Πλήρης αποδόμηση των δομών υγείας των νησιών

Κανένα ενδιαφέρον

Οι υπουργικές απαντήσεις για τη στελέχωση των μονάδων

Ανεπίλυτα παραμένουν τα προβλήματα στις δομές υγείας των νησιών, με τις υγειονομικές μονάδες να παραμένουν υποστελεχωμένες, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο για στοιχειώδη στελέχωση τους.

Χωρίς γιατρούς μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας, παρ’ όλα αυτά κομπάζει η κυβέρνηση ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Οι μόνιμοι κάτοικοι να στερούνται τις στοιχειώδεις υγειονομικές υπηρεσίες και οι υπηρετούντες ιατροί να υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

Συνεχείς οι επιστολές των Δημάρχων και των φορέων των νησιών, που όμως δεν βρίσκουν ανταπόκριση, καθώς τα κενά παραμένουν, χωρίς παράλληλα να δείχνει πρόθυμο το υπουργείο να αντιμετωπίσει το θέμα με την αρμόζουσα σοβαρότητα.

Αυτό άλλωστε γίνεται εμφανές και από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Υγείας, στις σχετικές ερωτήσεις και τις αναφορές που κατέθεσε ο Κυκλαδίτης βουλευτής κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Κύρια επωδός σε κάθε υπουργική απάντηση η μη ύπαρξη ενδιαφέροντος για κάλυψη των θέσεων από ιατρούς, χωρίς όμως το υπουργείο να προχωρήσει στη θέσπιση κινήτρων για να επιλύσει το πρόβλημα.

Η περίπτωση της Άνδρου

Εμφανής η υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας για τους κατοίκους της Άνδρου, όπου στο Κέντρο Υγείας της Χώρας υπηρετεί ένας μόνο αγροτικός ιατρός και υπάρχουν 4 κενές θέσεις, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γαυρίου υπηρετεί ένας ιατρός ενώ είναι 2 προβλεπόμενες θέσεις και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κορθίου δεν υπηρετεί κανένας ιατρός, αν και προβλέπονται 2 θέσεις αγροτικών.

Ειδικά για το Κ. Υγείας της Χώρας, η δεύτερη ιατρός που υπηρετεί εκεί δεν έχει εμφανιστεί ποτέ καθώς βρίσκεται με απόσπαση στη Σύρο.

Όσον αφορά δε στο Π.Π.Ι. Κορθίου, αξίζει αν σημειωθεί ότι παραμένει εκτός λειτουργίας αν και το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε προερχόταν από δωρεά, όπως από δωρεές καλύφθηκε και ολόκληρος ο εξοπλισμός του. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τα έκτακτα περιστατικά της περιοχής, με τους κατοίκους να έχουν καταθέσει και σχετική αίτηση προς το υπουργείο με 1500 υπογραφές.

Η απάντηση του υπουργού είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας όταν αναφέρει ότι στο Κ. Υ. της Χώρας υπηρετούν ήδη 3 ιατροί και παραμένει μόνο μία θέση κενή, η οποία όμως έχει προκηρυχθεί, όπως προκηρύχθηκαν και οι δύο θέσεις για το Π.Π.Ι. Κορθίου, χωρίς όμως να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανέναν ιατρό.

Για τις περιπτώσεις άρνησης των αγροτικών ιατρών να υπηρετήσουν στα νησιά των Κυκλάδων λόγω των χαμηλών απολαβών τους και του αντιστρόφως ανάλογου υψηλού κόστους διαβίωσης, είχε προταθεί ως λύση από τον κ. Συρμαλένιο, να προστεθεί στην προκήρυξη για την πρόσληψη αγροτικού ιατρού η δυνατότητα να παρέχεται δωρεάν φιλοξενία στο Π.Π.Ι. Κορθίου, καθώς ο επάνω όροφος του κτιρίου, ο οποίος παραμένει κενός, μπορεί να διατεθεί δωρεάν στον αγροτικό ιατρό και η συγκεκριμένη διευκόλυνση μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για να δεχθεί να αναλάβει κάποιος υπηρεσία. Όμως ο αρμόδιος υπουργός αρκέστηκε σε μία τυπική και άνευ ουσίας απάντηση χωρίς να αναφερθεί καν σε αυτή την πρόταση.

Γιατρός ήρωας στην Κίμωλο

Μία ιατρός εξυπηρετεί το νησί της Κιμώλου, δουλεύοντας καθημερινά σε 24ωρη βάση, υπερβάλλοντας εαυτό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού.

Τις δημόσιες ευχαριστίες του προς την ιατρό είχε εκφράσει ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γ. Μαγκανιώτης, όμως παράλληλα και την απογοήτευση του προς τον υπουργό Υγείας, διότι «παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις ολόκληρης της υπηρεσιακής ιεραρχίας του Υπουργείου επί του δικαίου και νομίμου αιτήματός μας για τοποθέτηση και δεύτερου ιατρού στην Κίμωλο, μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως δεν έχει διενεργηθεί προς το σκοπό αυτό».

Η απάντηση εκ μέρους του υπουργού και σε αυτή την περίπτωση είναι η αναμενόμενη, ότι ενώ έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιατρούς.

Κωλύεται η μετάταξη της νοσηλεύτριας στην Κύθνο

Όταν ο ιερέας του νησιού και νοσηλεύτρια είναι ζεύγος, ένα ολόκληρο νησί μπορεί να μείνει χωρίς τις υπηρεσίες ούτε του ενός ούτε του άλλου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύθνου, όπου ενώ όλα έδειχναν ότι το θέμα είχε διευθετηθεί με τη συνέχιση των αποσπάσεων της νοσηλεύτριας, τελικώς η εμφανής αδυναμία λειτουργίας της κρατικής μηχανής το άφησε σε εκκρεμότητα.

Για την πλήρη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων του νησιού, η απάντηση εκ μέρους του υπουργού Υγείας αναφέρει ότι δόθηκαν παρατάσεις θητείας στους 2 αγροτικούς ιατρούς που υπηρετούν στο Π.Π.Ι. Δρυοπίδας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση για τις συγκεκριμένες θέσεις υπάρχει επαναπροκήρυξη όμως δεν υπάρχει εκ μέρους των ιατρών εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το ίδιο ισχύει και για την επάνδρωση του Π.Ι. Κύθνου.

Όσον αφορά στην περίπτωση της νοσηλεύτριας, αποποιείται της όποιας ευθύνης το υπουργείο υγείας, καθώς παρά του ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, η διαδικασία μετάταξης της έχει σταματήσει από το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ανατολικής Αττικής στο οποίο βρίσκεται η οργανική της θέση.

Στο Περιφερειακό τα προβλήματα σε Πάρο-Αντίπαρο

Συνεχίζει να συνεδριάζει, να αγωνιά και να δραστηριοποιείται το Συντονιστικό των φορέων για την υγεία στην Πάρο, με τα προβλήματα στις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης της Πάρου και της Αντιπάρου να παραμένουν ανεπίλυτα.

Η σημαντική υποστελέχωση που συνεχίζεται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε επάνδρωση των μονάδων του ΕΚΑΒ, οδήγησε τον φορέα να ζητήσει στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάρο στις 30 Σεπτεμβρίου, να συζητηθούν τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που παρουσιάζουν τα νησιά.

Σχετικό αίτημα απηύθυναν προς την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πάρου κ.κ. Παντελής Τζανακόπουλος και Κώστας Μπιζάς, προκειμένου το θέμα να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.