"Αργοπεθαίνει" το υποκατάστημα του ΙΚΑ Σύρου

Τραγική η έλλειψη γιατρών

Η ποστελέχωση του ΙΚΑ Σύρου, κυρίως από ιατρικό προσωπικό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά καθημερινά επιδεινώνεται με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να υφίσταται μεγάλη ταλαιπωρία.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε με επιστολή του στον Διοικητή του ΙΚΑ, αλλά και στον υπουργό Υγείας, ο Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Για το συγκεκριμένο θέμα εκτεταμένο αγώνα έχει δώσει το Σωματείο των Συνταξιούχων Κυκλάδων, ο πρόεδρος του οποίου, μιλά στην “Κοινή Γνώμη”.

“Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας”

Επιστολή προς τον Διοικητή του ΙΚΑ με κοινοποίηση της και στον Υπουργό Υγείας, με αντικείμενο τη «στελέχωση με ιατρικό προσωπικό των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ, έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρεται στην έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στα τοπικά παραρτήματα του ΙΚΑ, με ειδική αναφορά στο παράρτημα του ΙΚΑ της Σύρου, από το οποίο λείπουν σημαντικές ειδικότητες ιατρών. “Τελευταίο αρνητικό παράδειγμα, η αποχώρηση του οδοντιάτρου με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασφαλισμένοι να αναγκάζονται πλέον να προσφεύγουν σε ιδιώτες οδοντιάτρους και να επιβαρύνονται περαιτέρω οικονομικά. Σήμερα οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στους μισθούς τους. Θεωρώ ότι βασικό μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον η υγειονομική κάλυψη τους. Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου. Η απουσία ιατρικής περίθαλψης αναγκάζει τους δημότες μας να μετακινούνται στην Αθήνα, ή σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα με σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και με μεγάλη προσωπική ταλαιπωρία”, σημειώνει ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων.

Ο κ. Δεκαβάλλας, τονίζει στην επιστολή, ότι θα πρέπει να αντιληφθεί πλέον η πολιτεία, αλλά και κάθε αρμόδιος θεσμικός φορέας, ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και είναι εντελώς άδικο να τίθενται εκτός του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας. “Τόσο η αντοχή τους, όσο και η ανοχή τους έχουν πλέον εξαντληθεί. Σας ζητούμε λοιπόν, να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να καλυφθεί η υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ Σύρου, με τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν σήμερα. Το ίδιο ενδιαφέρον σας καλούμε να δείξετε και για όλες τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας, που στερούνται σήμερα του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού. Προσδοκώντας ότι θα δοθούν επιτέλους κάποιες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, η μη επίλυση των οποίων, θα έχει ως αποτέλεσμα την πληθυσμιακή αποψίλωση τους, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

“Είναι αγώνας δεκαετιών”

Για την υποστελέχωση του ΙΚΑ από ιατρικό δυναμικό, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Σωματείο των Συνταξιούχων Κυκλάδων, Γιάννης Χαρίτος, ο οποίος μαζί με τα μέλη του δ.σ έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες εδώ και πολλά χρόνια.

“Στο ΙΚΑ δεν υπάρχουν ειδικότητες ιατρών. Απουσιάζει ο οδοντίατρος, αλλά και άλλες ειδικότητες. Ο θάνατος του παιδιάτρου ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση. Έχουμε μόνο παθολόγους και έναν καρδιολόγο. Καθημερινά οι συνταξιούχοι και όχι μόνο υφιστάμεθα μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν έχουμε γιατρούς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τρέχουμε σε ιδιωτικούς. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι οι συνταξιούχοι έχουμε φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο, οπότε κάποιοι από εμάς δανείζονται χρήματα για να πάνε σε ιδιώτη, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν να πεθάνουν. Είναι κατάντια αυτό που συμβαίνει. Εμείς ως Σωματείο τρέχουμε πολλά χρόνια και κανείς δεν μας έχει ακούσει. Κουραστήκαμε και έχουμε έρθει σε απόγνωση. Μας τα έχουν πάρει όλα. Τη σύνταξή μας, χρήματα δηλαδή που έχουμε πληρώσει στο κράτος, αλλά και την αξιοπρέπειά μας. Μέχρι που θα φθάσει αυτό;”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Τώρα το θυμηθηκε ο κ. Δεκαβάλλας;”

Ο κ. Χαρίτος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, εξαπέλυσε και βαρύ κατηγορώ κατά του Δημάρχου Σύρου, Γιάννη Δεκαβάλλα.

Αιτία, ο χρόνος που επέλεξε να κάνει αυτή την έγγραφη διαμαρτυρία. “Τώρα το θυμήθηκε ο Δήμαρχος; Που είναι τόσα χρόνια που εμείς δραστηριοποιούμαστε με επιστολές, με διαμαρτυρίες, αλλά και με επισκέψεις στην Αθήνα;. Τόσα χρόνια δεν ξέρει τι γίνεται; Γιατί τώρα;”, σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου των Συνταξιούχων.

“Η Περιφέρεια που είναι;”

Όμως ο κ. Χαρίτος εξαπολύει επίθεση και κατά της ηγεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και κατά των περιφερειακών συμβούλων των Κυκλάδων. “Η ηγεσία της Περιφέρειας που είναι; Οι περιφερειακοί σύμβουλοι των Κυκλάδων που είναι; Άφαντοι όλοι. Δεν τους ενδιαφέρει τα προβλήματα του κόσμου; Δεν τους ενδιαφέρει ότι η τρίτη ηλικία είναι πεθαίνει αβοήθητη; Από τότε που Περιφερειάρχης ήταν ο Χαράλαμπος Κόκκινος φωνάζουμε και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ο κόσμος υποφέρει. Καθημερινά υπάρχει κόσμος που εκλιπαρεί για ένα κομμάτι ψωμί, για λίγα μακαρόνια, για ένα κιλό λάδι. Πείνα, δυστυχία και να μην έχεις πρόσβαση και στη δημόσια υγεία. Θέλουν να μας στείλουν μια ώρα νωρίτερα στον τάφο”, σημειώνει.