Άκυρη η διασύνδεση των νοσοκομείων Σύρου-Νάξου

Ουσιαστική αυτονομία

Πέρασε η τροπολογία Συρμαλένιου

Μία θετική εξέλιξη για το νοσοκομείο της Νάξου, που αφορά στην ακύρωση της διασύνδεσης του με της Σύρου, κατόπιν της αποδοχής από τον υπουργό υγείας Α. Γεωργιάδη της τροπολογίας που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, με την οποία ζητούσε την αυτονόμηση της νοσοκομειακής μονάδας.

Πρόκειται για απόφαση επαναφοράς του Νοσοκομείου της Νάξου στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του νόμου 4052 του 2012, δηλαδή την ακύρωση της διασύνδεσης του με το νοσοκομείο της Σύρου, παρέχοντας ουσιαστικές αυτονομίες όσον αφορά στον προϋπολογισμό, τη διοίκηση και τον οργανισμό.

Ο Νίκος Συρμαλένιος σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας, εξέφρασε την ικανοποίηση του «που έστω και την τελευταία στιγμή ο υπουργός Υγείας αποδέχθηκε την ορθότητα του σκεπτικού, το οποίο απορρέει από τη νησιωτική ιδιαιτερότητα, που ισχύει για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά ειδικότερα για τις Κυκλάδες».

Θλιβερή διαπίστωση

Πάντως πέραν της θετικής εξέλιξης υπάρχει και μία απογοητευτική διαπίστωση, τόσο για την τακτική των πολιτικών υπευθύνων, όσο και για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Εάν από την πλευρά της κυβέρνησης είχε ήδη εντοπιστεί το θέμα του νοσοκομείου της Νάξου, κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβανόταν στην τροπολογία που αφορούσε στις διασυνδέσεις των νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας και Λήμνου-Μυτιλήνης. Μόλις κατατέθηκε η τροπολογία από τον Ν. Συρμαλένιο ειδικά για το νοσοκομείο της Νάξου έγινε αμέσως αποδεκτή, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα πως παρά τις συνεχείς οχλήσεις και επισκέψεις στα αρμόδια υπουργικά γραφεία, ουδείς στο υπουργείο Υγείας θυμήθηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νοσοκομειακή μονάδα του νησιού, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.

Όπως έγινε εμφανές από την συζήτηση του παρόντος θέματος στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας έκανε δεκτή την πρόταση τροπολογίας του Κυκλαδίτη βουλευτή, Νίκου Συρμαλένιου, αναφέροντας ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη τόσο του Ναξιώτη υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όσο και του βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα.

Πάντως όλα συνηγορούν στο ότι οι δύο ερωτώμενοι εκ Κυκλάδων προερχόμενοι πολιτικοί έλαβαν γνώση σήμερα κατόπιν της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας.

Ανάλυση των προβλημάτων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτηση του, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε αναλυτικά στο σκεπτικό της τροπολογίας που κατέθεσε «τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε ότι τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσουν ούτε ως ενιαία ούτε ως διασυνδεδεμένα, διότι για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτούνται ξεχωριστές διοικήσεις, οργανισμοί και προϋπολογισμοί».

Σε σχόλιο του στην εφημερίδα ο Νίκος Συρμαλένιος για την υπουργική αποδοχή της τροπολογίας του ανέφερε πως «από την τρόικα ασκήθηκε προς την κυβέρνηση πίεση για τις συγχωνεύσεις και τώρα θέλουν να εμφανίσουν τύποις έναν ενιαίο φορέα στις Κυκλάδες όμως στην ουσία τα νοσοκομεία της Σύρου και της Νάξου θα λειτουργούν ως δύο νοσοκομεία».

Πέραν της επαναφοράς των δύο νοσοκομείων του νομού στο προ της πλήρους διασύνδεσης καθεστώς λειτουργίας τους, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά στον τομέα της υγείας, με την ελλιπή στελέχωση που παρουσιάζει το σύνολο των υγειονομικών μονάδων.

Πολιτικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Πολιτικό κέρδος θέλησε να αποκομίσει από την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος προσπάθησε να την παρουσιάσει ως προσωπική του επιτυχία, ενώ δεν παραλείπει να αποδώσει τα εύσημα όσον αφορά στην υπουργική απόφαση.

Σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε προς όλα τα μέσα αναφέρει πως «Με παρέμβασή του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας ζήτησε την επαναφορά του Νοσοκομείου της Νάξου στο προηγούμενο καθεστώς διοίκησης, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του νόμου 4052 του 2012. Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αποδεκτή την πρόταση του Βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα και με νομοτεχνική βελτίωση επαναφέρει το Νοσοκομείο της Νάξου στο προηγούμενο καθεστώς αυτοτέλειας όσον αφορά τις προμήθειες, την διαχείριση και την διοικητική παρακολούθηση. Με την απόφαση αυτή αντιμετωπίζεται με ορθολογικό τρόπο η διοίκηση των μονάδων υγείας του νησιώτικου χώρου».

Εντύπωση προκαλεί ότι σε συμπληρωματική του ανακοίνωση αναφέρει ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «δεν συζητήθηκε καν», όμως σε βιντεοσκόπηση της σημερινής συζήτησης εμφανίζεται ο κ. Συρμαλένιος να τοποθετείται επί του θέματος ενώ να σημειωθεί πάντως πως πληροφορίες μας αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ρήγας όχι μόνον δεν παρενέβη αλλά ήταν απών.