Παραίτηση του αντιπροέδρου της διοικούσας επιτροπής του Ι.Σ.Κ.Υ. Μήλου

Αδιαφορεί η πολιτεία

  • Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος Στήριξης του Κέντρου Υγείας Μήλου, Αντώνης Νίνος, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκεια του για τα προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας της υγειονομικής μονάδας του νησιού, παρ όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να δοθούν λύσεις.

Προβλήματα υποστελέχωσης

Τα χρόνια προβλήματα υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μήλου, προκάλεσαν την παραίτηση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής και αντιπροέδρου του ιδρύματος διαχείρισης που στηρίζει το Κέντρο Υγείας Μήλου, Αντώνη Νίνου, από την αντίστοιχη θέση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προβάλει τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στην υγειονομική μονάδα του νησιού, κάτι το οποίο έγκειται στο γενικότερο πρόβλημα υπολειτουργίας που υφίστανται τα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, που οδηγούν στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Η κατάσταση αυτή ως απόρροια μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθεί τόσο η κυβέρνηση όσο και ο αρμόδιος υπουργός στα χρόνια του μνημονίου, χρήζουν άμεσης ανάγκης για εύρεση οριστικής λύσης, επισημαίνει ο κ. Νίνος, καθώς στους δυσμενείς οικονομικά καιρούς που βιώνει η χώρα, με τους πολίτες να μαστίζονται από την κρίση, κρίνεται αναγκαίο να εξασφαλίζονται οι βασικές ανάγκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ιατρική τους περίθαλψη.

Συνεχής παρεμβάσεις από τη πλευρά της διοικούσας επιτροπής

Παρά τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί επανειλημμένα ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, για τους κινδύνους που καιροφυλαχτούν, τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες, λόγω της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας, το πρόβλημα όσο περνάει ο καιρός διογκώνεται ,τόνισε ο κ. Νίνος στη ''Κοινή Γνώμη'', με την πολιτεία και τους αρμόδιους να αδιαφορούν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών που ζουν συνεχώς με το αίσθημα του φόβου. Την κατάσταση υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας επιδεινώνει η συχνή μεταφορά αγροτικών γιατρών από το νησί της Μήλου σε άλλα μικρά νησιά, που λειτουργούν υπό το αντίστοιχο καθεστώς υποστελέχωσης. Στις κατά καιρούς παρεμβάσεις που έχει προβεί ο κ. Νίνος, έχει τονίσει τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της έλλειψης αγροτικών γιατρών στο νησί, με τους υπάρχοντες να αναγκάζονται να καλύπτουν εφημερίες, να πραγματοποιούν τακτικό ιατρείο και ταυτόχρονα να παρακολουθούν νοσηλευμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες όλων των ασθενών. Στην ''θλιβερή'' κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας του νησιού, λόγω των υφιστάμενων προβλημάτων, προσπαθεί να δώσει λύσεις το Ίδρυμα, το οποίο προσπαθεί να εξασφαλίσει εξοπλισμό, μεριμνά για την ικανοποίηση των έκτακτων αναγκών και προμηθεύεται φαρμακευτικά υλικά, ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα, αντικαθιστώντας ουσιαστικά το ρόλο της πολιτείας, η οποία έχει καθήκον να μεριμνά για τόσο για τον εξοπλισμό του Κέντρου όσο και για την στελέχωση του.

Αντώνης Νίνος: «Τυπικές οι συναντήσεις με τον Μ. Βορίδη»

Όσον αφορά τη πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στους δημάρχους των Κυκλάδων και τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, με σκοπό την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού σχετικά με την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησιωτικό χώρο των Κυκλάδων ως συνέπεια της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, ο πρόεδρος της διοικούσας δήλωσε ότι ''δεν θα επιφέρει λύσεις'' δεδομένου ότι αντίστοιχες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν. Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη πλευρά του κ. Βορίδη ότι η πολιτεία και το υπουργείο Υγείας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναζήτηση του καλύτερου συστατικού που θα επιφέρει οριστική λύση στα προβλήματα μείζονος σημασίας που ταλανίζουν το υγειονομικό σύστημα των Κυκλάδων, ο κ. Νίνος φαίνεται να μην πείθεται, αναφέροντας χαρακτηριστικά στη ''Κοινή Γνώμη'' ότι ''τέτοιου είδους συναντήσεις δεν είναι αρκετές, προκειμένου να υπάρξει επίλυση του προβλήματος, αντιθέτως την θεωρώ τυπική''.

Στηριζόμενος σε προηγούμενες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους εκάστοτε υπουργούς υγείας, που δεν επέφεραν πρακτικά καμία λύση στα προβλήματα έλλειψης ασθενοφόρων και οχημάτων, έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ανάγκης εξασφάλισης πόρων καθώς και πληθώρα άλλων προβλημάτων, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κατηγόρησε ευθέως την πολιτεία για απαξίωση της δημόσιας υγείας.

Αναμένονται λύσεις από τη πλευρά του υπουργείου

Πέραν όμως του κ. Νίνου τα προβλήματα υπολειτουργίας που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μήλου έχει τονίσει και ο δήμαρχος, Γεράσιμος Δεμουλάκης, ο οποίος στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό υγείας, Μάκη Βορίδη, εξέθεσε λεπτομερώς τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τους πολίτες του νησιού, όσο και την δημοτική αρχή που μοιάζουν με αντίστοιχα των άλλων Κέντρων Υγείας στο νομό Κυκλάδων, περιμένοντας από τον υπουργό να τηρήσει την δέσμευση του για εξεύρεση λύσης. Άλλωστε στη περίπτωση της Μήλου η κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί απλούστερη καθώς ο δήμος παραχωρεί στους αγροτικούς γιατρούς δωρεάν σίτιση και στέγαση, κάτι το οποίο πολλές φορές αποτελεί προαπαιτούμενο από τη μεριά των ειδικευόμενων γιατρών προκειμένου να υπηρετήσουν στα άγονα νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να μην δικαιολογείται καμία αδράνεια από τη πλευρά της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου.

Ετικέτες: