπάρχει στο οργανόγραμμα του ΚΥ, να προσληφθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες δύο γενικοί γιατροί ή δύο παθολόγοι επίκουροι καθώς και ένας επικουρικός ιατρός ακτινολόγος για έναν χρόνο, μιας και η θητεία του ήδη υπηρετούντος λήγει τον επόμενο μήνα. Ταυτόχρονα, ζητά την προκήρυξη για την κάλυψη μόνιμης κενής θέσης ΤΕ χειριστή ακτινολόγου ή -σε διαφορετική περίπτωση- την πρόσληψη μέσω των καταστάσεων επικουρικού προσωπικού της ΔΥΠΕ.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους… εγγράφως

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Κροντηράς, «μπορεί να καταφέραμε να περάσουμε το Πάσχα, χάρη στην εντατικοποίηση του ιατρικού προσωπικού μας αλλά δεν είναι δυνατόν να πορευτούμε έτσι ενόψει θέρους», καλώντας τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και να τον διαβεβαιώσουν εγγράφως ότι η κατάσταση που περιγράφει είναι ασφαλής και σύμφωνη με τον νόμο. «Αυτοί που δεν μπορεί να είναι ήσυχοι με τις εξελίξεις αυτές είναι οι αρμόδιοι, διότι η κατάσταση που διαμορφώνεται κινείται εκτός νομικού πλαισίου αλλά και στις παρυφές της έκθεσης όλων των κατοίκων και όλων των φίλων και επισκεπτών μας, σε δυνητικό κίνδυνο», υπογραμμίζει, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι η αναφορά του για τους ενδεχόμενους κινδύνους δεν έχει ίχνος υπερβολής και ότι «η ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί βαρύνει τους αρμοδίους».

Η υπομονή εξαντλήθηκε!

Διαμηνύοντας ότι η υπομονή της Τήνου εξαντλήθηκε ο Δήμαρχος του νησιού δίνει στους αρμοδίους χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας από την ημερομηνία λήψης του εγγράφου του, ώστε να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα, ενημερώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι του νησιού, οι Τηνιακοί που διαμένουν στην Αθήνα, αλλά και όλοι οι φίλοι της Τήνου θα βρεθούν στο Υπουργείο Υγείας απαιτώντας συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό. Στόχος είναι να διεκδικήσουν τα αυτονόητα και να θυμίσουν «για νιοστή την ξεχασμένη από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας αλλά και να έχουμε -τουλάχιστον εμείς- την συνείδησή μας ήσυχη ότι αξιώσαμε για το νησί μας κάθε δυνατότητα να ζει, αγωνίζεται και υποδέχεται στην αγκαλιά του πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, σε συνθήκες στοιχειώδους ασφάλειας».

Ετικέτες: