SOS εκπέμπει το Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου

  • Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Επιστολή προς το υπουργείο Υγείας απέστειλε το ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου με την οποία ζητά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με έξι τουλάχιστον ιατρούς.

Οι ιατροί, σε αυτή την επιστολή – παράκληση προς το υπουρείο, γνωστοποιούν στους ιθύνοντες τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στη νοσηλευτική μονάδα του νησιού, οι οποίες οφείλονται στη μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό, κυρίως ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός του νησιού φτάνει μέχρι και τα 50.000 – 60.000 άτομα. Επισημαίνουν δε, ότι το παρόν προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, καλείται να υπερβεί εαυτόν, πράγμα που οδήγησε έναν εκ των ιατρών παθολόγων, όπως αναφέρεται στην επιστολή, να υποστεί βαρύ κλονισμό της υγείας του, με αποτέλεσμα μία μακρά αναρρωτική άδεια, η οποία επιβαρύνει με τη σειρά της ακόμη περισσότερο τους εναπομείναντες ιατρούς στο Γ.Ν. – Κ.Υ.Ν.

Αυξημένος φόρτος εργασίας

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή των ιατρών, οι δύο παθολόγοι και ο γενικός ιατρός του Νοσοκομείου αναγκάζονται να πραγματοποιούν 10 με 11 ενεργές εφημερίες το μήνα έκαστος, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, που ξεπερνά τα 60 έτη. Αντίστοιχο φόρτο επωμίζονται και οι δύο υπηρετούντες ορθοπεδικοί, που καλούνται να εφημερεύουν ενεργά ο καθένας 13 με 18 φορές το μήνα, ενώ τύποις πρόκειται για εφημερίες ετοιμότητας. Ακόμη, καθίσταται σαφές ότι το πρόγραμμα των εφημεριών χρήζει επανασύνταξης, καθώς, όπως αναφέρεται, στο τρέχον πρόγραμμα δεν υποστηρίζεται η εφημερία καρδιολόγου ή παιδιάτρου 16 ημέρες το μήνα. Κατόπιν αυτής της ενδελεχούς ενημέρωσης για τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, οι ιατροί του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου αιτούνται από το υπουργείο την άμεση απόσπαση τουλάχιστον δύο παθολόγων, ενός καρδιολόγου, ενός ορθοπεδικού, ενός παιδιάτρου και ενός χειρούργου από τα μεγάλα νοσοκομεία της Υγειονομικής Διεύθυνσης Πειραιώς – Αιγαίου, με σκοπό την προσάρτισή τους στο ιατρικό δυναμικό του νοσοκομείου, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Προτείνουν επίσης την απόσπαση στην Νάξο του Β’ Επιμελητή Παθολογίας του Πολυδύναμου Περιφεριακού Ιατρείου της Σχοινούσας κ. Πέγου Αθανασίου, για σύντομα χρονικά διαστήματα, από τις 9 έως τις 14/7 και από τις 26 έως την 31/7, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να συνταχθεί νέο πρόγραμμα εφημεριών που θα διευκολύνει τις ανάγκες των ασθενών, όπως και την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Να μη δοθούν εφήμερες λύσεις

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Ιατρικών Κέντρων και Κέντρων Υγείας της περιφέρειας, κατά συνέπεια και των Κυκλάδων, με σοβαρότερες τις ελλείψεις στα μικρότερα νησιά, δεν είναι νέο, καθώς η μάχη τοπικών αρχόντων, ιατρών και πολιτών για τη σωστή λειτουργία τους, κρατά δεκαετίες, με, ως επί το πλείστον, πρόχειρες και εφήμερες λύσεις από την πλευρά του Κράτους.
Αναμένοντας την απάντηση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην αναφορά που κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Συρμαλένιος, η Νάξος ελπίζει αυτή τη φορά τα στελέχη του να τείνουν ευήκοον ους στα αιτήματα που εκφράζουν οι ιατροί του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου στην επιστολή τους που συνυπογράφει ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ραπτάκης.