Καταβάλλονται οι εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Σε αναμονή μόνιμων λύσεων για την Υγεία

Παράταση της θητείας των αγροτικών σε τέσσερα νησιά-Επαναπροκηρύσσεται η θέση παιδιάτρου στην Πάρο
  • Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Με «μπαλώματα» φαίνεται πως προσπαθεί το Υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει τη σοβαρή κατάσταση η οποία διαιωνίζεται στις υγειονομικές μονάδες του Νομού Κυκλάδων, όπου η υποστελέχωση έχει φέρει σε απόγνωση κατοίκους και εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Για μήνες τώρα φορείς των νησιών υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε προσωπικό πληρωμάτων ΕΚΑΒ, που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών, ζητώντας την άμεση στελέχωσή τους με μόνιμους ιατρούς ειδικοτήτων. Με πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργού παρατείνεται η θητεία αγροτικών γιατρών σε τέσσερα νησιά ενώ επαναπροκηρύσσεται η θέση του παιδιάτρου στην Πάρο, η οποία είχε μείνει ακάλυπτη. Την ίδια ώρα πάντως, προς εξομάλυνση φαίνεται ότι οδεύει το θέμα της έγκαιρης καταβολής των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, κατόπιν εφαρμογής πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης περί αναδρομικής εξόφλησής τους.

Νέα πρόσκληση για παιδίατρο στην Πάρο

Την τελευταία ημέρα του Μαΐου με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι γιατροί να υποβάλουν συμπληρωματικές αιτήσεις από τις 3 έως τις 17 Ιουνίου, για την κάλυψη θέσεων από τους καταλόγους των επικουρικών γιατρών. Βάσει της πρόσκλησης, για τις Κυκλάδες υπάρχει μία θέση παιδιατρικής για το Κέντρο Υγείας Πάρου. Η θέση του παιδιάτρου στο ΚΥ Πάρου έπρεπε να είχε καλυφθεί με προηγούμενη απόφαση που είχε υπογράψει ο Υπουργός Υγείας στα τέλη Μαρτίου, για τον διορισμό δύο επικουρικών γιατρών (ορθοπεδικού και παιδιάτρου) στο νησί, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού ζητούσαν επιτακτικά την κάλυψη των οργανικών θέσεων με μόνιμους γιατρούς ειδικοτήτων. Ωστόσο, ο ορθοπεδικός ανέλαβε τα καθήκοντά του αλλά η θέση του παιδιάτρου παρέμεινε έως σήμερα κενή, καθώς δεν προσήλθε ως όφειλε, για να αναλάβει υπηρεσία. Έτσι, η ίδια θέση επαναπροκηρύσσεται και, λαμβανομένης υπόψη της χρονοβόρας διαδικασίας η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, φαίνεται ότι παιδίατρος δεν θα εμφανιστεί στην Πάρο παρά μετά τον Ιούνιο.

Παρατείνεται η θητεία των αγροτικών

Την ίδια ώρα με αποφάσεις του Υπουργού, οι οποίες υπεγράφησαν στις 29 Μαΐου, παρατείνεται η παραμονή αγροτικών γιατρών, η θητεία των οποίων λήγει εντός των ημερών, σε τέσσερις υγειονομικές μονάδες των νησιών. Συγκεκριμένα, παρατείνεται από 13/6 η παραμονή της αγροτικής γιατρού που υπηρετεί στο Π.Ι Κιμώλου, από 9/6 του αγροτικού γιατρού που υπηρετεί στο ΠΙ Εμπορειού Θήρας, από 24/6 της γιατρού που υπηρετεί στο ΚΥ Νάξου και από 21/6 του αγροτικού στο ΠΙ Δρυοπίδας Κύθνου. Βάσει της απόφασης, η θητεία των αγροτικών γιατρών παρατείνεται από την ημερομηνία λήξης της υπηρεσίας υπαίθρου μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας από νέο γιατρό και όχι περισσότερο από δώδεκα μήνες. Πάντως, δίνεται η δυνατότητα στους ήδη υπηρετούντες αγροτικούς γιατρούς να μην αποδεχθούν την παράταση της παραμονής τους στην υγειονομική μονάδα στην οποία υπηρετούν, κάτι το οποίο θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως στην εποπτεύουσα αρχή.

Καταβάλλονται οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών

Εντωμεταξύ, με άλλη απόφαση του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να καταβληθούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών ολόκληρης της χώρας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Το Υπουργείο εκταμιεύει 59 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, εκ των οποίων 571.493,75 ευρώ κατανέμονται στην υγειονομική περιφέρεια των Κυκλάδων. Από αυτά τα 485.397,75 ευρώ αφορούν τις εφημερίες γιατρών του Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» και 86.096 τις εφημερίες των γιατρών του πρώην ΓΝ-ΚΥ Νάξου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώνονταν έως και πολύ πρόσφατα στην αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας, απεργίες ακόμη και εξώδικα προς τον αρμόδιο Υπουργό, μέσω των οποίων τον καθιστούσαν υπεύθυνο για τις συνέπειες των κινητοποιήσεων, προωθήθηκε νομοθετική ρύθμιση από τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, για τη διευκόλυνση της καταβολής των εφημεριών. Μάλιστα, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας πριν από περίπου δύο μήνες στη Βουλή, κατήγγειλε για αγκυλώσεις το Υπουργείο Οικονομικών, στοχοποιώντας τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τους οποίους είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να εμποδίζεται η ροή της χρηματοδότησης, λόγω των δικών τους «εμμονών», από τη στιγμή που μια απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Με την απόφαση του Υπουργείου, η οποία υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα στις 30 Μαΐου, φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος της μια προβληματική κατάσταση, αφού, αυτή τη φορά, αν δεν σκοντάψει σε νέους σκοπέλους, υλοποιείται η υπουργική δέσμευση περί αναδρομικής εξόφλησης όλων των εφημεριών.