Ο δήμαρχος Αμοργού για την άμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων του νησιού

Αποχώρηση τεσσάρων ιατρών

- Την ανταπόκριση των υπουργών Υγείας και Εθνικής Άμυνας ζητά ο Ν. Ρούσσος - Θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα

Να αντιληφθούν την “τραγικότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης” στα αγροτικά ιατρεία της Αμοργού μετά την αποχώρηση τεσσάρων ιατρών και να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες για τη στελέχωση των θέσεων, ζητά από τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας ο δήμαρχος Νικήτας Ρούσσος.

Την παρούσα χρονική στιγμή το Κυκλαδονήσι έχει μείνει με έναν γενικό ιατρό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει το σύνολο των περιστατικών μόνος του. Για το εν λόγω θέμα πήρε ομόφωνη απόφαση και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμοργού, στην οποία μεταξύ άλλων ζητά χωρίς καθυστέρηση την πλήρωση των κενών θέσεων με στρατιωτικούς ιατρούς, διαφορετικά θα προχωρήσει από κοινού με τους κατοίκους σε κινητοποιήσεις.

Κάλυψη με στρατιωτικούς ιατρούς

Ειδικότερα, η επιστολή του δημάρχου Νικήτα Ρούσσου η οποία απεστάλη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρει ρητά το αίτημα των αιρετών, οι οποίοι επιθυμούν την άμεση πλήρωση των θέσεων με στρατιωτικούς ιατρούς. “Με ομόφωνη απόφασή του (126/2013) το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμοργού, λόγω της δημιουργηθείσας έκτακτης κατάστασης με την αποχώρηση τεσσάρων αγροτικών ιατρών από το νησί, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο σας την κάλυψη με στρατιωτικούς γιατρούς των κενωθεισών θέσεων” αναφέρει ο κ. Ρούσσος στην επιστολή, συμπληρώνοντας πως, “Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Αμοργού, που εσείς ως υπουργός Υγείας είχατε εγκαινιάσει, υπηρετεί μόνο ένας ιατρός γενικής ιατρικής που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιληφθείτε την τραγικότητα της κατάστασης και θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας”.

Ομόφωνη απόφαση αιρετών

Με ανάλογη επιστολή, ο Νικήτας Ρούσσος απευθύνθηκε και προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη γνωστοποιώντας του το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί στο νησί. “Σε συνέχεια της υπ΄αριθμ. πρωτ. 3638/26-8-2013 επιστολής μας με την οποία ζητούμε την άμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων της Αμοργού με ιατρούς, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου στην συνεδρίασή του στις 27/8 ομόφωνα αποφάσισε (αρ. Απόφασης 126/2013) να εκφράσει την αγανάκτησή του γιατί ακόμα μία φορά το νησί μας βρίσκεται εγκαταλειμμένο και απροστάτευτο στο κυρίαρχο θέμα της Υγείας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων καθώς και του Κέντρου Υγείας. Προκειμένου να γίνει αυτό, εξήγησε ότι απαιτείται “η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων” ώστε “να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτικών ιατρείων της Αμοργού με στρατιωτικούς ιατρούς, όπως γινόταν στο παρελθόν”.

Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Τέλος, στην επιστολή του, ο κ. Ρούσσος αναφέρει πως “η Αμοργός δεν μπορεί να παραμένει χωρίς στοιχειώδη ιατρική φροντίδα και γι’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, εφόσον εντός εύλογου χρόνου δεν ικανοποιηθεί το πάνδημο αίτημά της στελέχωσης των ιατρείων, να προχωρήσει μαζί με τους δημότες σε κινητοποιήσεις προκειμένου αυτό το πάγιο αίτημα να ικανοποιηθεί για να μην τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η ζωή των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών”. Αξίζει να σημειωθεί πως, η παρούσα επιστολή κοινοποιήθηκε και προς τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου και προς το Νοσοκομείο Νάξου.