Αντιδρούν Σύλλογοι και Φορείς σε διασπαστικές τακτικές και ζητούν την ενότητα για τα θέματα Υγείας και το Συντονιστικό

Κόντρα στη λογική διχασμού

“Να προασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην Υγεία” επισημαίνουν όσοι εξέδωσαν ανακοινώσεις

Μπαράζ ανακοινώσεων από Συλλόγους και Φορείς έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες, στο περιεχόμενο των οποίων γίνεται λόγος για την ανάγκη προάσπισης του ενωτικού χαρακτήρα του Συντονιστικού Φορέων Υγείας Πάρου - Αντιπάρου, που σκοπό έχει τον κοινό αγώνα για τη διαφύλαξη της Υγείας των νησιωτών.

Πρόκειται για μία προσπάθεια στην οποία οι συμμετέχοντες με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Πάρου, Κώστα Αργουζή έχουν έρθει ουκ ολίγες φορές στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης του αυτονόητου δικαιώματος για απρόσκοπτη συμμετοχή των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας ενώ έντονα, έχουν πρωτοστατήσει ενάντια στην καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και έχει εκμηδενίσει σχεδόν τη δημόσια Υγεία και δη στο νησιώτικο χώρο.

Μάλιστα το ανωτέρω αίτημα περί ενότητας, τονίσθηκε για ακόμη μία φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είχε αναφέρει ο κ. Αργουζής στην “Κοινή Γνώμη”, ανέμενε η στάση αιρετών και παρατάξεων να είναι διαφορετική όσον αφορά στο ευαίσθητο κομμάτι των ζητημάτων περίθαλψης.

Χρ. Βλαχογιάννης: “Μας ενώνουν πολλά περισσότερα”

Ο δήμαρχος Πάρου, Χρήστος Βλαχογιάννης, ασκώντας κριτική στην αδυναμία του περιφερειακού συμβουλίου να εξάγει ολοκληρωμένη “πρόταση διεκδίκησης με προοπτική την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων” για τους νησιώτες, τονίζει αρχικά πως η εν λόγω συνεδρίαση, αποτέλεσε “αφορμή ώστε να αναδειχθούν οι μικροδιαφορές που υπάρχουν ανάμεσά μας και που είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν σ’ ένα πολυσυλλεκτικό όργανο όπως είναι το Συντονιστικό για την υγεία”. Ορμώμενος ωστόσο από πλήθος διαφορετικών ανακοινώσεων που ακολούθησαν και οι οποίες μεγιστοποίησαν τις διαφορές, ο κ. Βλαχογιάννης, προσθέτει ότι, “Πιστεύω ότι είναι χρέος όλων μας να βάλουμε μπροστά από τους διαγκωνισμούς και τα πολιτικά τζαρτζαρίσματα για το ποιος θα πλασαριστεί στην πρώτη θέση προβολής, το συμφέρον των κατοίκων του νησιού μας και να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη”. Μάλιστα ο ίδιος, προτείνει πως πρέπει κάθε Σύλλογος και Φορέας ή μεμονωμένο μέλος να εξουσιοδοτήσει “τον μέχρι σήμερα, με την συν-αποδοχή ή συν-ανοχή πρόεδρο του Συντονιστικού κ. Αργουζή, να ορίσει ημερομηνία σύγκλισης του συντονιστικού στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι και στην οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας, τις διαφορές και να διαπιστώσουμε, όπως πιστεύω, για μία ακόμη φορά, ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν προπαντός στην υγεία”.

Σύλλογος Γονέων Πάρου: Κλιμάκωση... μαζικότητας

Από την πλευρά του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Πάρου, στην έκτακτη συνεδρίασή του πριν από δύο ημέρες, αποφάσισε “προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στο θέμα της άτυπης διένεξης που έχει προκύψει μεταξύ φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό της Υγείας μέσω δημόσιων ανακοινώσεών τους”, να συμμετέχει “ενεργά και αδιάλειπτα και χωρίς “όρους” και “αστερίσκους” στις δράσεις του Συντονιστικού Υγείας από την σύστασή του, με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας σε Πάρο και Αντίπαρο, κρίνοντας ότι το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως τους χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους”.

“Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι βασικό κριτήριο αξιολόγησης της προσφοράς όλων των συμμετεχόντων στο Συντονιστικό είναι, πάνω απ΄ όλα, η περιφρούρηση της ενότητας της συλλογικής αυτής προσπάθειας και θα σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε κίνηση τορπιλισμού και διάλυσής της” υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά τα μέλη, επισημαίνοντας πως, “Στην κατεύθυνση αυτή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και καλούμε όλους τους φορείς του Συντονιστικού, να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και ωριμότητας, προασπίζοντας τα ενωτικά και μαζικά χαρακτηριστικά μια προσπάθειας, που η τοπική κοινωνία περιέβαλε με μεγάλη εμπιστοσύνη το χρόνο που πέρασε”.

Ενημερώνουν δε, πως “η Ένωση Γονέων Πάρου δεν αποτελεί έναν απλό Σύλλογο, αλλά λογοδοτεί και απευθύνεται σε 17 επιμέρους Συλλόγους Γονέων” και γι αυτό “βρίσκεται ήδη σε πορεία υλοποίησης η απόφαση που ελήφθη στην τελευταία Ολομέλεια του Συντονιστικού, να στραφούν οι φορείς στη βάση των μελών τους, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις για να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες πάνω στους τρόπους περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πραγματοποίηση Γενικής Απεργίας σε Πάρο και Αντίπαρο”. Συντείνουν τέλος στην πρόταση για σύγκλιση “του λεγόμενου “μικρού Συντονιστικού” στις 30 Οκτωβρίου (18.00) στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου”.

ΚΕΠΠ: Ενότητα και αγωνιστική κινητοποίηση

Ταυτόχρονα η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου, εξηγώντας πως στόχος αποτελεί η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος, υπογραμμίζει πως, πρέπει να σταματήσουν οι διαλυτικές πολιτικές στο πεδίο της Υγείας. “Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, κρίνοντας ότι το γενικό καλό υπερισχύει του στενού παραταξιακού. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα του παριανού λαού σαν τα μάτια μας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δίκια μας. Οι μέχρι σήμερα ομόφωνες αποφάσεις Δήμου και Συντονιστικού, αποτελούν το μπούσουλα για να προχωρήσουμε στις νέες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουμε. Πιστεύουμε ότι, στις δύσκολες συγκυρίες που το νησί και οι πολίτες περνούν, εξ αιτίας της Ανάλγητης Μνημονιακής Κυβερνητικής Πολιτικής, προσπάθειες για ηγεμονικές, προσωπικές και μικροκομματικές πολιτικές δεν έχουν θέση” αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως “Δυστυχώς, η τοποθέτηση μας ήταν προφητική και, επαληθευτήκαμε. Το ενωτικό μας κάλεσμα δεν έγινε δεκτό. Κυκλοφόρησαν δύο ξεχωριστές προσκλήσεις για το θέμα. Η πρώτη της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Κυριακή, και η δεύτερη του Εμπορικού Συλλόγου για τη Δευτέρα. Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο τους, που θα σχολιάσουμε και θα τοποθετηθούμε εντός του Συντονιστικού, θεωρούμε ότι και τα δύο καλέσματα είναι διασπαστικά, αντιενωτικά και δεν εξυπηρετούν τον αγώνα ολόκληρου του παριανού και αντιπαριώτικου λαού για την Υγεία. Δηλώνουμε ότι για τους παραπάνω λόγους δεν θα συμμετάσχουμε σε καμιά από τις δύο συναντήσεις” ξεκαθαρίζοντας ότι, “θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική ενότητας και αγωνιστικής κινητοποίησης, που υποστηρίξαμε απ’ την Αρχή”. Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου υποστηρίζει το πλαίσιο της Ένωσης Γονέων και την πρόταση του δημάρχου για νέα εκκίνηση του Συντονιστικού με ταυτόχρονη επίλυση των προβλημάτων.

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: “Μακριά από σκοπιμότητες”

Προτάσσοντας εν τέλει ως μέγιστο στόχο την αποτελεσματική παρουσία του Συντονιστικού και κάνοντας λόγο για ανάγκη διατήρησης του ενιαίου χαρακτήρα σε θέματα που άπτονται της Υγείας, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου - Αντιπάρου καλεί όλα τα μέλη να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου. “Μετά τα ενωτικά μηνύματα του δημάρχου Πάρου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και με σαφή πρόθεση να συμβάλει σε ενωτικές διαδικασίες, ώστε το Συντονιστικό για την Υγεία να λειτουργήσει μακριά από παραταξιακές αντιθέσεις ή άλλες σκοπιμότητες, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος συμφωνεί με την πρόταση της Ένωσης Γονέων για σύγκλιση του Συντονιστικού στις 30 Οκτωβρίου και έπειτα από πρόσκληση του μέχρι τώρα προεδρεύοντα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Κώστα Αργουζή, όπως προτείνει και ο δήμαρχος”, αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται ότι “Οι προτάσεις μας για καλύτερη οργάνωση του Συντονιστικού παραμένουν και θα εκτεθούν αναλυτικά στην πρώτη συνεδρίασή του. Γιατί η Υγεία μας και η Υγεία των παιδιών μας είναι πάνω απ’όλα”.