Στέγη σε γιατρούς που επιθυμούν να υπηρετήσουν στο Κέντρο Υγείας Μήλου

Προσφέρουν γη και ύδωρ

Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μήλου, εκπέμπουν για άλλη μια φορά SOS.

Καθημερινά εισπράττουν την απαξίωση του υπουργείου Υγείας, ενώ πλέον η κατάσταση φαίνεται ότι είναι εκτός ελέγχου.

Ήδη οι εφημερίες είναι επισφαλής, ενώ η υγειονομική μονάδα του νησιού συντηρείται από τις μέχρι σήμερα ενέργειες από το Ίδρυμα Στήριξης του Κέντρου Υγείας.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της Διοικούσας του Κ.Υ, Αντώνιος Νίκος, αλλά και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Στήριξης, Πέτρος Βμβακάρης, απέστειλαν επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, το νοσοκομείο Σύρου, αλλά και προς τους βουλευτές του νομού, με την οποία κάνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποιούν ότι στο νησί παρέχεται δωρεάν στέγη, ως δέλεαρ, για τους γιατρούς που ίσως επιθυμούν να υπηρετήσουν στη Μήλο.

Χωρίς αύριο

Στο Κέντρο Υγείας Μήλου υπηρετούν αυτή τη στιγμή δύο ιατροί γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος και ένας γιατρός υπηρεσίας υπαίθρου. Με αυτή τη δύναμη, η υγειονομική μονάδα καλείται να καλύψεις τους κατοίκους της Μήλου και της Κιμώλου, να κάνουν τακτικό ιατρείο, αλλά και να παρακολουθούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Κέντρο Υγείας.

Δυστυχώς με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό οι εφημερίες δεν μπορούν να εκτελεστούν, ενώ όπως σημειώνεται στην επιστολή που στάλθηκε προς το υπουργείο Υγείας, στο νοσοκομείο Σύρου, αλλά και προς του βουλευτές, πλέον οι εφημερίες είναι επισφαλής.

Εντωμεταξύ, το Κέντρο Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια στηρίζεται σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του, ουσιαστικά από το Ίδρυμα Στήριξης, το οποίο ιδρύθηκε το 1999.

Το Ίδρυμα μεριμνά για την ικανοποίηση έκτακτων, επειγόντων και άλλων αναγκών του Κ.Υ, όπως την αγορά υλικών, εργαλείων και μηχανημάτων, στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αλλά και στη συντήρηση των κτιριακών υποδομών της υγειονομικής μονάδας.

Σε μία προσπάθεια το Κέντρο Υγείας να παραμείνει εν λειτουργία, ο Δήμος Μήλου, η διοικούσα Επιτροπή της υγειονομικής μονάδας και το Ίδρυμα Στήριξης, προσφέρουν στέγη σε ενδιαφερόμενους γιατρούς που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μήλο.

Βαρύς ο χειμώνας

Η Μήλος δεν είναι το μοναδικό νησί που μάχεται να αντεπεξέλθει στο βαρύ χειμώνα της υγείας.

Η λογιστική αντίληψη του υπουργείου Υγείας διαλύει τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και αφήνει χιλιάδες πολίτες στο έλεος της απομόνωσης, ιδιαίτερα τις ημέρες εκείνες που “θεοί και δαίμονες” λυσομανούν και κρατούν τα καράβια δεμένα στα λιμάνια.

Ένα απαγορευτικό απόπλου, σημαίνει απομόνωση, ανασφάλεια για τους κατοίκους που θα χρειαστούν επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Προ ημερών στην Τήνο ένας 40χρονος χαροπαλεύει με βαριά πνευμονία.

Την ίδια ώρα στη Μήλο με το υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας, μια γυναίκα έγκυος την πιάνουν οι πόνοι. Δεν υπάρχουν πλοία, δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς. Στο νησί των 6.000 κατοίκων έχουν απομείνει τρεις γιατροί, κανένας γυναικολόγος - αναλαμβάνουν, στέκονται δίπλα της όλη τη νύχτα και όλα πηγαίνουν ευτυχώς καλά καθώς δεν υπάρχει καμία επιπλοκή.
Στην Τήνο, όμως, η κατάσταση είναι κρίσιμη με τον ασθενή να δίνει μάχη για τη ζωή του σε ένα «κλινικά νεκρό» Κέντρο Υγείας, με αφορμή την αποδυνάμωσή του να υπενθυμίσουμε πως ο δήμαρχος του νησιού πρόσφατα μήνυσε τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Το 511 ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύρου επιστρατεύεται για να μεταφέρει τον ασθενή από την Τήνο στην Σύρο.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τους Βοριάδες εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, το Ναυαγοσωστικό σκάφος έδωσε για μία ακόμη φορά μάχη με τα κύματα και το πλήρωμά του, παρέλαβε από την Τήνο τον ασθενή και το συνοδό γιατρό του Κέντρου Υγείας.

Μετά από μια σκληρή μάχη με τα κύματα το πλήρωμα του σκάφους καταφέρνει να δέσει στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου τον ασθενή παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Σύρου.

Όμως περιστατικά τέτοιου είδους συμβαίνουν και στη Δωδεκάνησο. Στη Λέρο, μία έγκυο γυναίκα αναζητούσε τρόπο για να ταξιδέψει σε άλλο νησί προκειμένου να μπορέσει να γεννήσει με ασφάλεια.

Αιτία, η απουσία αναισθησιολόγων, λόγω άδειας. Δύο αναισθησιολόγοι υπηρετούν στη Λέρο και οι δύο απουσίαζαν με άδεια.

Ετικέτες: